Το να πάτε διακοπές είναι πάντα ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και να χαλαρώσετε. Αλλά οι περιπέτειες των διακοπών και τα ταξίδια μπορεί να καταφέρουν ένα μικρό πλήγμα στη σωματική σας υγεία, ειδικά αν το πλάνο σας περιελάμβανε ολονύκτια πάρτι, συχνή κατανάλωση αλκοόλ κι εκδρομές από το ένα μέρος στο άλλο. Κι αν φτάνοντας στο σπίτι σας υποφέρετε από jetlag, η ιδέα και μόνο της επιστροφής στην fitness ρουτίνα σας μπορεί να σας φαντάζει τρομακτική.

Μην τιμωρείτε τον εαυτό σας γι’ αυτό το διάλειμμα – οι διακοπές είναι απαραίτητες για την ψυχική σας υγεία και τη συνολική σας ευεξία. Αρχικά πάρτε έναν καλό υπνάκο. Μετά ακολουθείστε τις συμβουλές μας για να βοηθήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί ξανά στην άσκηση:

#1 Δοκιμάστε ένα νέο είδος γυμναστικής

Εάν αισθάνεστε πραγματικά ότι δεν έχετε κίνητρο να επιστρέψετε στην παλιά σας fitness ρουτίνα, ίσως είναι καιρός να βρείτε κάτι νέο είδος άσκησης που θα το απολαμβάνετε. Όσο ακόμα ο καιρός είναι καλός, η γιόγκα στην παραλία είναι πάντα μια διασκεδαστική εναλλακτική. Ίσως, όμως, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάτι ακόμη πιο τολμηρό, όπως Zumba ή pole dancing.

#2 Ξεκινήστε με μικρότερα βήματα

Αν αρχίσετε κάνοντας μία ώρα γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα, είναι πολύ πιθανό να να απογοητευτείτε και σύντομα να τα παρατήσετε. Αντίθετα, δοκιμάστε να ξεκινήσετε με ένα χαλαρό περπάτημα ή τρέξτε έξω για να κινηθείτε. Αν σας αρέσει να κάνετε προπόνηση ενδυνάμωσης, μειώστε τις επαναλήψεις σας ή σηκώστε ελαφρύτερα βάρη.

#3 Θυμηθείτε πόσο καλά νιώθετε μετά από μια προπόνηση

Όταν ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο εστιάζοντας στην προσπάθεια που χρειάζεται για να επιστρέψουμε στον καλό δρόμο, ξεχνάμε όλα τα οφέλη και την ευεξία που νιώθουμε όταν γυμναζόμαστε, τελειώνοντας την προπόνηση. Οι προπονήσεις μπορεί να είναι δύσκολες αυτή τη στιγμή, αλλά θα νιώθετε πάντα καταπληκτικά μετά.

#4 Φτιάξτε ένα πλάνο προπονήσεων

Μερικές φορές χρειαζόμαστε κάτι λίγο πιο συγκεκριμένο για να δεσμευτούμε πλήρως. Προγραμματίστε λοιπό τις ημέρες προπόνησής σας εκ των προτέρων και καταχωρίστε τις στο ημερολόγιο του smartphone  σας. Σκοπός είναι να τις αντιμετωπίζετε σαν ραντεβού ή συναντήσεις με το γιατρό. Μόλις πάρετε το κολάι, η άσκηση θα γίνει πιο φυσικό κομμάτι της καθημερινότητάς σας.

#5 Δηλώστε συμμετοχή σε έναν αγώνα

Η εγγραφή σε έναν αγώνα σε αναγκάζει να προετοιμαστείς, σαν να κάνεις ένα τεστ. Μπείτε στο ίντερνετ και αναζητείστε τις προσεχείς διοργανώσεις στην περιοχή σας. Στα social media των αγώνων θα βρείτε επίσης συμβουλές διατροφής και μια κοινότητα ατόμων που συνεχίζουν να πιέζουν ο ένας τον άλλον για να είναι όσο το δυνατόν καλύτεροι!

#6 Θέστε στόχους άσκησης και υγείας

Θέτοντας στόχους ενισχύετε το κίνητρό σας για να επιστρέψετε στην προπόνηση. Απλώς αναρωτηθείτε «πού θέλω να είμαι σε έξι εβδομάδες;». Θέλετε να μπορείτε να τρέξετε ένα χιλιόμετρο σε λιγότερο από 10 λεπτά; Μήπως έχετε αναπτύξει μια σταθερή συνήθεια να πηγαίνετε στο γυμναστήριο πέντε ημέρες την εβδομάδα; Βάλτε έναν στόχο – και εργαστείτε για να τον πετύχετε.

#7 Βρείτε έναν φίλο που θα προπονείστε μαζί

Για να κρατήσετε τον εαυτό σας υπόλογο, βρείτε έναν καλό φίλο που μπορεί να σας συνοδεύσει στο «ταξίδι» σας στην άσκηση! Θα σας δώσει αυτή τη μικρή επιπλέον ώθηση που χρειάζεστε για να ξαναμπείτε σε τροχιά.