Γνωρίζαμε ήδη ότι οι πιθανότητες επαναμόλυνσης από την covid-19 είναι υψηλές. Τώρα νέα έρευνα, προειδοποιεί για τον αυξημένο κίνδυνο ανεξάρτητα από το επίπεδο εμβολιασμού σας. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, κολλώντας κορωνοϊό περισσότερες από μία φορές αυξάνεται ο κίνδυνος νοσηλείας, εμφάνισης μακροχρόνιας COVID-19 ή ακόμα και θανάτου.

Ο στόχος της έρευνας ήταν να προσδιοριστεί εάν ο κίνδυνος επιπλοκών αυξάνεται όσο περισσότερο μολύνεστε από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Ziyad Al-Aly, επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St. Louis. «Η απάντηση είναι απολύτως ναι» αναφέρει ο ίδιος.

Επικίνδυνη για την ζωή η επαναμόλυνση με covid-19

Για τη μελέτη, η ομάδα του Δρ. Al-Aly χρησιμοποίησε δεδομένα από το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ (VA). Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 519.767 άτομα που είχαν αρχικά μολυνθεί και βρέθηκαν θετικά στον COVID μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 6 Απριλίου 2022. Από αυτά τα άτομα, 40.947 μολύνθηκαν εκ νέου μεταξύ 1ης Ιουνίου 2020 και 25 Ιουνίου 2022.

Τα άτομα που επαναμολύνθηκαν συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου άνω των 5,3 εκατομμυρίων ατόμων και κατέληξαν σε συγκλονιστικά ευρήματα.

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από την covid-19 δύο ή περισσότερες φορές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία, τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν προβλήματα με τους πνεύμονες, τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβους στο αίμα.

Είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν κόπωση, γαστρεντερικές διαταραχές, νεφρικές διαταραχές, διαταραχές ψυχικής υγείας, διαβήτη, μυοσκελετικές αλλά και νευρολογικές διαταραχές. Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών από τον κορωνοϊό είναι πιθανότατα υψηλότερος κατά τις πρώτες 30 ημέρες της μόλυνσης, λέει ο Δρ Al-Aly.

Κάποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους;

Ενδεχομένως, κάποιοι άνθρωποι να κινδυνεύουν περισσότερο από αυτές τις επιπλοκές συγκριτικά με άλλους, αλλά η ομάδα του Δρ. Al-Aly δεν έκανε αναλύσεις υποομάδας, που σημαίνει ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη εάν αυτά τα ζητήματα υγείας απειλούν περισσότερο ή λιγότερο ορισμένα άτομα μετά από επαναμόλυνση.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι όλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μακροχρόνια συμπτώματα της covid-19 αφού βγουν θετικοί στον ιό, ειδικά μετά από επαναμόλυνση.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανανεώνετε τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Ενώ η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όλοι είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιας covid-19 μετά την επαναμόλυνση – ανεξάρτητα από τον αριθμό των εμβολίων που είχαν λάβει – ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να μολυνθείτε εξαρχής.