Τα τελευταία χρόνια, έπρεπε να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος κατά του κορωνοϊού και ανά περιόδους και της γρίπης. Τώρα, οι ειδικοί κάνουν λόγο και μας προειδοποιούν για την «τρι-δημία», χρησιμοποιούν τον νέο αυτό όρο για να περιγράψουν τον κίνδυνο για την υγεία από την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης αυτή τη σεζόν, την αύξηση των κρουσμάτων RSV και την πανδημία του κορωνοϊού.

Εξαιτίας αυτής της τριπλής απειλής για την υγεία μας αυτόν τον χειμώνα, οι ειδικοί προτείνουν να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας. Ενώ το προφίλ ανοσίας ενός ατόμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι ανεξέλεγκτοι, ένας τρόπος για να το ενδυναμώσουμε είναι η ενσωμάτωση διατροφικών συνηθειών που τονώνουν το ανοσοποιητικό στην καθημερινή μας διατροφή.

Οι διατροφικές συνήθειες για γερό ανοσοποιητικό

Αν θέλετε να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό ενάντια στα κρυολογήματα, τα μικρόβια και άλλες ασθένειες, στραφείτε σε φυσικές, φρέσκες τροφές όπως πολύχρωμα τρόφιμα με άπαχη πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Αυτές οι τροφές είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουν το σώμα σας να παραμείνει δυνατό και να καταπολεμήσει τις απειλές, παλιές και νέες.

Στραφείτε στα αντιοξειδωτικά

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τα καταφέρετε είναι να ενσωματώσετε περισσότερες τροφές με αντιοξειδωτικά στην καθημερινή σας διατροφή.

Τα αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και τα καροτενοειδή βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορεί δυνητικά να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα σας και να θέσουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Και ευτυχώς, αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε όλα τα πολύχρωμα φυσικά τρόφιμα. Μπορείτε να βρείτε τα πολύτιμα φλαβονοειδή στα μούρα, το λάχανο, το kale, τη μαύρη σοκολάτα, το τσάι και τους σπόρους σόγιας.

Οι ανθοκυανίνες (ένας τύπος φλαβονοειδών) είναι φυσικά παραγόμενες χρωστικές ουσίες που δίνουν στα λουλούδια το κόκκινο, μωβ και μπλε χρώμα τους, οπότε σκεφτείτε τα μούρα, τα σταφύλια, τα ρόδια. Και τα καροτενοειδή βρίσκονται σε πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα τρόφιμα όπως η κολοκύθα και το μάνγκο.

Πολύτιμη η βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα ειδικό αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ότι θωρακίζει το ανοσοποιητικό σας, βοηθώντας το σώμα σας να καταπολεμήσει ασθένειες.

Ενώ μπορείτε να σκεφτείτε τα πορτοκάλια και τον χυμό πορτοκαλιού, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη C από ντομάτες και χυμό ντομάτας, κόκκινες πιπεριές, άλλα εσπεριδοειδή όπως πράσινα λαχανικά, σπανάκι και πράσινα φασόλια.

Ψευδάργυρος για έξτρα ανοσία

Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν τη βιταμίνη C με την ανοσία, αλλά ο ψευδάργυρος είναι ένα ισχυρό μέταλλο που βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Προτιμήστε να αυξήσετε τα επίπεδά σας επιλέγοντας συγκεκριμένες τροφές, όπως το βοδινό κρέας, που παρέχει σχεδόν το μισό από αυτό που χρειάζεστε την ημέρα.

Εάν δεν σας αρέσει το βοδινό, μπορείτε επίσης να λάβετε ψευδάργυρο μέσω όσπριων, ξηρών καρπών, σπόρων, γαλακτοκομικών, ακόμη και μαύρης σοκολάτας.

Η ευκολία των smoothies

Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν στο σώμα σας σημαντικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καταναλώσετε αρκετές μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια λύση είναι να φτιάχνετε smoothie γεμάτα με φρούτα και λαχανικά, που μπορείτε να καταναλώνετε ανά πάσα στιγμή, εντός και εκτός σπιτιού.

Ένα smoothie γεμάτο με αντιοξειδωτικά και συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας ενώ ταυτόχρονα είναι και φιλικός προς τα παιδιά, που δεν αγαπούν τόσο τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μερικά συστατικά που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν τα βατόμουρα, το σπανάκι, την παπάγια, το λιναρόσπορο, το λάχανο, το μάνγκο και το τζίντζερ. Σκεφτείτε μια βάση από πλούσιο σε βιταμίνη C φυσικό χυμό πορτοκαλιού ή κεφίρ για προβιοτικά.

Περισσότεροι ξηροί καρποί

Αντί για τα απλά συνηθισμένα σνακ που καταναλώνετε μεταξύ των γευμάτων σας, επιλέξτε τους ξηρούς καρπούς που όχι μόνο είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά αλλά προστατεύουν και από ασθένειες. Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια ή οι σπόροι όπως ο ηλίανθος και η κολοκύθα περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στη ρύθμιση και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν Β6, φώσφορο, σελήνιο και μαγνήσιο, μαζί με καλά λιπαρά που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία όταν αυξάνεται μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού.