Αν παρατηρήσετε ότι τρώτε ανθυγιεινά σνακ ή ότι τρώτε βαριά φαγητά από το μεσημέρι και μετά, τότε το σώμα σας μπορεί να χρειάζεται πρωτεΐνη – όχι περισσότερο φαγητό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, αναλύθηκαν οι διατροφικές και σωματικές συνήθειες 9.341 ενηλίκων με μέση ηλικία τα 46,3 έτη, για έναν ολόκληρο χρόνο. Η διατροφή τους αποτελούταν από 30,9% λίπος, 43,5% υδατάνθρακες, 18,4% πρωτεΐνες, 4,3% αλκοόλ και 2,2% από φυτικές ίνες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντας στη μελέτη δεν λάμβαναν αρκετή πρωτεΐνη στο πρωινό τους (ή στο πρώτο γεύμα της ημέρας) κατέληγαν να τρώνε περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι τροφές που επέλεγαν δε, είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Με άλλα λόγια, βρέθηκε σχέση μεταξύ της μειωμένης πρόσληψης πρωτεΐνης στο πρωινό και της αυξημένης αίσθησης της πείνας και της τάσης για αυξημένη θερμιδική πρόσληψη, κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι συμμετέχοντας που δεν κατανάλωναν αρκετή πρωτεΐνη στο πρώτο γεύμα της ημέρας έπιναν περισσότερο αλκοόλ και κατανάλωναν λιγότερα δημητριακά, λαχανικά, όσπρια, φρούτα, γαλακτοκομικά και κρέατα. Έτειναν, δηλαδή, να κάνουν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, εν γένει.

Ανεπάρκεια πρωτεΐνης και υπερκατανάλωση τροφής

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν κατανάλωναν επαρκή επίπεδα πρωτεΐνης οφείλεται πιθανώς στην υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτού του τύπου η διατροφή οδηγεί, όπως είναι γνωστό, σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, αίσθημα κόπωσης, έντονη λαχτάρα για ζάχαρη και αύξηση βάρους.

Για να το πούμε διαφορετικά, το πρόχειρο φαγητό ή οι εξαιρετικά επεξεργασμένες και εξευγενισμένες τροφές, αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, κάτι που γνωρίζουμε ότι συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο μιας σειράς χρόνιων παθήσεων. Αντίθετα, οι πρωτεϊνούχες τροφές προάγουν τον κορεσμό, περιορίζουν την υπερκατανάλωση θερμιδογόνων και φτωχών σε θρεπτικά συστατικά τροφών και μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Πώς να τρώτε για να χάσετε βάρος

Γιατί όμως τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάσπαση της πρωτεΐνης «καίει» τις περισσότερες θερμίδες. Στη δεύτερη θέση έρχεται το λίπος και οι υδατάνθρακες στην τρίτη. Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για τον βέλτιστο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, κάτι που κάνει την απώλεια βάρους πιο ομαλή, αφού τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μπορεί να διεγείρουν την όρεξη, ακόμα κι αν δεν είμαστε «πραγματικά πεινασμένοι».

Όταν λοιπόν ο στόχος σας είναι να διατηρήσετε την φόρμα σας ή να χάσετε βάρος, ένα πράγμα που θα πρέπει να έχετε κατά νου είναι να τρώτε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε λιπαρά. Έχει σημασία, επίσης, όταν νιώθετε λιγούρες να επιλέγετε σνακ με προσοχή, αποφεύγοντας οτιδήποτε είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο ή θερμιδογόνο. Φυσικά, από μία ισορροπημένη διατροφή δεν θα πρέπει να λείπουν οι φυτικές ίνες και τα μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Για ένα εξειδικευμένο πλάνο διατροφής, που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση υγείας σας, τον τρόπο ζωής σας και τις ιδιαίτερες ανάγκες σας, συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο ο οποίος μπορεί να καταρτήσει ένα πρόγραμμα διατροφής με το οποίο θα πετύχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον βέλτιστο χρόνο.