Εκτός από την εξαιρετική προπόνηση που μπορεί να σας παράσχει, η προπόνηση σωματικού βάρους μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε μερικές κοινές δικαιολογίες για την αποφυγή της άσκησης, όπως «δεν έχω χρόνο να πάω γυμναστήριο».

Για να χρησιμοποιήσετε το σωματικό σας βάρος σε ασκήσεις ενδυνάμωσης, δοκιμάστε ασκήσεις, όπως:

Οφέλη από την προπόνηση σωματικού βάρους

Μπορείτε να εκτελέσετε πολλούς διαφορετικούς τύπους ασκήσεων χρησιμοποιώντας το σωματικό σας βάρος, για να δουλέψετε όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες. Και μπορείτε να κάνετε ασκήσεις σωματικού βάρους οπουδήποτε, χωρίς επιπλέον εξοπλισμό, χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς.

Αποτελεσματική προπόνηση στη σωστή τιμή

Με την άσκηση με σωματικό βάρος, δεν υπάρχει τίποτα να αγοράσετε εκτός από ένα ζευγάρι παπούτσια. Δεν χρειάζεστε κομψά ρούχα. Δεν χρειάζεστε καν ένα χαλάκι γιόγκα, πόσο μάλλον μια ακριβή συνδρομή στο γυμναστήριο – αν και σίγουρα μπορείτε να κάνετε αυτές τις προπονήσεις και στο γυμναστήριο. Μπορεί να θέλετε μερικά στηρίγματα, όπως μια καρέκλα ή έναν πάγκο για να τροποποιήσετε κάποιες κινήσεις, αλλά όλα αυτά είναι αντικείμενα που έχετε στη διάθεσή σας.

Δεν υπάρχει άγχος για τους άλλους

Μπορείτε να κάνετε αυτές τις ασκήσεις μόνοι σας. Δεν χρειάζεται να περπατάτε σε ένα γυμναστήριο γεμάτο γυμναστές και μηχανήματα βάρους με περίπλοκη εμφάνιση που χρειάζονται προσαρμογές και μπορεί να μην σας ταιριάζουν σωστά.

Είναι αποτελεσματική

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology and Behavior διαπίστωσε βελτιώσεις σε επτά από τις εννέα παραμέτρους φυσικής κατάστασης, μετά από προπόνησης 10 εβδομάδων, σε μια μικρή ομάδα νεαρών γυναικών. Τα μεγαλύτερα κέρδη ήταν στην αερόβια ικανότητα, με βελτίωση 33%. Η μυϊκή αντοχή, ιδιαίτερα στον κορμό, αυξήθηκε κατά 11%, ενώ η δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος σημείωσε αύξηση 6%. Ακόμη και η ευελιξία ήταν καλύτερη μετά την προπόνηση.

Αν θέλετε να «κάψετε» θερμίδες και να απαλλαγείτε από μερικά περιττά κιλά, μπορείτε να δοκιμάσετε την ακόλουθη σαραντάλεπτη ρουτίνα με ασκήσεις σωματικούς βάρους και κάψετε έως και 400 θερμίδες.