Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο για τις ξέγνοιαστες βουτιές κάτω από τον ήλιο. Ειδικά αν είστε έγκυος αυτήν την περίοδο, τότε μπορείτε να επωφεληθείτε ιδιαίτερα, μιας και το κολύμπι είναι μια από τις ασφαλέστερες και πιο ωφέλιμες επιλογές. Αν δεν είστε φαν των κλασικών στυλ, όπως το πρόσθιο, μπορείτε να κάνετε ελεύθερο και να διασκεδάσετε όσο δροσίζεστε ενώ ταυτόχρονα κάνετε αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης, βελτιώνετε την κυκλοφορία σας και ενισχύεται τα επίπεδα οξυγόνου σας, ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα σας που φιλοξενεί το μωρό.

Η κολύμβηση δουλεύει όλους τους μυς του σώματός σας και δεδομένου ότι είστε χωρίς βάρος στο νερό, είναι μια άσκηση που μπορείτε να συνεχίσετε με ασφάλεια και άνεση σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Δεν υπάρχει τίποτα σαν να επιπλέετε σε αναζωογονητικό νερό όταν είστε έγκυος.

Πώς ωφελεί το κολύμπι στην εγκυμοσύνη

Η κολύμβηση είναι μια υπέροχα καταπραϋντική μορφή άσκησης χαμηλής έντασης που μπορεί να ανακουφίσει πολλούς από τους κοινούς πόνους της εγκυμοσύνης. «Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική άσκηση γενικά», μας λένε οι ειδικοί. «Απομακρύνει την πίεση από τις αρθρώσεις που φέρουν βάρος, οπότε αυτό θα ήταν διπλάσιο για μια έγκυο γυναίκα. Πολλές γυναίκες παίρνουν πολύ βάρος όταν είναι έγκυες. Αυτό επιβαρύνει επιπλέον τις αρθρώσεις του σώματος» συμπληρώνουν.

Εάν έχετε εμφανίσει οίδημα (πρήξιμο) στα κάτω άκρα σας, το οποίο επιδεινώνεται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και περπάτημα, το κολύμπι είναι ιδανική επιλογή. «Οι ασκήσεις που δεν περιλαμβάνουν βαρύτητα δεν συμβάλλουν, και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην ανακούφιση από αυτό το πρήξιμο», αναφέρουν για το κολύμπι.

Τα οφέλη της κολύμβησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

  • Ανακουφίζει από τη ναυτία, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί από άλλες μορφές άσκησης.
  • Σας βοηθά να διατηρήσετε μια δροσερή θερμοκρασία κατά την άσκηση και αποτρέπει την υπερθέρμανση.
  • Η άνωση αφαιρεί την πίεση από το βάρος του μωρού στην κοιλίτσα σας και το κάτω μέρος της μέσης σας, παρέχοντας την ανακούφιση που τόσο χρειάζεστε.
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
  • Ανακουφίζει από το πρήξιμο και τη δυσφορία των κάτω άκρων.
  • Δυναμώνει τους κοιλιακούς μυς του πυρήνα.
  • Ανακουφίζει από τον πόνο στην μέση.
  • Μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και την ευελιξία.
  • Μπορεί να οδηγήσει σε μια ευκολότερη, πιο ομαλή εγκυμοσύνη και έναν πιο ανώδυνο τοκετό.

Τι να προσέξετε

Υπάρχουν μερικά ζητήματα ασφάλειας που πρέπει να έχετε κατά νου όταν πρόκειται να κολυμπήσετε ενώ είστε έγκυος. «Δεν είναι ασφαλές να κάνετε μπάνιο σε πολύ ζεστό νερό» ενώ προτείνουν να αποφεύγετε τα υδρομασάζ, επειδή η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο.

Προσθέτει ότι, ενώ οι χλωριωμένες πισίνες είναι απολύτως ασφαλείς κατά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οποιοδήποτε νερό στο οποίο κολυμπάτε είναι καθαρό και δεν πρόκειται να σας θέσει σε κίνδυνο για οποιαδήποτε ασθένεια που μεταδίδεται από το νερό.

Αν και η κολύμβηση θεωρείται γενικά ασφαλής, θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να πάρετε το πράσινο φως για οποιοδήποτε είδος άσκησης όταν είστε έγκυος.

Πηγή: imommy.gr