Πιθανότατα έχετε συναντήσει διάφορες συμβουλές και hacks για καλύτερο ύπνο, όπως το να φοράτε κάλτσες όταν πηγαίνετε για ύπνο ή να δοκιμάζετε χαλαρωτικές τεχνικές αναπνοής για να προετοιμάσετε το σώμα σας κατάλληλα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια σειρά από ροφήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα, όπως το τσάι χαμομηλιού.

Διαβάστε επίσης: Καφές με γάλα κατά της φλεγμονής

Αλλά υπάρχει ένα ρόφημα που προτείνουν οι ειδικοί και οι περισσότεροι δεν το περιμένουν. Όταν το πίνετε τη σωστή ώρα της ημέρας, το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει στον πιο ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο.

Πώς βελτιώνει τον ύπνο το πράσινο τσάι ;

«Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μειώσει το αίσθημα κούρασης, αυξάνοντας την ποιότητα του ύπνου» αναφέρει ο δρ Michael Breus, κλινικός ψυχολόγος που ειδικεύεται στον τομέα του ύπνου.

«Αυτό οφείλεται σε μια ένωση στο πράσινο τσάι που ονομάζεται L-θεανίνη, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να χαλαρώνει μειώνοντας τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες και την υπερδιέγερση των νευρώνων» συμπληρώνει.

Εάν καταναλώνετε τακτικά πράσινο τσάι και το κάνετε αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη του, χωρίς την ανεπιθύμητη ένταση της καφεΐνης και την ανάγκη να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας για να επισκεφτείτε το μπάνιο.

Ποιος τύπος είναι ο καλύτερος;

«Βεβαιωθείτε ότι πίνετε πράσινο τσάι με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αν είναι δυνατόν, μιας και ορισμένα μείγματα πράσινου τσαγιού, ιδιαίτερα το matcha, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Αυτό μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους αν το πιείτε πολύ αργά», λέει ο Δρ Breus.

Έρευνες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι με μειωμένη καφεΐνη είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο όταν πρόκειται για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

L-θεανίνη η χαλαρωτική

Σύμφωνα με τον Δρ Breus, η L-θεανίνη βοηθά στην προώθηση της χαλάρωσης και της ποιότητας του ύπνου, συμβάλλοντας σε μια σειρά αλλαγών στον εγκέφαλο. Για αρχή, εξηγεί ότι διεγείρει την παραγωγή των ορμονών της ηρεμίας.

«Η L-θεανίνη αυξάνει τα επίπεδα του GABA, καθώς και της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι γνωστές ως νευροδιαβιβαστές. Η αύξηση των επιπέδων αυτών των ηρεμιστικών χημικών ουσιών του εγκεφάλου ενισχύει τη χαλάρωση και μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο», αναφέρει ο ίδιος.

Με τη σειρά της, αυτή η αντίδραση μπορεί ταυτόχρονα να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα.

«Η L-θεανίνη μειώνει επίσης τα επίπεδα χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που συνδέονται με το στρες και το άγχος. Δεν δρα δηλαδή απλώς ως φυσικό καταπραϋντικό , αλλά και μειώνοντας το άγχος και προάγοντας τη χαλάρωση» επισημαίνει ο δρ Breus.