Είναι κατάλληλη για όλα τα επίπεδα, ακόμα για εκείνους που δεν είναι καθόλου εξοικειωμένοι. Μπορείτε να την εξασκήσετε σε αργούς ρυθμούς, διατηρώντας μεγάλα κρατήματα, ηρεμία, ακινησία και βαθιές αναπνοές. Ο λόγος για την δημοφιλή yoga.

Ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής σας δραστηριότητας, την ηλικία ή το βάρος σας, η yoga ταιριάζει σε όλους και μπορεί να βελτιώσει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σας.

Ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν τις στάσεις (asanas), στο σύνολό της η yoga περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα στοχαστικών πρακτικών, όπως ο διαλογισμός. Η λέξη «yoga» προέρχεται από τη ρίζα της λέξης «yuj», που σημαίνει «ζυγώνω» ή «δένω», με την υποκείμενη έννοιά της να αφορά τη σύνδεση. Ενώ οι έρευνες για τα οφέλη της yoga συνεχίζονται, πολλά είναι τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τη συνολική μας ευημερία.

Yoga για ευλυγισία και δύναμη

Η ευλυγισία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της σωματικής υγείας. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά στυλ για να επιλέξετε, που ποικίλλουν σε ένταση, υψηλή, μέτρια ή και ήπια. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και τα στυλ χαμηλότερης έντασης μπορούν να αυξήσουν την ευλυγισία σας.

Ορισμένοι τύποι μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ενίσχυση της δύναμής σας. Εξαρτάται μόνο από το επίπεδο της τάξης, την προσέγγιση και τον instructor που θα επιλέξετε. Οι αργές κινήσεις και οι βαθιές αναπνοές αυξάνουν τη ροή του αίματος και ζεσταίνουν τους μυς, ενώ μένοντας σε μια στάση μπορείτε να «χτίσετε» δύναμη.

Για ανακούφιση από τον πόνο στη μέση

H yoga είναι εξίσου καλή με τις βασικές διατάσεις για την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας σε άτομα με πόνο στη μέση. Μάλιστα το American College of Physicians συνιστά τη γιόγκα ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τη χρόνια οσφυαλγία.

Μία στάση που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η «γάτα-αγελάδα». Καθίστε σε θέση «τραπεζάκι», τοποθετώντας τις παλάμες σας κάτω από τους ώμους σας και τα γόνατά σας κάτω από τους γοφούς σας. Πρώτα εισπνεύστε, καθώς αφήνετε το στομάχι σας να πέσει κάτω προς το πάτωμα. Στη συνέχεια εκπνεύστε, καθώς τραβάτε τον αφαλό σας προς τη σπονδυλική στήλη σας, καμπυλώνοντας τη σπονδυλική σας στήλη σαν μια γάτα που τεντώνεται.