Αναγνωρίζετε αυτές τις σύντομες αλλά δυσάρεστες εξάρσεις πόνου, τις οποίες οι άνθρωποι συνήθως αισθάνονται στη μία πλευρά του κεφαλιού; Ξυπνάτε μέσα στη νύχτα από τον έντονο πόνο που βαραίνει το ένα μάτι; Πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει ότι η αθροιστική κεφαλαλγία είναι ακόμη χειρότερη στις γυναίκες αν και είναι πιο συχνή στους άνδρες.

Μπορούν να εμφανιστούν για ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες στη σειρά, και τείνουν να διαρκούν από 15 λεπτά έως τρεις ώρες. Ερευνητές στη Σουηδία παρατήρησαν ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με χρόνιους αθροιστικούς πονοκεφάλους, που μπορεί να προσβάλλουν τους πάσχοντες για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς ανακούφιση.

Εντόπισαν επίσης ότι υπερδιπλάσιος αριθμός γυναικών από ό,τι ανδρών δέχεται διάγνωση για χρόνιους αθροιστικούς πονοκεφάλους – 18% έναντι 9%. Οι κρίσεις διαρκούσαν επίσης περισσότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Για παράδειγμα, το 8% των γυναικών δήλωσαν ότι οι κρίσεις πονοκεφάλου τους διαρκούσαν μεταξύ τεσσάρων και επτά μηνών σε σύγκριση με το 5% των ανδρών. Οι γυναίκες ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν ότι συνέβαιναν σε διάφορες ώρες της ημέρας.

Η αθροιστική κεφαλαλγία εξακολουθεί να διαγιγνώσκεται συχνά λανθασμένα στις γυναίκες

Οικογενειακό ιστορικό αθροιστικής κεφαλαλγίας βρέθηκε στο 15 % των γυναικών σε σύγκριση με το 7 % των ανδρών. «Η αθροιστική κεφαλαλγία εξακολουθεί να διαγιγνώσκεται συχνά λανθασμένα στις γυναίκες, ίσως επειδή ορισμένες πτυχές της μπορεί να μοιάζουν με την ημικρανία», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Andrea Belin, PhD, του Karolinska Institutet.

«Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να γνωρίζουν πώς η διαταραχή εκδηλώνεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες. Έτσι μπορεί να δοθεί η αποτελεσματικότερη θεραπεία το συντομότερο δυνατό», συμπληρώνει.

«Αν και η αναλογία ανδρών και γυναικών με αθροιστική κεφαλαλγία έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών, εξακολουθεί να θεωρείται κυρίως διαταραχή των ανδρών», διευκρινίζει. Ωστόσο, «το γεγονός αυτό το καθιστά πιο δύσκολο για τις γυναίκες με ηπιότερα συμπτώματα να διαγνωστούν», εξηγεί η Belin.

«Αυτό πιθανότατα συμβάλλει και στο υψηλότερο ποσοστό χρόνιας αθροιστικής κεφαλαλγίας στις γυναίκες», καταλήγει. Ευτυχώς ο πόνος συνήθως τελειώνει τόσο ξαφνικά, όσο αρχίζει, με ραγδαία μείωση της έντασης. Έπειτα οι ασθενείς μπορεί να νιώθουν εξάντληση.

Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, μπορεί να μην έχετε καθόλου πονοκέφαλο για καιρό. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της συχνότητας, της έντασης και της χρονικής διάρκειας των συμπτωμάτων.