Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αναγκαίο να αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας για να διατηρούμαστε σε φόρμα, μα πάνω απ’ όλα υγιείς. Το να γεμίζουμε όμως το ψυγείο μας με τα σημαντικά αυτά τρόφιμα, πολλές φορές καταλήγει σε «σπατάλη», ειδικά αν πηγαίνουμε για ψώνια μία φορά την εβδομάδα.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στη σωστή αποθήκευσή τους ώστε να διατηρείτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα φρέσκα και γευστικά.

Τα «μυστικά» της σωστής αποθήκευσης

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης των τροφίμων είναι το «κλειδί» για την παράταση της διάρκειας ζωής τους.

#1 Διατηρήστε τα εκτός ψυγείου

Είναι γεγονός πως τα περισσότερα τρόφιμα διατηρούνται καλύτερα σε ψυχρές συνθήκες. Ορισμένα όμως είναι «ευαίσθητα» στο υπερβολικό κρύο και στην πραγματικότητα «ζουν» περισσότερο όταν αποθηκεύονται αντί για το ψυγείο στο ντουλάπι ή στα ράφια της κουζίνας σας. Τέτοια τρόφιμα είναι:

· Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.

· Οι πατάτες.

· Τα κολοκυθάκια.

· Οι ντομάτες.

Να θυμάστε ότι οι πατάτες και τα κρεμμύδια είναι προτιμότερο να μην αποθηκεύονται μαζί διότι η πατάτα απελευθερώνει υγρασία που αποτελεί αιτία γρήγορης αλλοίωσης του κρεμμυδιού.

#2 Διατηρήστε τα σε υγρό περιβάλλον

Ορισμένα τρόφιμα είναι καλύτερα να διατηρούνται υγρά. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για παράδειγμα, διατηρούνται καλύτερα μέσα σε νερό ήπιας θερμοκρασίας, όρθια και με τις ρίζες τους προς τα κάτω. Αποθηκεύστε επίσης τα σπαράγγια όπως τα λουλούδια. Κόψτε τις άκρες και τοποθετήστε τα όρθια σε ένα ποτήρι νερό στο ψυγείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό για να «ζωντανέψετε» τα μαραμένα βότανα και χόρτα. Κόψτε τα κοτσάνια τους και τοποθετήστε τα όρθια σε ένα δοχείο γεμάτο νερό.

#3 Διαχωρίστε τα χαλασμένα από τα φρέσκα

Γνωρίζετε την παροιμία που λέει «Το σάπιο μήλο σαπίζει και το γερό»; Είναι γεγονός. Τα μήλα δεν είναι το μόνο προϊόν που μπορεί να χαλάσει αν αποθηκευτεί λανθασμένα. Οι μπανάνες, τα ροδάκινα, οι πιπεριές και οι ντομάτες είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν γρήγορα σε αλλοίωση εξαιτίας των χαλασμένων «γειτονικών» τους προϊόντων.

#4 Συσκευάστε τα

Τα περισσότερα προϊόντα διατηρούνται καλύτερα όταν τα «συσκευάζουμε» σε σακούλες που επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί και εμποδίζουν τα τρόφιμα από το να χάσουν την υγρασία τους και να στεγνώσουν.

Φρούτα και λαχανικά όπως τα σταφύλια, τα μούρα, τα κεράσια, το μπρόκολο, το λάχανο και το σέλινο είναι καλό να τα συντηρείτε με αυτόν τον τρόπο και μάλιστα το κάθε είδος ξεχωριστά στο δικό του ραφάκι στο ψυγείο.

Ακόμη πιο προσεκτική συσκευασία απαιτούν τα βότανα και ορισμένα μικρολαχανικά. Αφαιρέστε τυχόν λαστιχάκια που έχουν, πλύντε τα απαλά για να είναι καθαρά και στη συνέχεια στεγνώστε τα. Αφού στεγνώσουν καλά, τυλίξτε τα με μια στεγνή χαρτοπετσέτα και τοποθετήστε τα σε μια σακούλα τροφίμων ή ένα δοχείο.

#5 Καταναλώστε τα με «σειρά προτεραιότητας»

Τρόφιμα όπως τα χόρτα, οι ντομάτες και τα πυρηνόκαρπα φρούτα όπως τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα κεράσια πρέπει να καταναλώνονται εντός λίγων ημερών από την αγορά τους διότι χαλάνε πιο γρήγορα. Αλλα τρόφιμα όμως, όπως τα κολοκύθια, οι πατάτες, τα κρεμμύδια και τα πεπόνια, μπορείτε να τα αφήσετε για αργότερα αφού, εφόσον αποθηκευτούν σωστά, μπορούν να διατηρηθούν έως και δύο με τρεις εβδομάδες.

#6 Σωστή κατανομή στο ψυγείο

Πριν αποθηκεύσετε τα τρόφιμά σας, λάβετε υπόψη τις «ζώνες» θερμοκρασίας του ψυγείου σας. Το πάνω μέρος του ψυγείου είναι πιο ζεστό και το κάτω πιο κρύο. Αποθηκεύστε τα προϊόντα που είναι πιο «ευαίσθητα» όπως τα αγγούρια, τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές στο υψηλότερο ράφι του ψυγείου για φρεσκάδα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

#7 Και τα τρόφιμα χρειάζονται τον «χώρο» τους

Οπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα τρόφιμα «λειτουργούν» καλύτερα όταν δεν «στριμώχνονται». Οταν αποθηκεύετε τα προϊόντα σας, βεβαιωθείτε ότι δεν τα στοιβάζετε σε συρτάρια ή ράφια. Επιτρέψτε στα τρόφιμα με μαλακή φλούδα, όπως τα ροδάκινα και τις ντομάτες, να «αναπνέουν».

Τα προϊόντα αυτά πρέπει να έχουν αρκετό χώρο για να ρέει ο αέρας, να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη μούχλας.

#8 Τοποθετήστε τα προϊόντα που ωριμάζουν γρήγορα στο ψυγείο

Για να παρατείνετε την ωρίμαση και τη γεύση των φρούτων και των λαχανικών, μεταφέρετε όσα ωριμάζουν ταχύτερα στο ψυγείο. Το αβοκάντο, τα βερίκοκα, τα πεπόνια και οι μπανάνες είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφίμων που διατηρούνται περισσότερο μέσα στο ψυγείο.

Θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμασης; Τοποθετήστε τα φρούτα αυτά σε μια χάρτινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια αποθηκεύστε τα στο ψυγείο.

#9 Διατηρήστε τα στην κατάψυξη

Και τι να κάνετε αν δεν σκοπεύετε να καταναλώσετε όλα τα τρόφιμα που προμηθευτήκατε άμεσα; Καταψύξτε τα. Η κατάψυξη των προϊόντων είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα που θέλετε για μεταγενέστερη χρήση. Κατεψυγμένα τρόφιμα όπως τα μούρα και το σπανάκι είναι ιδανικά για να φτιάξετε νόστιμα smoothies.

Διατηρήστε τα φρούτα και τα λαχανικά σας σε σφραγισμένο, αεροστεγές δοχείο και θα έχετε τη δυνατότητα να τα απολαύσετε έως και μετά από τρεις μήνες.