Ο χειμώνας μαζί με το τσουχτερό κρύο και τα χιόνια, μπορεί να φέρει και τα κρυολογήματα. Ποιοι είναι οι «χρυσοί» κανόνες υγιεινής ώστε να χαρούμε στο έπακρο και αυτήν την εποχή;

Διαβάστε επίσης: Υγεία: 10 απλές κινήσεις για να την βελτιώσετε άμεσα

Οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε για να παραμένουμε υγιείς το χειμώνα

Αερίζουμε τα δωμάτια

Καθώς ξεκινά το τσουχτερό κρύο, θα θέλετε να κρατήσετε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού κλειστά. Ωστόσο, ξέρετε ότι όταν ένα δωμάτιο παραμένει συνεχώς κλειστό, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν και να αναπαραχθούν μικρόβια μέσα του;

Τα μικρόβια και τα βακτήρια τείνουν να πολλαπλασιάζονται σε ζεστές και υγρές περιοχές και ένα κλειστό δωμάτιο σημαίνει ότι δεν κυκλοφορεί επαρκής καθαρός αέρας και ηλιακό φως μέσα σε αυτό, με αποτέλεσμα να γίνεται ανθυγιεινό.

Φροντίστε να αφήνετε τα παράθυρα και τις πόρτες ανοιχτά για λίγα λεπτά καθημερινά. Αυτό βοηθά στην κυκλοφορία του καθαρού αέρα στο δωμάτιο και στην απαλλαγή του από επιβλαβείς οργανισμούς, άσχημες οσμές, σκόνη και μούχλα. Επίσης, επιτρέπει στο φως του ήλιου να εισχωρήσει, γεγονός σημαντικό αφού το ηλιακό φως είναι ένας φυσικός τρόπος καταπολέμησης των λοιμώξεων.

Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας

Το τακτικό και σωστό πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη άμυνά σας ενάντια σε ιούς και βακτήρια που μπορεί να σας αρρωστήσουν κατά τη χειμερινή περίοδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό για να αποτρέψετε την εξάπλωση μικροβίων.

Είναι επίσης σημαντικό να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με άπλυτα χέρια, καθώς τα μικρόβια που μεταφέρονται από τα χέρια στο πρόσωπό σας μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις.

Καθαρίζουμε τα σώματα θέρμανσης

Εάν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό φροντίστε να το καθαρίζετε σε τακτική βάση καθώς προσελκύει σκόνη και βρωμιά. Φροντίστε επίσης να κάνετε την απαραίτητη συντήρησή του. Εάν χρησιμοποιείτε καλοριφέρ, τα σώματα είναι πιθανότατα γεμάτα σκόνη. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί μικροϊνών για να τα καθαρίσετε προτού τα θέσετε ξανά σε λειτουργία.

Βγάζουμε το στρώμα μας στον ήλιο

Εάν η χειμωνιάτικη μέρα είναι ηλιόλουστη, τοποθετήστε το στρώμα σας έξω στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγείτε από μικρόβια και αλλεργιογόνα και θα μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας ή μυκήτων.

Θυμηθείτε, εκτός από τη σκόνη που κατακάθεται στο στρώμα σας, ο ιδρώτας, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και άλλα σωματικά υγρά, «κρύβονται» σε αυτό και τα σεντόνια σας. Γι’ αυτό και ο αερισμός του καθώς και η συχνή αλλαγή σεντονιών, είναι απαραίτητα.

«Μαζέυουμε» φως

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να είναι δελεαστικό να μείνετε κουλουριασμένοι στην κουβέρτα σας όλη μέρα, αλλά είναι απαραίτητο να λαμβάνετε ηλιακό φως. Το φως παρέχει στο σώμα την απαραίτητη βιταμίνη D, η οποία είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για περισσότερες από 1000 χημικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα.

Επιπλέον, βοηθά ορισμένες πληγές να επουλωθούν πιο γρήγορα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και κρατά μακριά τις κοινές ασθένειες του χειμώνα.

Φροντίστε λοιπόν να απολαμβάνετε τον ήλιο για τουλάχιστον είκοσι λεπτά κάθε πρωί.