Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνό φαινόμενο, αφού προσβάλλει έναν στους δύο άνδρες κάποια στιγμή της ζωής του.

Μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους, προκαλώντας άγχος και επηρεάζοντας την αυτοπεποίθησή του.

Ορισμένες φορές τα αιτία είναι απλά, όπως π.χ. οι παρενέργειες κάποιου φαρμάκου αλλά τις περισσότερες είναι πιο περίπλοκα. Ο διαβήτης, η υπέρταση, η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός είναι μόνο κάποιες από τις αιτίες.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζει και η προσωπικότητα.

Ναι… καλά διαβάσατε. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine ισχυρίζεται ότι η προσωπικότητα του επηρεάζει τις επιδόσεις του στο κρεβάτι.

Ειδικότερα, οι άνδρες με προσωπικότητα τύπου Δ, δηλαδή αυτοί που είναι περισσότερο συνεσταλμένοι και απαισιόδοξοι, είναι αυτοί που έχουν στυτική δυσλειτουργία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για άτομα που συνηθίζουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, είναι συχνά αμήχανοι και δυσκολεύονται να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους.

Αυτοί έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες μη συμμόρφωσης με τη φαρμακευτική αγωγή τους και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι επιστήμονες μελέτησαν 1.740 σεξουαλικά ενεργούς άνδρες από την Ταιβάν, 20 έως 40 ετών, στους οποίους έθεσαν ερωτήματα διαδικτυακά σχετικά με την προσωπικότητα και τη σεξουαλική τους ζωή. Το 54,1% τελικά είχε προσωπικότητα τύπου Δ.

Στο σύνολο του δείγματος, το 15,9% (360 άνδρες) ανέφερε σοβαρή στυτική δυσλειτουργία, ποσοστό που ανήλθε στο 19,4% (229 άνδρες) στην ομάδα της προσωπικότητας Δ, για την οποία οι ερευνητές κατέγραψαν επιπλέον:

  • χειρότερες βαθμολογίες στις αξιολογήσεις της κατάθλιψης (17 στους 32 συγκριτικά με 13 σε όλους τους συμμετέχοντες)
  • λιγότερη σωματική δραστηριότητα και περισσότερες πιθανότητες καπνίσματος και φτωχής διατροφής, παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας
  • μικρότερες πιθανότητες να απευθυνθούν σε γιατρό σε περίπτωση αδιαθεσίας όπως και να τηρήσουν μια φαρμακευτική αγωγή.

Άλλες έρευνες, που έχουν γίνει στο παρελθόν, έχουν συμπεράνει ότι η στυτική δυσλειτουργία επιδεινώνει την ποιότητα ζωής των ανδρών και της συντρόφου τους.

Οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου Yang Ming Chiao Tung έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι ηλικιωμένοι άντρες είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο, θέματα έχουν και οι νεότεροι και γι΄αυτό έχουν χτυπήσει «καμπανάκι».

Αν και εσείς αντιμετωπίζετε πρόβλημα, μην απογοητεύεστε. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Ξεκινήστε περπάτημα
  • Τρώτε σωστά
  • Δώστε προσοχή στην αγγειακή σας υγεία
  • Ενισχύστε το πυελικό σας έδαφος

ΠΗΓΗ: IN.GR