Ο χειμώνας έχει όπως κάθε εποχή τις ομορφιές του μα πολλές φορές, το τσουχτερό κρύο και οι απότομες εναλλαγές του καιρού μπορούν να αποδειχθούν επιβλαβείς για τη συνολική υγεία μας.

H απόλαυση της κάθε εποχής του χρόνου, συμπεριλαμβανομένης και της πιο ψυχρής, μπορεί να επιτευχθεί στο έπακρο εάν φροντίζουμε κατάλληλα τον εαυτό μας. Πώς θα τα καταφέρουμε;

Tips αυτοφροντίδας για να απολαύσετε το χειμώνα

Διαβάστε επίσης: Μαλλιά: Πώς θα τα διατηρήσουμε λαμπερά και υγιή το χειμώνα;

Εκτεθείτε περισσότερο στο ηλιακό φως

Ο χειμώνας αναγκαστικά μας «κλείνει» περισσότερο στο σπίτι και σε άλλους εσωτερικούς χώρους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σπουδαιότητα της λήψης ηλιακού φωτός για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Βρείτε λίγο χρόνο και περάστε τον κάτω από το φως του ήλιου. 20 με 25 λεπτά στον πρωινό ήλιο αρκούν για να ενισχυθούν οι μύες και τα οστά μας από τη βιταμίνη D.

Επιπλέον, το ηλιακό φως θα τονώσει τη διάθεσή σας και θα σας κρατήσει ενεργούς.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Το δέρμα σας είναι πιθανό να εμφανίσει ξηρότητα ή και να ερεθιστεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω των ψυχρών ανέμων και της ξηρότητας του καιρού. Η υγρασία στο δέρμα εξατμίζεται πολύ πιο γρήγορα εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ποικίλα δερματικά προβλήματα.

Συνιστάται επομένως η τακτική ενυδάτωση του δέρματός μας. Η χρήση για παράδειγμα λαδιού καρύδας το χειμώνα, όχι μόνο μας ενυδατώνει, αλλά εμποδίζει και την απώλεια της υγρασίας μέσω των πόρων. Λειτουργεί δηλαδή σαν ένα προστατευτικό «φράγμα» για το δέρμα μας. Ως εκ τούτου, θεωρείται μια κορυφαία φυσική θεραπεία για το ξηρό δέρμα το χειμώνα.

Το χειμώνα δεν πίνουμε επίσης επαρκή ποσότητα νερού και το σώμα μας μπορεί συνολικά να αφυδατωθεί. Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε διψασμένοι, είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό για να το διατηρείτε ενυδατωμένο.

Η κατανάλωση φρούτων και σαλατών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό καθώς και νερού καρύδας βοηθούν επίσης σημαντικά στο να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Καταναλώστε γεύματα πλούσια σε σίδηρο

Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για πολλές σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και της μεταφοράς οξυγόνου σε διάφορα μέρη του σώματος. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, γι’ αυτό και θα πρέπει να ικανοποιείτε τις ημερήσιες σας ανάγκες σε σίδηρο, ειδικά το χειμώνα. Προτιμήστε τρόφιμα όπως σπανάκι, κινόα, μπρόκολο, τόφου, συκώτι, φακές και ρεβύθια.

Ασκηθείτε καθημερινά

Ο χειμώνας μας κάνει «τεμπέληδες» και έχουμε την τάση να παραλείπουμε τις προπονήσεις μας.

Για να διατηρήσετε το σώμα σας ενεργό, πρέπει να γυμνάζεστε για τουλάχιστον 20 έως 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς η άσκηση προάγει την υγιή κυκλοφορία του αίματος και διατηρεί το σώμα σας ζεστό.

Επιπλέον, το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες κατά τη χειμερινή άσκηση, επειδή πρέπει να παράγει περισσότερη θερμότητα για να σας κρατήσει ζεστούς. Αυτό δείχνει ότι μπορείτε να χάσετε λίπος και επιπλέον βάρος πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.