Εάν αντιμετωπίζετε διαβήτη, γνωρίζετε ήδη ότι η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι υψίστης σημασίας. Όταν κάποιος δεν έχει διαβήτη, το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί αυτόματα εάν το σάκχαρό σας πέσει πολύ χαμηλά. Στα άτομα με διαβήτη ωστόσο, αυτή η πτώση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αν και η αντίδραση κάθε ατόμου στα χαμηλά επίπεδα είναι διαφορετική, τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν τρέμουλο, ιδρώτα ή ρίγη, ευερεθιστότητα, σύγχυση, γρήγορο καρδιακό παλμό, πείνα, κόπωση, ναυτία, θολή όραση, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στην γλώσσα, τα χείλη ή τα μάγουλα και επιληπτικές κρίσεις.

Ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το σάκχαρο στο αίμα είναι πολύ χαμηλό είναι να ελέγξετε τα επίπεδά σας. Εάν τα επίπεδα πέσουν πολύ χαμηλά και ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετή γλυκόζη (σάκχαρα), μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί σωστά, γεγονός που οδηγεί σε συμπτώματα όπως θολή όραση, δυσκολία συγκέντρωσης, σύγχυση και μπερδεμένη ομιλία. Εάν τα επίπεδα παραμείνουν χαμηλά για αρκετή ώρα, μπορεί να προκληθούν επιληπτικές κρίσεις.

Σύμφωνα με την American Diabetes Association, «χαμηλά θεωρούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που έχουν μειωθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να πρέπει να λάβετε φράση για να τα επαναφέρετε στο εύρος του στόχου σας». Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η γλυκόζη στο αίμα σας είναι χαμηλότερη από 70 mg/dL. Συνιστάται να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας για να γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.

Τι περιλαμβάνει ο κανόνας 15-15 για το υπογλυκαιμικό σοκ

Η American Diabetes Association συνιστά τον «κανόνα 15-15», σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να λάβετε 15 γραμμάρια υδατάνθρακες για να αυξήσετε το σάκχαρό σας και να το ελέγξετε μετά από 15 λεπτά. Εάν το σάκχαρό σας εξακολουθεί να είναι κάτω από 70 mg/dL, τότε θα πρέπει να φάτε ακόμα 15 γραμμάρια υδατανθράκων.

Επαναλάβετε μέχρι το σάκχαρο στο αίμα σας να είναι τουλάχιστον 70 mg/dL. Μόλις το σάκχαρό σας επανέλθει στο φυσιολογικό, τότε είναι σημαντικό να έχετε ένα γεύμα ή ένα σνακ για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα πέσει ξανά.

Εάν αντιμετωπίσετε ένα υπογλυκαιμικό σοκ, καταγράψτε το και σημειώστε τα συμπτώματά σας. Συζητήστε το με τον γιατρό σας ώστε να σας προτείνει τους πιο κατάλληλους για την περίπτωσή σας τρόποι για να μην ξανασυμβεί.

Σε ποιες τροφές να στραφείτε

Εάν το σάκχαρό σας είναι κάτω από 70 mg/dL, η American Diabetes Association συνιστά να στραφείτε στις ακόλουθες τροφές όταν ακολουθείτε τον κανόνα 15-15. Εάν αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο επεισόδιο, είναι υψίστης σημασίας να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

  • Χυμός: Πιείτε 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, χυμό μήλου ή οποιονδήποτε άλλο χυμό της επιλογής σας για να πάρετε γρήγορα μια μεγάλη δόση ζάχαρης.
  • Αναψυκτικό με ζάχαρη: Πιείτε 1/2 φλιτζάνι αναψυκτικό. Δεν πρέπει να είναι light ή διαίτης, καθώς χρειάζεστε τα σάκχαρα και τις θερμίδες εκείνη την στιγμή.
  • Μέλι: Μία κουταλιά της σούπας μέλι έχει περίπου 17 γραμμάρια ζάχαρης, που αποτελεί λίγο παραπάνω από την ποσότητα που συνιστά ο κανόνας 15-15.
  • Καραμέλες: Επιλέξτε καραμέλες με κανονική ζάχαρη και δείτε πόσα γραμμάρια έχει η καθεμία για να λάβετε τουλάχιστον 15.