H φαγούρα στα μάτια είναι σημάδι πως τα «όρια προστασίας» των ματιών μας, έχουν «παραβιαστεί». Η επιφάνεια των ματιών, όπως και το δέρμα μας, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το περιβάλλον γύρω μας κι ενώ η οφθαλμική επιφάνεια των βολβών και τα δάκρυα βοηθούν στο να κρατάμε τα μάτια μας προστατευμένα από μια σειρά πιθανών προβλημάτων, πολλές φορές, δεν αποτελούν επαρκή «εμπόδια». Ο εντοπισμός του «ενόχου» πίσω από τα μάτια που μας «τρώνε», βοηθά στο να βρούμε τη σωστή θεραπεία ώστε η ενόχληση να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν.

Πιθανές αιτίες που τα μάτια μας, μας «φαγουρίζουν»

• Εποχιακές αλλεργίες

Εάν «παλεύετε» με συμπτώματα αλλεργίας όπως το φτέρνισμα και η καταρροή, το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίζετε επίσης τακτικά, φαγούρα στα μάτια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μάτια και οι ρινικοί κόλποι συνδέονται. Επίσης, τα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, έχουν την «ικανότητα» να εισέρχονται απευθείας στα μάτια.

• Ερεθισμός από τους φακούς επαφής

Οι φακοί επαφής μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό γι’ αυτό και είναι σημαντικό να φροντίζουμε ώστε να είναι πάντοτε σε καλή κατάσταση. Ανεξάρτητα από το είδος του διαλύματος που χρησιμοποιείτε, ξεπλύνετε απαλά τους φακούς επαφής σας και εν συνεχεία τη θήκη τους με αυτό, προτού τους τοποθετήσετε μέσα. Φροντίστε τα χέρια σας να είναι πάντοτε καθαρά όταν βγάζετε ή βάζετε τους φακούς και φυσικά αντικαταστήστε τους με καινούριους ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τη διάρκεια «ζωής» τους. Τέλος, κάντε ένα «διάλειμμα» φορώντας τα γυαλιά σας εάν τα μάτια σας, σας ενοχλούν επίμονα.

• Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία προκύπτει όταν η ποσότητα ή η «ποιότητα» των δακρύων σας δεν είναι τόσο καλή όσο θα έπρεπε. Όταν έχετε ξηροφθαλμία, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως ερυθρότητα και κνησμό.

• Επιπεφυκίτιδα ή αλλιώς το «ροζ μάτι»

Το «ροζ μάτι», γνωστό και ως επιπεφυκίτιδα, είναι ένας γενικός όρος για οτιδήποτε προκαλεί φλεγμονή του επιπεφυκότα, της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων μας. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκύψει από αλλεργία, μόλυνση ή οποιαδήποτε φλεγμονώδη κατάσταση του ματιού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονα συμπτώματα όπως πρήξιμο των ματιών, ερυθρότητα και φαγούρα.

• Ερεθισμός από προϊόντα ομορφιάς

Η μάσκαρα, οι σκιές ματιών και άλλα προϊόντα ομορφιάς περιέχουν μια ποικιλία ουσιών στα οποία μπορεί να αναπτύξουμε αλλεργία ή υπερευαισθησία, γεγονός που οδηγεί σε ερυθρότητα, πρήξιμο των ματιών ή του δέρματος γύρω από τα μάτια και συνήθως κνησμό.

• Λοίμωξη των βλεφάρων

Η βλεφαρίτιδα είναι μια επίμονη φλεγμονή που επηρεάζει συνήθως και τα δύο μάτια κατά μήκος των άκρων των βλεφάρων με συμπτώματα ερεθισμού, ερυθρότητας και φαγούρας.

• Προσβολή από ακάρεα των βλεφάρων

Δεν είναι ασυνήθιστο ένα άτομο να προσβληθεί από ακάρεα των βλεφάρων που «τρέφονται» με κύτταρα του δέρματος και προκαλούν φαγούρα. Ευτυχώς, κανείς μπορεί σχετικά εύκολα να τα «ξεφορτωθεί» με αντιβιοτικά, οφθαλμικές σταγόνες στεροειδών ή κρέμες.

• Καταπόνηση των ματιών

Όταν τα μάτια μας κουράζονται από έντονη «χρήση», όπως για παράδειγμα όταν κοιτάμε την οθόνη του υπολογιστή ή οδηγούμε για πολλή ώρα, τότε καταλήγουμε με καταπόνηση των ματιών. Έτσι, προκαλείται ξηρότητα και πολλές φορές φαγούρα.

Πώς να ανακουφιστούμε από τη φαγούρα στα μάτια

Για να σας τρώνε μόνο «με» τα μάτια και όχι τα μάτια:

• Χρησιμοποιήστε λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συντηρητικά.

• Δοκιμάστε αντιισταμινικές σταγόνες.

• Απλώστε μια δροσερή κομπρέσα στα μάτια σας.

• Καθαρίστε απαλά τα βλέφαρά σας σε περίπτωση βλεφαρίτιδας με βρεφικό σαμπουάν.

• Αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών.

• Απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας εάν η φαγούρα επιμένει προκειμένου να σας συστήσει την ανάλογη θεραπεία.