Η αναρχική σχέση ουσιαστικά αφορά σε εκείνο το είδος δεσμού στον οποίο τα άτομα ορίζουν τους όρους συνύπαρξής τους, ανεξάρτητα από τα παραδοσιακά κοινωνικά στερεότυπα. Ο ορισμός της αναρχικής σχέσης είναι σκοπίμως «ασαφής» αφού η ουσία είναι να μην  υπάρχει «εγχειρίδιο κανόνων». Αντίθετα το «αναρχικό ζευγάρι» θέλει να νιώθει ελεύθερο να θέτει τις δικές του «νόρμες», αδιαφορώντας πλήρως για κοινωνικούς κανόνες, προσδοκίες ή και πιέσεις του περίγυρου.

«Η αναρχική σχέση είναι δύσκολο να οριστεί επειδή οι διάφοροι υποστηρικτές της, την έχουν ερμηνεύσει διαφορετικά αλλά και την έχουν εφαρμόσει επίσης τελείως διαφορετικά», αναφέρει η Dr. Vrangalova, σεξολόγος  και καθηγήτρια Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Αρχές που διέπουν τους «αναρχικούς συντρόφους»

Υπάρχουν όμως  ορισμένες βασικές ιδέες που τείνουν να αποτελούν τη βάση των περισσότερων προσεγγίσεων ως προς τι καθιστά μια σχέση «αναρχική». Όπως πολλά μη παραδοσιακά στυλ σχέσεων, η αναρχική σχέση έγινε δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, πρωτοεμφανίστηκε το μακρινό 2006.

Διαβάστε επίσης: Παράνομη σχέση: Τα σημάδια που μαρτυρούν έναν αληθινό έρωτα

Η Andie Nordgren, γνωστή φεμινίστρια, εξέδωσε ένα μικρό βιβλίο οδηγιών, ένα «μανιφέστο για τις αναρχικές σχέσεις», όπως έγραψε η ίδια. Αρχικά, το βιβλίο αυτό περιλάμβανε εννέα αρχές, οι οποίες θα ερμηνεύονταν και θα τροποποιούνταν από τους «αναρχικούς συντρόφους» ανάλογα με την προσωπικότητά τους και την ιδιοσυγκρασία τους. Έτσι κι αλλιώς, ο πρώτος κανόνας της αναρχικής σχέσης είναι πως δεν υπάρχουν κανόνες.

Μία από τις αρχές που εμπεριέχονται στο βιβλίο της Nordgren είναι: «Η αγάπη υπάρχει σε αφθονία και κάθε σχέση είναι μοναδική». Με άλλα λόγια, η αγάπη δεν είναι πεπερασμένη  και οι οποιουδήποτε είδους σχέσεις, είτε ερωτικές, είτε σεξουαλικές, είτε φιλικές δεν μπορούν να ιεραρχηθούν.

«Οι άνθρωποι που ακολουθούν το μοντέλο της αναρχικής σχέσης βασίζονται στις δικές τους αξίες για να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η σχέση τους και όχι σε πολιτισμικούς κανόνες», λέει η κλινική ψυχολόγος  Dr. Bisbey. Προσθέτει επίσης ότι οι «αναρχικοί σύντροφοι συχνά δεν δίνουν προτεραιότητα στις ρομαντικές σχέσεις έναντι άλλων τύπων σχέσεων. Λαμβάνουν κάθε σχέση (φιλική, οικογενειακή, ρομαντική) με βάση τα δικά της πλεονεκτήματα».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια πανεπιστημίου Dr. Vrangalova, η αναρχία των σχέσεων τείνει να περιλαμβάνει τρεις κύριες πεποιθήσεις:

#1 Η αγάπη είναι μια ανεξάντλητη και μη οριοθετημένη «πηγή». Έτσι μπορούμε  να αγαπάμε περισσότερα από ένα άτομα τη φορά.

#2 Οι σεξουαλικές και ρομαντικές σχέσεις δεν είναι εγγενώς πιο σημαντικές από άλλους τύπους στενών σχέσεων.

#3 Πρέπει να προσεγγίζουμε κάθε σχέση ως μια κόλλα λευκό χαρτί, χωρίς να έχουμε προσδοκίες ή απαιτήσεις σχετικά με το πώς πρέπει να είναι ο συγκεκριμένος τύπος σχέσης σύμφωνα με τις κοινωνικές επιταγές.

Όπως και να’ χει, αναρχικοί ή μή, η ατομική ευτυχία είναι ζήτημα πολύ προσωπικό και το κάθε ζευγάρι εντέλει δημιουργεί τη δική του μικροκοινωνία, ακολουθώντας το δικό του ξεχωριστό μονοπάτι και αφήνοντας το δικό του μοναδικό αποτύπωμα.