Ο μεταβολισμός καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά σας αλλά μπορείτε να επηρεάσετε την λειτουργία του, αυξάνοντας την μυϊκή μάζα. Η μυϊκή μάζα είναι μεταβολικά ενεργή, επομένως το σώμα σας χρειάζεται περισσότερες θερμίδες για να λειτουργήσει.

Τα καλύτερα μακροθρεπτικά συστατικά που θα χρειαστείτε για να την αυξήσετε είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες αργής καύσης, σύμφωνα με την διαιτολόγο, δρ Rania Batayneh.

Διαβάστε επίσης: Μεταβολισμός: Πόσο καλά δουλεύει ο δικός σας;

Σύμφωνα μάλιστα, με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, η κατανάλωση τριάντα γραμμαρίων πρωτεΐνης πριν τον ύπνο, μπορεί να χαρίσει στον μεταβολισμό σας ένα δυνατό και πολύτιμο boost.

Υπάρχουν τροφές που «καίνε» θερμίδες ενώ κοιμάστε;

Ενώ δεν υπάρχουν τροφές που μπορεί να αυξήσουν την καύση θερμίδων, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το φαγητό πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει τις λιγούρες και την υπερφαγία, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, αναφέρει ότι ένα σνακ 150 θερμίδων πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τις πηγές πρωτεΐνης του για τη δημιουργία μυών και, με τη σειρά του, μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό.

«Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται όταν κοιμάστε, με την διαδικασία της πέψης να είναι ιδιαίτερα αργή την νύχτα. Σε γενικές γραμμές, ο μεταβολισμός πέφτει 10 έως 15% και μπορεί να φτάσει ακόμη και σε 35% μείωση κατά τη διάρκεια των βαθύτερων κύκλων ύπνου σας» λέει η δρ Erin Thole- Summers, διαιτολόγος.

«Παρόλα αυτά, η κατανάλωση ενός μικρού σνακ πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά πριν τον ύπνο μπορεί να δώσει στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται για να φροντίσει τις μεταβολικές λειτουργίες ενώ ξεκουράζεστε», ειδικά αν κάνετε γυμναστική αργά το απόγευμα ή το βράδυ.

Τα καλύτερα βραδινά σνακ για δυνατό μεταβολισμό

Ενώ τα βραδινά σνακ δεν μπορούν να εξαφανίσουν μαγικά τα περιττά κιλά, δεν βλάπτουν τους γενικούς στόχους υγείας και μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο ήσυχα και να νιώσετε ακόμα καλύτερα την επόμενη ημέρα.

Το βέλτιστο σνακ πριν τον ύπνο πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 150 και 250 θερμίδων, σύμφωνα με την δρ Erin Thole- Summers και να περιλαμβάνει ένα μείγμα υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνης για να χορτάσετε.

Μερικές απολαυστικές και χορταστικές προτάσεις περιλαμβάνουν:

Εάν θέλετε ένα μίνι γεύμα, επιλέξτε:

1 φέτα τοστ ολικής αλέσεως & 2 κουταλιές της σούπας χούμους

Συνολικά έχει 145 θερμίδες και 6g πρωτεΐνης. Το χούμους παρασκευάζεται με ρεβίθια, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Β. Η κύρια λειτουργία των βιταμινών Β είναι να βοηθούν το σώμα σας να μεταβολίσει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά και να χρησιμοποιεί την αποθηκευμένη ενέργεια από τα τρόφιμα.

Εάν θέλετε κάτι γλυκό και αλμυρό, επιλέξτε:

½ φλιτζάνι χυμό ροδιού & 15 αμύγδαλα

Συνολικά έχει 180 θερμίδες και 4g πρωτεΐνης. Ο φυσικός χυμός ροδιού έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα και δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, συντηρητικά ή καφεΐνη. Μια χούφτα αμύγδαλα είναι μια ωραία αλμυρή προσθήκη.

Για να μην πεινάτε έντονα το πρωί, επιλέξτε:

¾ φλιτζανιού απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά & ½ φλιτζάνι βατόμουρα.

Συνολικά έχει 130 θερμίδες και 19gr πρωτεΐνη. Ένα υγιεινό σνακ με λίγες θερμίδες πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που, για κάποιους, πέφτουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας έντονο αίσθημα πείνας το επόμενο πρωί.

Για μια κρεμώδη, γλυκιά απόλαυση στραφείτε στο γιαούρτι, μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο χρειάζεται το σώμα σας για να παράγει μελατονίνη από το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ιδιαίτερα καζεΐνη, η οποία φαίνεται ότι μειώνει την πείνα το επόμενο πρωί και τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.