Ενώ η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» έχει ήδη πλήξει δεκάδες περιοχές, οι περισσότεροι προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την παγωνιά. Αν και δύσκολος, ο κρύος καιρός όμως, μπορεί να ωφελήσει και την υγεία μας.

Όταν κάνει κρύο, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί πιο έντονα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα σας και ως εκ τούτου, μπορεί ακόμα και να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες.

Διαβάστε επίσης: Χειμώνας: Τips αυτοφροντίδας για τις κρύες μέρες

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη, περιλαμβάνουν:

#1 Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες ενισχύουν τον εγκέφαλο

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες φαίνεται πως μας βοηθούν να σκεφτόμαστε πιο καθαρά, καθώς σύμφωνα με έρευνα είμαστε λιγότερο διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουμε γνωστικά προβλήματα το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τον χειμώνα, επειδή το καλοκαίρι χρησιμοποιείται περισσότερη γλυκόζη που απαιτείται για τις νοητικές διαδικασίες.

Έτσι, αδράξτε την ευκαιρία και ντυθείτε καλά για να απολαύσετε μια σύντομη βόλτα μαζί με τον καφέ σας και προσοχή στον πάγο.

#2 Ο κρύος καιρός μειώνει τις φλεγμονές

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι όταν θέλουμε να μειώσουμε το πρήξιμο και τον πόνο μετά από έναν τραυματισμό, συνήθως εφαρμόζουμε παγοκύστες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να παρατηρήσετε ότι οι αρθρώσεις σας είναι λιγότερο πρησμένες όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον κρύο αέρα, που «λειτουργεί» παρόμοια με την παγοκύστη, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονής σε ολόκληρο το σώμα.

#3 Πιο δυνατό ανοσοποιητικό

Ναι, μπορεί να έχετε περισσότερα κρυολογήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά στην πραγματικότητα το ανοσοποιητικό σας σύστημα φαίνεται να είναι καλύτερα προετοιμασμένο ώστε να ενεργοποιηθεί πιο άμεσα και να καταπολεμήσει τη μόλυνση πιο αποτελεσματικά.

Έρευνες αναφέρουν ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν εκτίθεται στο κρύο και αυτό ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.

#4 Αναζωογονημένη και λαμπερή επιδερμίδα

Οι μέτρια χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να είναι ωφέλιμες για την υγεία του δέρματος, επειδή περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα. Αυτό κάνει τα αγγεία λιγότερο επιρρεπή σε ερυθρότητα και πρήξιμο, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ροής του αίματος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επιπλέον, η επιδερμίδα σας έχει την τάση να παράγει λιγότερα έλαια και σμήγμα τον χειμώνα και ως εκ τούτου μπορεί να έχετε λιγότερα «ξεσπάσματα».

#5 Πιο ποιοτικός ύπνος

Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας πέφτει φυσικά όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες στη ζέστη του καλοκαιριού, αλλά είναι πολύ πιο γρήγορη το χειμώνα.

Επιπλέον, ένα από τα θετικά των μικρότερων ημερών είναι τα πιο σκοτεινά πρωινά, ώστε να μπορείτε φυσικά να κοιμάστε για περισσότερο.