Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε smartwatch με βηματομετρητή, αλλά γνωρίζουμε πόσα ακριβώς βήματα πρέπει να κάνουμε για να ωφελήσουμε τη σιλουέτα και κυρίως την υγεία μας;

Μπορεί να έχουμε διαβάσει ότι ο «χρυσός αριθμός» είναι 10.000 την ημέρα, όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, ιδιαίτερα αν έχουμε ένα γεμάτο καθημερινό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «JAMA Network in Nutrition, Obesity, and Exercise», οι στόχοι μας μπορούν να είναι πιο ρεαλιστικοί.

Διαβάστε επίσης: Μακροζωία – Πρωινές συνήθειες για να ζήσουμε περισσότερο

Ποιο το συμπέρασμα των επιστημόνων

Η εν λόγω έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με 7.000 βήματα ημερησίως μειώνουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ανοίγουμε το δρόμο για μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή.

Οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, διεξήγαγαν μια μακροχρόνια μελέτη σε 2.110 άτομα, άντρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 45 περίπου χρόνια, από το 2005 έως το 2018. Μέχρι το τέλος της, το 3% των συμμετεχόντων είχε πεθάνει. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι εκείνοι που έκαναν περίπου 7.000 βήματα την ημέρα διέτρεχαν 50-70% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όσους δεν περπατούσαν πολύ. Ο ρυθμός των βημάτων δεν φάνηκε να συνδέεται ιδιαίτερα με την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων – μόνο ο αριθμός τους.

Οι άνθρωποι όμως που έκαναν πάνω από 10.000 βήματα την ημέρα δεν παρατηρήθηκε να απολαμβάνουν επιπλέον οφέλη όσον αφορά τη μακροζωία. Όσο περισσότερο περπατάμε λοιπόν καθημερινά, τόσο το καλύτερο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να το «παρακάνουμε», τουλάχιστον αν βρισκόμαστε στη λεγόμενη μέση ηλικία.