Το πρωινό θεωρείται εδώ και καιρό το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, καθώς οι τροφές και τα ροφήματα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε μόλις ξυπνήσουμε, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις γνωστικές μας επιδόσεις, τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τώρα, νέα έρευνα από την Endocrine Society δείχνει ότι το πρωινό παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στη γενική υγεία μας από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Tα άτομα που τρώνε πλούσιο πρωινό καίνε διπλάσιες θερμίδες σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε μεγαλύτερο δείπνο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Διαβάστε επίσης: Θερμίδες: Οι απλοί τρόποι για να τις εξοικονομήσετε

Έχουν επίσης μειωμένη επιθυμία, ιδιαίτερα για γλυκά, και έχουν πιο υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) και ινσουλίνης όλη την ημέρα.

Πιο ενεργός μεταβολισμός μετά το μεγάλο πρωινό

Κατά τη διάρκεια 3 ημερών, οι ερευνητές αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες στην μελέτη, που είτε έτρωγαν ένα πρωινό με λίγες θερμίδες και ένα δείπνο με πολλές θερμίδες είτε το αντίστροφο.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τα επίπεδα θερμογένεσης στους συμμετέχοντες αλλά και άλλοι δείκτες, όπως το αίσθημα πείνας συνολικά, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η επιθυμία για γλυκό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, κατά μέσο όρο, η θερμογένεση των συμμετεχόντων ήταν 2,5 φορές υψηλότερη μετά το μεγάλο πρωινό σε σχέση με το δείπνο, δείχνοντας ουσιαστικά ότι ο μεταβολισμός των ανθρώπων είναι πιο ενεργός μετά το πρωινό τους γεύμα.

Επιπλέον, η κατανάλωση ενός πρωινού με πολλές θερμίδες συνδέθηκε με μειωμένη πείνα και λαχτάρα για γλυκά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι βάζουμε στο πιάτο μας

Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη συνιστούν γενικά να τρώτε τα μεγαλύτερα γεύματά σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ειδικά εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Όπως δείχνει η μελέτη, ο μεταβολικός μας ρυθμός επιβραδύνεται τη νύχτα, με αποτέλεσμα το σώμα να αφομοιώνει τα τρόφιμα και να τα καίει για καύσιμο.

Επιπλέον επιλέξτε ένα καλά ισορροπημένο πρωινό – όπως φρούτα, αυγά, πλιγούρι βρώμης και γιαούρτι – και αποφύγετε τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αρτοσκευάσματα και τα δημητριακά με ζάχαρη.

Αυτά απορροφώνται πιο γρήγορα και μπορούν να προκαλέσουν την απότομη αύξηση και την εξίσου απότομη πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που θα μειώσει τα επίπεδα ενέργειάς σας και θα σας κάνει να πεινάτε πιο έντονα.