Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο και σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει και πολλά οφέλη για την υγεία μας, όταν το καταναλώνουμε… σωστά. Οι συμβουλές των ειδικών για να τον απολαύσουμε, δίχως τις πιο κοινές του παρενέργειες όπως η αϋπνία ή η ευερεθιστότητα, περιλαμβάνουν:

1. Αποφεύγουμε την καφεΐνη μετά τις δύο το μεσημέρι

Ο καφές είναι μια από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές καφεΐνης. Η καφεΐνη είναι διεγερτικό, καθώς σας δίνει μια δυνατή ώθηση ενέργειας και σας βοηθά να παραμένετε σε εγρήγορση, ακόμα και όταν αισθάνεστε κουρασμένοι. Αλλά αν πίνετε καφέ αργά την ημέρα, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας. Ο μη ποιοτικός ύπνος σχετίζεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μην πίνετε καφέ αργά μέσα στην μέρα και συγκεκριμένα μετά τις δύο. Εάν πρέπει, επιλέξτε ντεκαφεϊνέ ή επιλέξτε ένα φλιτζάνι τσάι, το οποίο περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ.

2. Απολαύστε τον καφέ σας χωρίς ζάχαρη

Αν και ο καφές είναι υγιεινός από μόνος του, μπορείτε εύκολα να τον μετατρέψετε σε ένα ρόφημα γεμάτο θερμίδες, εάν προσθέσετε ζάχαρη. Η ζάχαρη, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φρουκτόζη, συνδέεται με διάφορες σοβαρές ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Εάν δεν μπορείτε να τον πιείτε σκέτο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό γλυκαντικό ή να προσθέσετε μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού.

3. Όχι πολλά φλιτζάνια

Ενώ η μέτρια πρόσληψη καφέ είναι υγιεινή, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να μειώσει τα συνολικά του οφέλη. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να έχει διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες, αν και η ευαισθησία των ανθρώπων ποικίλλει.

Ακούστε το σώμα σας και καταναλώστε όχι περισσότερο από αυτό που μπορείτε άνετα να διαχειριστείτε.

4. Κανέλα, η ευεργετική

Η κανέλα είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό που αναμειγνύεται ιδιαίτερα καλά με τη γεύση του καφέ. Μελέτες μάλιστα, δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη στο αίμα, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε άτομα που αντιμετωπίζουν διαβήτη.

Εάν χρειάζεστε λίγη γεύση, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη κανέλα.