Η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητο θεμέλιο για μια υγιή σχέση. Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology, το επιβεβαιώνει. Όπως αναφέρει, οι τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια επικοινωνούν μεταξύ τους – για παράδειγμα, εάν ένα παντρεμένο ζευγάρι τείνει να μην συζητά ή αποφεύγει να μιλά για τα συναισθήματά τους – μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα και άγχος, που με την σειρά του επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας.

Τα δυσλειτουργικά μοτίβα επικοινωνίας ενθαρρύνουν επίσης την επικράτηση αρνητικών συναισθημάτων για την ίδια την σχέση καθώς και αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής, σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα κάνουμε την επικοινωνία μας με τους άλλους ουσιαστική;

Πράγματι, οι συμμετέχοντες στη μελέτη διαπιστώθηκε στο εργαστήριο ότι είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής ήδη στο αίμα τους.

Κι όμως η επικοινωνία στην σχέση επηρεάζει το ανοσοποιητικό

Η ανάλυση ρίχνει μια νέα ματιά σε δεδομένα από προηγούμενη έρευνα, στην οποία είχε βρεθεί ότι το άγχος που βίωναν παντρεμένα ζευγάρια μετά από έναν καυγά επιβράδυνε την επούλωση των πληγών, καθυστερώντας την κατά μία ημέρα ή περισσότερο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο γάμος είναι γνωστό ότι έχει προστατευτικά οφέλη για την υγεία, με τα παντρεμένα ζευγάρια να έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου και ασθένειας. Ωστόσο, αυτό που δείχνει η έρευνα είναι ότι ένας αγχωτικός γάμος μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις για την υγεία μας.

Η αρχική έρευνα, περιελάμβανε 42 παντρεμένα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που ήταν παντρεμένα κατά μέσο όρο για 12 χρόνια.

Το αίμα τους εξετάστηκε στην αρχή της μελέτης για την παρουσία φλεγμονωδών δεικτών και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή για να δημιουργήσουν μια μικρή φουσκάλα στο χέρι κάθε ατόμου. Ο ρυθμός επούλωσης καταγράφηκε σε όλη τη διάρκεια της μελέτης για την παρακολούθηση του πόσο καλά λειτουργούσε το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πότε προκύπτουν προβλήματα υγείας

Δύο ήταν τα κυρίαρχα δυσλειτουργικά μοτίβα επικοινωνίας: Συνήθως είτε και οι δύο σύντροφοι απέφευγαν να μιλήσουν μεταξύ τους για τα προβλήματά τους είτε ο ένας απομακρυνόταν από την συζήτηση (αδιαφορώντας, αγανακτώντας ή φεύγοντας φυσικά από τον χώρο), κάνοντας τον άλλον να κλιμακώσει τις προσπάθειές του να συζητήσει το θέμα, γεγονός που αύξανε την αναστάτωσή του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ζευγάρια που είχαν οποιοδήποτε από αυτά τα δύο πρότυπα επικοινωνίας παρουσίασαν μεγαλύτερα επίπεδα φλεγμονής, πιο αργή επούλωση πληγών, υψηλότερα αρνητικά συναισθήματα, χαμηλότερα θετικά συναισθήματα και φτωχότερες αξιολογήσεις συζήτησης.

Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις αναφορικά με την κατεύθυνση της αιτιότητας. Με άλλα λόγια, μπορεί να δείξει ότι τα δυσλειτουργικά πρότυπα συζυγικής επικοινωνίας οδηγούν σε προβλήματα υγείας.

Η επικοινωνία δεν έχει να κάνει μόνο με όσα λέτε

«Η επικοινωνία είναι το κλειδί της επιτυχίας», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Τα παντρεμένα ζευγάρια (ή ακόμα και εκείνοι που βρίσκονται σε σχέση εκτός γάμου) που επικοινωνούν ανοιχτά και έχουν την ικανότητα να συζητούν τις διαφορές τους με θετικό και μη συγκρουσιακό τρόπο τείνουν να έχουν καλύτερη μακροχρόνια σχέση από εκείνα που μαλώνουν και τσακώνονται τακτικά.

Η επικοινωνία όμως, δεν είναι μόνο λόγια. Μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως να φτιάξετε καφέ για τον σύντροφό σας, να βοηθήσετε στις δουλειές του σπιτιού και να πάτε μαζί για ψώνια.

«Ακόμη και μικρά πράγματα όπως το να στείλετε ένα μήνυμα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να τους πείτε ότι τους σκεφτήκατε είναι αρκετό» αναφέρουν οι ερευνητές.