Για χρόνια τώρα, το περπάτημα θεωρείται μια εύκολη, χαμηλής έντασης μορφή άσκησης. Ωστόσο, αν και γενικά δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο άλλοι τύποι πιο έντονων προπονήσεων, υπάρχει ένα συγκεκριμένο στυλ περπατήματος που ξαφνικά τραβάει μεγάλη προσοχή. Ονομάζεται σκανδιναβικό περπάτημα και πρόσφατη έρευνα το έχει συνδέσει με βελτιωμένη υγεία της καρδιάς.

Στην νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Cardiology, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με καρδιακές παθήσεις είχαν τις καλύτερες βελτιώσεις στην καρδιακή λειτουργία όταν έκαναν σκανδιναβικό περπάτημα για τρεις μήνες σε σχέση με άλλες δημοφιλείς μορφές άσκησης.

«Το παραδοσιακό περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθεί η υγεία», δηλώνουν οι ερευνητές. «Ωστόσο, με τη δέσμευση των μυών που ενεργοποιούνται λιγότερο κατά τη διάρκεια του περπατήματος, το σκανδιναβικό περπάτημα μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη».

Εκτός από τη νέα μελέτη, το σκανδιναβικό περπάτημα εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις τάσεις αναζήτησης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς ωφελεί την καρδιά

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 130 άτομα που είχαν στεφανιαία νόσο και τα μοίρασαν τυχαία σε τρεις διαφορετικές ομάδες. Η μία ομάδα έκανε ένα πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης 12 εβδομάδων, μια άλλη έλαβε μέρος σε ένα πρόγραμμα προπόνησης μέτριας έως έντονης έντασης 12 εβδομάδων και η τελευταία ομάδα ασχολήθηκε με το σκανδιναβικό περπάτημα για 12 εβδομάδες.

Μετά το τέλος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολουθήθηκαν για 14 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη λειτουργική ικανότητα κάθε συμμετέχοντα, ένα μέτρο της ικανότητας ενός ατόμου να ασκείται ή να κάνει πράγματα που απαιτούν κάποια σωματική προσπάθεια, βλέποντας πόσο μακριά μπορούσαν να περπατήσουν σε έξι λεπτά.

Όπως επισημαίνεται στην μελέτη, η λειτουργική ικανότητα είναι ένας σημαντικός δείκτης μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων στα άτιμα με στεφανιαία νόσο.

Ενώ όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν καλά αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνα τα άτομα που ακολούθησαν το πρόγραμμα σκανδιναβικού περπατήματος είχαν την πιο αξιοσημείωτη αύξηση στη λειτουργική ικανότητα σε σύγκριση με το σημείο που βρίσκονταν στην αρχή της μελέτης.

Γιατί υπερτερεί το σκανδιναβικό περπάτημα

Η μελέτη δεν συνέκρινε συγκεκριμένα το σκανδιναβικό περπάτημα με το κανονικό περπάτημα, αλλά οι ειδικοί γενικά πιστεύουν ότι το σκανδιναβικό περπάτημα είναι καλύτερο από το τυπικό περπάτημα για μερικούς λόγους.

Το σκανδιναβικό περπάτημα είναι ένας μοναδικός τύπος άσκησης πεζοπορίας που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένα μπατόν – παρόμοια με τα μπαστούνια του σκι – για την περαιτέρω εμπλοκή των μυών του άνω μέρους του σώματος εκτός από τους μύες του κάτω μέρους του σώματος.

Η χρήση μπατόν μειώνει την πίεση στα γόνατα και η ενεργοποίηση των μυών του πυρήνα και του άνω μέρους του σώματος αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη. Το σκανδιναβικό περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σταθερότητα, την ισορροπία και τον συντονισμό, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πώς θα το κάνετε

Για να εξασκηθείτε σωστά στο στο σκανδιναβικό περπάτημα, θα πρέπει να στέκεστε ίσια και να χρησιμοποιήσετε τα μπατόν για να τα ακουμπήσετε στο έδαφος καθώς περπατάτε, με στόχο να αγγίξετε το έδαφος στην μέση του διασκελισμού σας.

Έχουν σχεδιαστεί για να συγκρατούνται σε γωνία 45 μοιρών πίσω σας, προσθέτουν οι ερευνητές. Καθώς τα πιέζετε με τους τρικέφαλους μυς, προωθείτε τον εαυτό σας μπροστά σε κάθε βήμα. Τα μπατόν δεν θα πρέπει «ποτέ να βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών εκτός και αν βρίσκεστε σε εξαιρετικά βραχώδες έδαφος» επισημαίνουν.

Συνολικά μπορείτε να δείτε τα μπατόν ως ένα εργαλείο προώθησης και όχι ως ένα εργαλείο σταθεροποίησης, καταλήγουν οι ερευνητές.