Το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι διαθέσιμο και συνιστάται για τα περισσότερα άτομα, εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την τελική αρχική τους δόση ή από την ενισχυτική «τρίτη» δόση. Ωστόσο, αν νοσείτε με κορωνοϊό, οι ειδικοί από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να μην προχωρήσετε στην λήψη της επικαιροποιημένης δόσης έως ότου ολοκληρωθεί η περίοδος απομόνωσής σας.

Όλα αυτά εγείρουν ερωτήματα: Θα πρέπει να κάνουμε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού πριν τον εμβολιασμό, αν έχουμε συμπτώματα; Θα πρέπει πάλι να υποβληθούμε σε έλεγχο, ακόμα και αν δεν έχουμε συμπτώματα, μιας και μπορεί να νοσούμε ασυμπτωματικά;

Έχετε συμπτώματα; Κάντε το τεστ

Αν δεν έχετε εκδηλώσει κάποιο από τα ενδεικτικά συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας, κόπωση, πονοκέφαλος, οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν είναι απαραίτητο να κάνετε τεστ πριν να λάβετε το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Αλλά εάν δεν αισθάνεστε και τόσο καλά, το τεστ θα ήταν μια καλή ιδέα, ανεξάρτητα από το εάν έχετε προγραμματίσει το ραντεβού σας.

Επιπλέον, σκεφτείτε πόσο έντονα είναι τα συμπτώματά σας ή πόσο γρήγορα εξελίσσονται. Μιας και το αίσθημα αδιαθεσίας, όταν αρρωσταίνουμε, μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, σκεφτείτε την παρουσία ή την απουσία πυρετού. Εάν αισθάνεστε ελαφρά άρρωστος, αλλά δεν έχετε πυρετό, ενδεχομένως να μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο.

Αλλά αν έχετε πυρετό, μπορεί να είναι ένδειξη ότι πρέπει να καθυστερήσετε την επερχόμενη δόση σας.

Σημαντική ένδειξη ο πυρετός

Όταν είστε άρρωστοι —ειδικά με παρουσία υψηλού πυρετού— το σώμα σας αναπτύσσει μια φλεγμονώδη απόκριση για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ασθένειας, «και έτσι καλό θα ήταν να μην βάλετε στο μιξ και το εμβόλιο» αναφέρει ο Pedro Piedra, ειδικός παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και καθηγητής μοριακής ιολογίας, μικροβιολογίας και παιδιατρικής στο Baylor College of Medicine.

Εάν το σώμα σας κληθεί να αντιμετωπίσει το εμβόλιο ενώ ήδη καταπολεμά μια άλλη ασθένεια, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αντιδραστικότητα ή το εμβόλιο τελικά να προκαλέσει μια φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα, όπως ο πιο υψηλός πυρετός ή ο πιο έντονος πόνος στο σημείο της ένεσης.

Γιατί να περιμένετε εάν κολλήσατε κορωνοϊό

Εάν τελικά κολλήσατε κορωνοϊό, ίσως θέλετε να περιμένετε λίγο περισσότερο για να δώσετε στο σώμα σας περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθεί καλύτερα στο εμβόλιο.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή του CDC για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης έθιξε αυτό το ζήτημα σε μια παρουσίαση του Σεπτεμβρίου αναφορικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Σύμφωνα με την επιτροπή, μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη αναμονή μεταξύ της μόλυνσης και του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη απόκριση στο εμβόλιο.

Η Covid-19 μπορεί επίσης να παρέχει στον οργανισμό έναν τύπο «φυσικής» ανοσίας —ή ανοσίας που αποκτάται από την έκθεση στον ιό— που είναι παρόμοια με την απόκριση που αναπτύσσεται όταν κάνετε ένα εμβόλιο.

Αυτά τα δύο, η καλύτερη ανοσολογική απόκριση και η προστασία μετά από την μόλυνση, οδήγησαν στην σύσταση των ειδικών ότι τα άτομα που μολύνθηκαν μπορούν να περιμένουν τρεις μήνες πριν να λάβουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο.