Σε όλους μπορεί να συμβεί. Κάτι προκύπτει, ένας τραυματισμός, κρυώσατε, κάτι άλλαξε απρόσμενα στην καθημερινότητά σας και δεν είχατε χρόνο για γυμναστική. Τις πρώτες μέρες μετά τη διακοπή, μπορεί να αγχώνεστε ότι χάσατε την καλή φυσική σας κατάσταση και να είστε πρόθυμοι να επανέλθετε. Ωστόσο, καθώς ο καιρός περνά πιθανότατα να έχετε διαπιστώσει ότι η επιστροφή σας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και πιθανότατα να φοβάστε ότι εάν ξεκινήσετε δεν θα έχετε την παλιά, καλή σας φόρμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψετε στην γυμναστική

Το πόσο γρήγορα χάνετε τη φυσική σας κατάσταση κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος διαφέρει από άτομο σε άτομο. Έτσι, όταν επιστρέψετε στο γυμναστήριο, η γυμνάστρια Hannah Daugherty προτείνει να ξεκινήσετε ήπια και να κάνετε τις απαραίτητες τροποποιήσεις, όπου χρειάζονται.

«Για παράδειγμα, εάν μπορούσατε να κάνετε καθίσματα με άλμα για εξήντα δεύτερα πριν το διάλειμμά σας, αυτή τη φορά, μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας την ίδια άσκηση αλλά για τριάντα δεύτερα ή να τροποποιήσετε την άσκηση, κάνοντας μερικά απλά καθίσματα πριν να προσθέσετε και τα άλματα» αναφέρει η ίδια.

Ο ακριβής τύπος προπόνησης που πρέπει να κάνετε θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το ιστορικό υγείας και τους στόχους φυσικής κατάστασης. «Αλλά για αρχή θα πρέπει να εστιάσετε σε ήπιες προπονήσεις, που μπορούν να περιλαμβάνουν περπάτημα, ποδήλατο ή ελλειπτικό και ασκήσεις με το βάρος του σώματός σας» εξηγεί.

Πώς δεν θα το παρακάνετε

Ξεκινήστε με πιο ελαφριά ένταση αντί να επιστρέψετε αμέσως σε αυτό που κάνατε προηγουμένως. Μπορείτε επίσης να μειώσετε το σύνολο των επαναλήψεων. Πρωταρχικό σας μέλημα θα πρέπει να είναι η σωστή τεχνική για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού.

Από πρακτική άποψη, αυτό σημαίνει να αφήσετε στην άκρη όσα ίσχυαν παλαιότερα και να κάνετε μια ειλικρινή αξιολόγηση του τρέχοντος επιπέδου φυσικής σας κατάστασης. Ακριβώς επειδή παλαιότερα μπορούσατε να κάνατε προπονήσεις HIIT 30 λεπτών δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε αμέσως μόλις επιστρέψετε.

Ακούστε το σώμα σας και προσπαθήστε να μην το πιέζετε παραπάνω, μόνο και μόνο για να φτάσετε στο ίδιο σημείο πιο γρήγορα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθετε;

Εάν το διάλειμμά σας έχει κρατήσει περισσότερο από μερικές εβδομάδες, ενδεχομένως να διαπιστώσετε ότι η καρδιαγγειακή σας αντοχή έχει μειωθεί μαζί με την μυϊκή σας δύναμη. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι η φυσική κατάσταση συνήθως επιστρέφει πιο γρήγορα από ό,τι χρειαστήκατε για να την «χτίσετε» αρχικά.

«Θα παρατηρήσετε ότι βελτιώνεται αρκετά γρήγορα, συνήθως σε διάστημα μερικών εβδομάδων», λέει η Hannah Daugherty. Φυσικά, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την υγεία σας, το σώμα σας και τη νέα σας ρουτίνα.