Μια από τις καλοκαιρινές απολαύσεις είναι και τα παγωτά. Πρέπει όμως να τα απολαμβάνουμε με μέτρο. Ενα κανονικό παγωτό δίνει περίπου 300 θερμίδες. Παρόλο που το παγωτό έχει θρεπτική αξία, δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, καθώς είναι πλούσιο σε θερμίδες και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Τι να έχουμε κατά νου για τα παγωτά

* Τα παγωτά «light», που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, δίνουν μέχρι και 200 θερμίδες, γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Αν έχουν επικάλυψη, οι θερμίδες αυξάνονται, γιατί περιέχουν και λιπαρά.

* Επίσης, οι γλυκαντικές ύλες που περιέχει το παγωτό μπορεί να συμβάλλουν και στην εμφάνιση τερηδόνας.

* Στους ενηλίκους συστήνεται η κατανάλωση παγωτού ή οποιουδήποτε άλλου γλυκίσματος 1-2 φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

* Αν θέλουμε να εφοδιαζόμαστε με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, είναι προτιμότερο να παρασκευάζουμε σπιτικό παγωτό, επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες.

* Αν η παρασκευή παγωτού δεν είναι εφικτή, καλό είναι να επιλέγουμε παγωτά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη και χωρίς έντονο χρώμα, γιατί το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών.

* Μια καλή επιλογή είναι οι γρανίτες ή τα σορμπέ, που δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι φτωχά σε θερμίδες.

Χωρίς ενοχές

Πώς να τα απολαύσετε χωρίς να αυξήσετε το βάρος σας

* Μείνετε στη μία μερίδα παγωτού, η οποία αντιστοιχεί σε μισό φλιτζάνι.

* Μειώστε την ποσότητα του παγωτού κατά λίγο και ανακατέψτε μερικά φρούτα. Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στον πιο γρήγορο κορεσμό.

* Οταν θελήσετε να φάτε παγωτό, μειώστε την ποσότητα των υδατανθράκων στο προηγούμενο γεύμα ή στο επόμενο.

* Ακόμη, μην προβείτε στη διαδικασία να φάτε παγωτό ενώ είστε πολλές ώρες με άδειο το στομάχι γιατί σίγουρα δεν θα αρκεστείτε στη μικρή ποσότητα. Εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, πρώτα καταναλώστε ένα μικρό υγιεινό σνακ και μετά από 15-20 λεπτά το παγωτό που επιθυμείτε. Με αυτόν τον τρόπο σίγουρα θα καταναλώσετε λιγότερη ποσότητα σε σχέση με αυτή που θα καταναλώνατε πριν ή και καθόλου.

* Προτιμήστε παγωτά με απλές γεύσεις. Αποφύγετε παγωτά με κομμάτια σοκολάτας, μπισκότου ή σιρόπια. Επίσης το παγωτό γιαούρτι δεν διαφέρει σημαντικά από το κλασικό παγωτό σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες.

* Στο παγωτό γάλακτος, παγωτό κρέμας και παγωτό καϊμάκι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο (αποκλειστικά) συστατικά γάλακτος, ενώ στα σορμπέ απαγορεύεται η χρήση λιπαρών υλών.

Το παγωτό λοιπόν αποτελεί μία γευστική απόλαυση, με υψηλή διατροφική αξία εφόσον καταναλώνεται με σύνεση και πάνω από όλα με προσοχή, ειδικά από ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες όπως είναι τα παιδιά ή οι διαβητικοί.

Η μέτρια κατανάλωση παγωτού μπορεί να είναι ωφέλιμη, η υπερκατανάλωση βλάπτει