Με το φθινόπωρο να έχει ξεκινήσει, το πρόγραμμά μας γεμίζει όλο και περισσότερο μέρα με την ημέρα. Εάν λοιπόν, αναζητάτε έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να αποτοξινωθείτε, να τονώσετε το αίσθημα ευεξίας και να μειώσετε τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, ευνοώντας την υγεία σας, οι ειδικοί μας προτείνουν την ευεργετική πρακτική της yoga.

Πώς συμβάλλει η yoga στην μείωση της φλεγμονής

Τα οφέλη της yoga είναι πολλά. Ενισχύει την ευελιξία του σώματος, ενδυναμώνει και τονώνει τους μυς σας, αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειάς σας ενώ συμβάλλει και στον ισορροπημένο μεταβολισμό, ενισχύοντας την αθλητική σας απόδοση.

Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, επισημαίνει ότι η τακτική εκτέλεση ασκήσεων yoga θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα, που τείνει να αυξάνεται λόγω του στρες και της γήρανσης.

Τρεις είναι οι ασκήσεις που προτείνουν οι ειδικοί:

Seated Spinal Twist

Αυτή η πρώτη στάση γιόγκα βελτιώνει την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, προάγει την πέψη και ανακουφίζει από τον πόνο στη μέση. Για να ξεκινήσετε, καθίστε στο πάτωμα με τα πόδια σας ίσια μπροστά σας. Λυγίστε το δεξί σας γόνατο και τοποθετήστε το δεξί σας πόδι στο χαλάκι δίπλα στο αριστερό σας γόνατο.

Στρέψτε το δεξί σας χέρι προς τα πίσω και τεντωμένο, κοιτάζοντας προς τα έξω, ακουμπήστε το στο χαλάκι, ανασηκώνοντας το πάνω μέρος του σώματός σας για να διατηρήσετε την στάση σας. Στην συνέχεια καθώς εισπνέετε, σηκώστε το το αριστερό σας χέρι και ακουμπήστε το στο δεξί σας γόνατο, καθώς περιστρέφετε τον κορμό σας και φέρνετε το βλέμμα σας προς τον πίσω τοίχο.

Κρατήστε την στάση για τρεις αναπνοές φροντίζοντας να ανασηκώνεστε σε κάθε εισπνοή και να περιστρέφετε λίγο περισσότερο σε κάθε εκπνοή. Επαναλάβετε από την αντίθετη πλευρά.

Στάση του αετού

Αυτή η στάση όχι μόνο βελτιώνει την ισορροπία, την εστίαση και την επίγνωση του σώματός σας, αλλά επίσης ανοίγει τον θώρακα και τους ώμους σας, ενισχύοντας τον πυρήνα αλλά και το κάτω μέρος του σώματός σας.

Ξεκινήστε την κίνηση με τα πόδια σας ανοιχτά στο ύψος των γοφών σας, με μια ελαφριά κάμψη στα γόνατά σας και τον πυρήνα σας ενεργοποιημένο. Φέρτε τα χέρια σας σε θέση προσευχής και βάλτε το βάρος σας στο δεξί σας πόδι καθώς σηκώνετε αργά τον αριστερό μηρό σας προς τα πάνω και το τυλίγετε γύρω από το δεξί σας πόδι.

Μόλις νιώσετε σταθεροί, τεντώστε τα χέρια σας προς τα έξω και τυλίξτε το αριστερό σας χέρι κάτω από το δεξί μέχρι οι παλάμες σας να πιέζονται μεταξύ τους. Τραβήξτε τους αγκώνες σας μακριά από το σώμα σας και αρχίστε αργά να κάνετε μια μικρή κάμψη της πλάτης.

Προσπαθήστε να φέρετε τους αγκώνες προς τα γόνατά σας. Ενεργοποιήστε τον πυρήνα σας και κρατήστε την στάση για τρεις αναπνοές. Σταδιακά και με ήπιες κινήσεις επανέλθετε στην αρχική σας θέση. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Τα πόδια πάνω

Αυτή η επανορθωτική στάση είναι ευεργετική για την κυκλοφορία, απελευθερώνει την ένταση στην μέση, τεντώνει τους μυς των ποδιών και σας χαλαρώνει. Για να μπείτε στη σωστή θέση, καθίστε στο δεξί σας πλευρό δίπλα στον τοίχο και λυγίστε τα γόνατά σας με τα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα.

Στη συνέχεια, απλώστε αργά τα πόδια σας στον τοίχο καθώς γυρίζετε για να ξαπλώσετε ανάσκελα. Προσπαθήστε να πλησιάσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τοίχο. Αφήστε το πάνω μέρος του σώματός σας να χαλαρώσει, αφήνοντας τα χέρια σας ελεύθερα και χαλαρά σε οποιαδήποτε θέση σας βολεύει.

Κρατήστε για έως και δέκα λεπτά. Για να βγείτε από τη στάση, κυλήστε στη μία πλευρά για να κατεβάσετε τα πόδια σας και να γυρίσετε σε εμβρυική στάση πριν να καθίσετε. Αποφύγετε την στάση αυτή κατά την διάρκεια της περιόδου σας.