Η κουζίνα είναι το δωμάτιο με τις έντονες μυρωδιές. Από γλυκές λιχουδιές μέχρι την απωθητική μυρωδιά από το θρεπτικό, κατά τα άλλα, κουνουπίδι, η κουζίνα πραγματικά είναι το δωμάτιο που τα έχει όλα.

Τι είναι εκείνο όμως τελικά που μπορεί να χαρακτηρίσει την κουζίνα μας, την «καρδιά» του σπιτιού μας;

Πέραν των μυρωδιών και των αντίστοιχων, πολύτιμων αναμνήσεων που μας φέρνουν, η κουζίνα ξεχωρίζει ίσως επειδή αναπόφευκτα καταλήγουμε να μαζευόμαστε όλοι εκεί…

Διαβάστε επίσης: Κουζίνα: Όλα όσα πρέπει να βγάλετε από τα ντουλάπια της

Γιατί η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού;

Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, οι περισσότεροι από εμάς περνάμε περισσότερο χρόνο στην κουζίνα μας από οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο του σπιτιού μας. Πιθανόν, θεωρούμε δεδομένες και αυτονόητες τις αλληλεπιδράσεις και δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εκεί, γι’ αυτό και δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία παρόλο που αποτελούν «κεφάλαια» στη καθημερινή μας ζωή.

Μυρωδιές και συνταγές

Όπως λέει και μια παροιμία: «Ο δρόμος για την καρδιά περνάει πρώτα απ’ το στομάχι».

Η γεύση και η μυρωδιά του φαγητού επηρεάζει τις αισθήσεις και τα συναισθήματά μας και μπορεί να μας ταξιδέψει σε ευτυχισμένες και νοσταλγικές στιγμές.

Μπορούμε επίσης να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητά μας πειραματιζόμενοι στην κουζίνα, ανακαλύπτοντας νέα τρόφιμα και δοκιμάζοντας νέες και παλιές συνταγές.

Η προετοιμασία νέων πιάτων για τα αγαπημένα μας πρόσωπα που μοιράζονται τις ίδιες γεύσεις με εμάς, ενισχύει περισσότερο τις οικογενειακές μας σχέσεις και είναι η αρχή της δημιουργίας ευχάριστων αναμνήσεων.

Οι ιστορίες…

Η κουζίνα αδιαμφισβήτητα έχει «ακούσει» πολλά. Καβγάδες, συζητήσεις, προβληματισμούς, ίσως και κουτσομπολιά…

Είναι ένας κοινός χώρος όπου με τον καφέ ή το φαγητό, ανοίγονται γραμμές επικοινωνίας. Μοιραζόμαστε πιο άνετα τις σκέψεις μας και τους εαυτούς μας. Κάνουμε χιούμορ και «ξεδιπλωνόμαστε» με τρόπο που θα ήταν μάλλον άβολος σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο του σπιτιού.

Η κουζίνα βεβαίως δεν είναι μονάχα το δωμάτιο του «τώρα».

Όπως και με τις αναμνήσεις που οι μυρωδιές της μας φέρνουν, έτσι και οι συνταγές που προαναφέραμε, κρύβουν κι αυτές τη δική τους ιστορία. Μαγειρεύοντας συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, μαθαίνουμε αυτομάτως περισσότερα για τους ανθρώπους του παρελθόντος, τις εμπειρίες, τις αξίες, τις παραδόσεις τους.

Οι οικογενειακές παραδόσεις

Οι παραδόσεις είναι ένα σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας. Πολλοί από εμάς έχουμε κάποιες έντονες αναμνήσεις που σχετίζονται με το να καθόμαστε γύρω από το τραπέζι της κουζίνας για να γιορτάσουμε μια γιορτή ή μια άλλη ειδική περίσταση.

Τελικά, όταν μαγειρεύουμε και τρώμε μαζί, διατηρούμε τις οικογενειακές παραδόσεις ζωντανές.

Το να μεταβιβάζουμε συνταγές, να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να μαγειρεύουν, να συζητάμε για την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του οικογενειακού δείπνου ή να βοηθάμε τον παππού και τη γιαγιά στην κουζίνα, μας επιτρέπουν έναν άλλο τρόπο να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε τις οικογενειακές παραδόσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους η καρδιά του σπιτιού μας χτυπάει στην κουζίνα μας, όπου οι οικογενειακές μας στιγμές γίνονται ανεξίτηλες στο χρόνο αναμνήσεις…