Το περπάτημα και το τρέξιμο είναι δύο κατάλληλες ασκήσεις για την ενίσχυση και τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς καθώς και για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν μικρές διαφορές…

Διαβάστε επίσης: Πρωινό περπάτημα: Γιατί μας κάνει καλό

Τρέξιμο και περπάτημα: Τα πολλαπλά τους οφέλη για την υγεία

Ως cardio χαρακτηρίζεται η καρδιαγγειακή άσκηση που εμπλέκει τις κύριες μυϊκές ομάδες του σώματος, κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και επιταχύνει την αναπνοή. Το τρέξιμο και το περπάτημα θεωρούνται ασκήσεις cardio με σπουδαία οφέλη για τον οργανισμό όπως:

  • Κάψιμο λίπους και θερμίδων με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.
  • Διαχείριση ή πρόληψη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων και μείωση της χοληστερόλης.
  • Ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και του ποιοτικού ύπνου.
  • Μείωση του στρες και ενίσχυση της αντοχής.
  • Ενίσχυση της ψυχολογικής ευεξίας.
  • Βελτίωση της οστικής πυκνότητας.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Τρέξιμο ή περπάτημα; Τι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με μελέτη του American Heart Association, το γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης.

Αν και φυσικά και το τρέξιμο βοηθά σημαντικά στην προστασία μας από όλα αυτά, σύμφωνα με το συμπέρασμα της εν λόγω έρευνας, φαίνεται πως το περπάτημα έχει ένα μικρό προβάδισμα όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία.

Τρέξιμο ή περπάτημα; Τι είναι καλύτερο για την καύση θερμίδων

Εκτιμάται πως ένα άτομο που ζυγίζει 72 κιλά καίει περίπου 15,1 θερμίδες ανά λεπτό όταν κάνει τζόκινγκ ενώ μόλις 8,7 ανά λεπτό όταν περπατάει.

Με το τρέξιμο επομένως καίμε περισσότερες θερμίδες από ότι το περπάτημα. Ωστόσο, περπατώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε με λίγη υπομονή σε βάθος χρόνου να κάψετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με ένα άτομο που τρέχει.

Τι να διαλέξετε για να κάψετε το λίπος στην κοιλιά

Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική αερόβια δραστηριότητα μειώνει το λίπος στην κοιλιά και βοηθά στη διαχείριση της παχυσαρκίας.

Ανάλογα με την προσπάθεια που καταβάλλετε κάνοντας ή τη μία ή την άλλη δραστηριότητα, και οι δυο βοηθούν στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Το τρέξιμο, ωστόσο, θα μπορούσε να κάνει τη μείωση του λίπους στην κοιλιά πιο γρήγορη.

Πόσα βήματα την ημέρα χαρίζουν μακροζωία;

Το περπάτημα μπορεί να είναι μια δραστηριότητα χαμηλής ή μέτριας έντασης ανάλογα με το πώς την εκτελούμε. Το CDC συμβουλεύει γενικά να προσπαθούμε για 10.000 βήματα, γύρω δηλαδή στα 8 χιλιόμετρα τη μέρα, χωρίς να πιέζουμε σε ένταση τον οργανισμό μας, ανάλογα με τη φυσική μας κατάσταση.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα ωστόσο, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «JAMA Network in Nutrition, Obesity, and Exercise», οι στόχοι μας μπορούν να είναι πιο ρεαλιστικοί. Η εν λόγω έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με 7.000 βήματα ημερησίως μειώνουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ανοίγουμε το δρόμο για μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή.