Σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα μπορεί να έχουν δραματικές επιπτώσεις στην ψυχολογική υγεία και να επηρεάσουν τον ύπνο και τη συναισθηματική ευεξία. Ενώ μπορούμε, εκ πείρας, να αντιληφθούμε ότι αυτά τα πολυαναμενόμενα γεγονότα, όπως οι εκλογές, μπορούν να προκαλέσουν άγχος και να διαταράξουν την ευημερία, ελάχιστη έρευνα έχει γίνει προς την διερεύνηση του φαινομένου.

Τώρα, οι ερευνητές στο Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) και οι συνεργάτες τους δείχνουν πώς σημαντικά κοινωνικοπολιτικά γεγονότα μπορούν να έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο στον ύπνο που σχετίζονται με σημαντικές διακυμάνσεις στη συλλογική διάθεση, την ευημερία και την κατανάλωση αλκοόλ.

Η επίδραση της πολιτικής στο συλλογικό well being

«Είναι απίθανο αυτά τα ευρήματα να σοκάρουν. Αντιθέτως τα ευρήματα μας αντικατοπτρίζουν πολλές από τις εμπειρίες που έχουμε γύρω από εξαιρετικά στρεσογόνα γεγονότα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που διερευνά τον ύπνο και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, η ομάδα εξέτασε 437 συμμετέχοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες και 106 διεθνείς συμμετέχοντες, καθημερινά μεταξύ 1-13 Οκτωβρίου 2020 (πριν από τις εκλογές) και 30 Οκτωβρίου-12 Νοεμβρίου, 2020 (ημέρες γύρω από τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ).

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους, την κατανάλωση αλκοόλ και την υποκειμενική εμπειρία του γενικού στρες. Οι απαντήσεις τους αποκάλυψαν μειωμένη ποσότητα και ποιότητα ύπνου σε συνδυασμό με αυξημένο άγχος, αρνητική διάθεση και χρήση αλκοόλ κατά την περίοδο γύρω από τις εκλογές.

Ενώ αυτά τα ευρήματα παρατηρήθηκαν σε χαμηλότερο επίπεδο σε συμμετέχοντες εκτός ΗΠΑ, η επιδείνωση των συνηθειών υγείας συσχετίστηκε περισσότερο με τους συμμετέχοντες εντός των ΗΠΑ.

Όσον αφορά τον ύπνο, τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι μη Αμερικανοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να κοιμηθούν πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, οι Αμερικανοί ερωτηθέντες πέρασαν σημαντικά λιγότερο χρόνο ξαπλωμένοι ενώ την ίδια νύχτα των εκλογών ανέφεραν ότι ξυπνούσαν συχνά κατά την διάρκεια της νύχτας.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα επίπεδα άγχους ήταν σε μεγάλο βαθμό συνεπή τόσο για τους συμμετέχοντες στις ΗΠΑ όσο και για τους μη αμερικανούς συμμετέχοντες στην περίοδο αξιολόγησης στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά υπήρξε απότομη αύξηση του στρες και στις δύο ομάδες συμμετεχόντων τις ημέρες πριν τις εκλογές.

Ο ύπνος επηρεάζει την πολιτική συμμετοχή;

“Δεν είναι μόνο ότι οι εκλογές μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο, προκαλώντας ανησυχία. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο ύπνος μπορεί με την σειρά του να επηρεάσει την συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Επομένως, εάν η σχέση μεταξύ ύπνου και εκλογών είναι αμφίδρομη, θα είναι σημαντικό για την μελλοντική έρευνα να προσδιοριστεί πώς η συλλογική διάθεση και το άγχος μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και το εκλογικό αποτέλεσμα” καταλήγουν οι ερευνητές.