Ετοιμάζεστε να παντρευτείτε και σας έχει πιάσει άγχος να χάσετε τα περιττά κιλά των διακοπών; Όσο δελεαστικό κι αν είναι να αρχίσετε μια δίαιτα για ταχεία απώλεια βάρους, ειδικά αν ο χρόνος που μεσολαβεί για το γάμο είναι περιοριστικός, αυτό θα ήταν λάθος. Αυτό που πραγματικά χρειάζεστε είναι μια διατροφή που θα σας βοηθήσει να δείχνετε και να νιώθετε στα καλύτερά σας. Δείτε τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε για να πετύχετε το στόχο σας δίχως άγχος..

Πώς θα χάσετε βάρος χωρίς να φτάσετε στα άκρα

Εάν σκέφτεστε σοβαρά να χάσετε βάρος, το πιο σοφό που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεργαστείτε με έναν διατροφολόγο. Μόνο ένας ειδικός στον τομέα της διατροφής μπορεί να προσαρμόσει ένα πρόγραμμα διατροφής ειδικά στις δικές σας ανάγκες. Για πολλές γυναίκες η γνώση του πώς πρέπει να δομούν τα γεύματά τους με τον σωστό τρόπο και να ξέρουν τι πρέπει να αποφεύγουν, είναι αρκετή για την επίτευξη του στόχου βάρους τους.

Δομήστε τα γεύματά σας γύρω από μια καλή πηγή πρωτεΐνης, καλά λιπαρά και άφθονα λαχανικά ή σαλάτες, αντί για αμυλούχους υδατάνθρακες όπως δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί ή ρύζι. Είναι επίσης σημαντικό να κρατάτε στο ελάχιστο τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και την πρόσληψη ζάχαρης και να αποφεύγετε τα σνακ μεταξύ των γευμάτων, όπου είναι δυνατόν.

Τι να τρώτε για λαμπερό δέρμα, δυνατά νύχια και μαλλιά

Το τελευταίο πράγμα που θέλει μια νύφη είναι ένα σπυράκι την ημέρα του γάμου της ή ένα σπασμένο νύχι. Εάν είστε επιρρεπείς σε εξάρσεις ακμής, κρατήστε ένα ημερολόγιο ενόψει του γάμου σας και σημειώστε τυχόν τρόφιμα ή ποτά που προκαλούν σπυράκια. Οι συνήθεις ένοχοι περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Εντοπίσετε τα και προσπαθήστε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις αν θέλετε να αποφύγετε τις ατέλειες την ημέρα του γάμου σας. Το άγχος μπορεί επίσης να επιδεινώσει την ακμή και να προκαλέσει εξάρσεις.

Είναι αυτονόητο ότι η ενυδάτωση είναι το «κλειδί» για την υγεία του δέρματος, γι’ αυτό πίνετε άφθονο κάθε μέρα. Φροντίστε επίσης να τρώτε καθημερινά τροφές πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα μούρα είναι από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από βλάβες. Οι πιπεριές, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών παρέχουν όλα καλά επίπεδα βιταμίνης C, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που είναι επίσης απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου. Τα καλά λιπαρά υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην πρόληψη της ξηροδερμίας. Ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος, ο σολομός και το σκουμπρί είναι από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Σε ό,τι αφορά τα μαλλιά, οι βιταμίνες A, D και E, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και τα αμινοξέα είναι όλα σημαντικά. Μια δίαιτα ολικής άλεσης που παρέχει βέλτιστες πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και ένα «ουράνιο τόξο» διαφορετικών χρωμάτων λαχανικών, είναι επίσης απαραίτητη. Η βιοτίνη, μια βιταμίνη Β, είναι ο ήρωας όσον αφορά την υγεία των μαλλιών και των νυχιών – μπορεί να βρεθεί στον κρόκο του αυγού και στον σολομό, καθώς και σε μερικούς ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Tips για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος

Ο προγραμματισμός ενός γάμου μπορεί να είναι πολύ αγχωτικός. Και η κορτιζόλη – η oρμόνη του στρες – έχει συνδεθεί τόσο με την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά όσο και με τις εξάρσεις ακμής. Η ευεξία σας λοιπόν είναι καθοριστικής σημασίας για να μην εκτροχιαστούν οι προσπάθειες που καταβάλετε να δείχνετε στα καλύτερά σας την ημέρα του γάμου.

Εάν, λοιπόν, αντιμετωπίζετε άγχος, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Ποιες υγιεινές συνήθειες σας βοηθούν να χαλαρώσετε; Για ορισμένες γυναίκες, ο διαλογισμός και η γιόγκα λειτουργούν καλά. Άλλες προτιμούν να πάνε μια βόλτα, να ακούσουν μουσική ή να διαβάσουν ένα περιοδικό. Μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο ένα χρωμοβιβλίο.

Ένα αφέψημα με λεβάντα ή βαλεριάνα μπορεί να σας χαλαρώσει, λίγο πριν πέσετε για ύπνο κι ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό σε στρεσογόνες στιγμές να πιείτε ένα ποτήρι κρασί μετά από μια κουραστική μέρα, το αλκοόλ όχι μόνο θα σας «φορτώσει» με άχρηστες θερμίδες αλλά ενδέχεται να σας προκαλέσει ερυθρότητα στο πρόσωπο, διεσταλμένους πόρους, αφυδάτωση ακόμη και… πονοκέφαλο.

Στον αντίποδα, ένα καλό πρόγραμμα ύπνου δεν θα ωφελήσει μόνο την προετοιμασία του γάμου σας αλλά και αμέτρητους άλλους τομείς της ζωής σας. Η αποφυγή διεγερτικών όπως η καφεΐνη το απόγευμα και η εφαρμογή μιας τακτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο μπορεί να είναι χρήσιμη. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε μπάνιο με άλατα μαγνησίου, καθώς το μαγνήσιο είναι γνωστό μυοχαλαρωτικό.