Το 2013 ο Δρ Robert K. Stevenson στο βιβλίο του με το όνομα Backwards Running ανέφερε ότι το reverse running ήταν αγαπημένη προπονητική άσκηση για τους πυγμάχους για δεκαετίες, επειδή χτίζει καρδιαγγειακή δύναμη και αντοχή. Όπως λέει, το τρέξιμο ενός γύρου προς τα πίσω ισοδυναμεί με οκτώ γύρους παραδοσιακού τρεξίματος προς τα εμπρός.

Ενας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων ορκίζεται στα οφέλη του reverse running, τρέχοντας προς… τα πίσω. Κι ενώ αυτή η νέα τάση προπόνησης προσελκύει όλο και περισσότερους fans (υπάρχει ακόμη και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), το retro running -όπως είναι ευρύτερα γνωστό- στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο.

Πόσο λίπος θα χάσετε

Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch στη Νότια Αφρική διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εισήγαγαν το περπάτημα και το τρέξιμο προς τα πίσω στη ρουτίνα άσκησής τους για έξι εβδομάδες έχασαν 2,4% του σωματικού τους λίπους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τρέξτε πίσω με ασφάλεια

Το reverse running παρουσιάζει προφανείς κινδύνους, όπως πρόσκρουση σε αντικείμενα ή πτώση. Πρέπει επίσης να στρίψετε ελαφρά το σώμα σας για να δείτε πίσω σας, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ένταση στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη – έτσι πιθανότατα δεν θέλετε να το κάνετε για μεγάλες περιόδους.

Επιλέξτε μια επίπεδη επιφάνεια χωρίς βυθίσεις και κρυφές λακκούβες και βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια είναι καθαρή.

Τρέχοντας προς τα πίσω χωρίς παπούτσια μπορείτε να βελτιώσετε την ισορροπία σας, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δοκιμάσετε αφού πρώτα εξοικειωθείτε με το ανάποδο στυλ τρεξίματος, φορώντας αθλητικά παπούτσια.

Προσθέστε μερικά λεπτά αντίστροφης κίνησης στο πρόγραμμά σας, ξεκινώντας με χαμηλότερη ταχύτητα και κλίση από το συνηθισμένο και αυξήστε σταδιακά μέχρι να το συνηθίσετε.

Και ανάποδο περπάτημα

Οι ενεργειακές δαπάνες όταν περπατάμε προς τα πίσω είναι σχεδόν 40% υψηλότερες από ό,τι όταν περπατάμε με την ίδια ταχύτητα προς τα εμπρός, επομένως αποτελεί μια καλή στρατηγική διαχείρισης του βάρους. Μια άλλη μελέτη απέδειξε τη μείωση του σωματικού λίπους για τις γυναίκες που ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα προπόνησης έξι εβδομάδων με περπάτημα ή τρέξιμο προς τα πίσω.

Κάποιες φορές χρειάζεται να κάνετε μερικά βήματα πίσω για να πάτε μπροστά.