Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι κάνοντας πολλές ώρες γυμναστική θα έχουν και ένα υγιές σώμα. Κατά πόσον όμως ο πολύς χρόνος εγγυάται κάτι τέτοιο; Μήπως τελικά η ποιότητα και όχι η ποσότητα της άσκησης είναι αυτό που καθορίζει τα αποτελέσματά της;

Διαβάστε επίσης: Προπόνηση: Cardio ή ενδυνάμωση για απώλεια βάρους;

Ποσότητα ή μήπως… ποιότητα;

Σύμφωνα με έρευνες, εάν οι στόχοι σας είναι να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε ένα υγιές σώμα, τότε η ποιότητα των ασκήσεων και η διατροφή σας έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα.

Μια ποικιλία ασκήσεων στην προπονητική μας ρουτίνα στοχεύουν κυρίως στην καύση των περιττών θερμίδων, στη βελτίωση της ευελιξίας και της δύναμης, εκτός του ότι θωρακίζουν την καρδιά. Για κάποιους, ο στόχος της γυμναστικής αφορά τη διαχείριση βάρους, για άλλους το χτίσιμο των μυών ενώ μια μερίδα ανθρώπων την απολαμβάνει ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ένα ιδανικό- ποιοτικό πρόγραμμα γυμναστικής θα πρέπει να περιλαμβάνει μια πληθώρα ασκήσεων που προορίζονται να ενεργοποιήσουν και να ενδυναμώσουν όλα τα μέρη του σώματος.

Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνουμε

Η υπερβολική ποσότητα σωματικής άσκησης μπορεί να προκαλέσει περιττό άγχος. Για παράδειγμα, το γρήγορο περπάτημα είναι μια εξαιρετική άσκηση cardio, αλλά το πολύωρο περπάτημα μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πόδια και τραβήγματα των μυών.

Οι ασκήσεις υψηλής έντασης εάν γίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να οδηγήσουν σε μυϊκή κόπωση και τραυματισμούς. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, το σώμα συνηθίζει την άσκηση και μπορεί να σταματήσει να ωφελείται όπως πριν από αυτήν.

Επομένως, είναι απαραίτητο να προκαλείτε το σώμα σας και να αλλάζετε τις ρουτίνες άσκησής σας καθώς και να το αφήνετε να ξεκουραστεί και να αναρρώσει.

Τι σημαίνει γυμνάζομαι ποιοτικά

Οι πολυδιάστατες ασκήσεις, η προπόνηση υψηλής έντασης, οι παραλλαγές, η αναβάθμιση των ασκήσεων και ο χρόνος αποθεραπείας κάνουν τις προπονήσεις ποιοτικές. Σαν αποτέλεσμα, τα αποτελέσματα της γυμναστικής είναι καλύτερα, τα οφέλη περισσότερα, συν του ότι δε χάνεται ποτέ το ενδιαφέρον μας γι’ αυτήν.

Συμβουλές για να προσθέσετε ποικιλία στην πρωινή σας άσκηση

  • Συμπεριλάβετε προπονήσεις υψηλής έντασης (cardio).

Για άτομα που έχουν λιγότερο χρόνο για τις ασκήσεις τους αλλά κατά τα άλλα είναι σε φόρμα, οι προπονήσεις υψηλής έντασης είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αυτές οι προπονήσεις περιλαμβάνουν μια έκρηξη έντονης δραστηριότητας που ακολουθείται από αποκατάσταση. Λειτουργούν γρήγορα για να κάψουν λίπος και να χτίσουν μυς σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  • Εναλλαγές ασκήσεων υψηλής- χαμηλής έντασης.

Η εκτέλεση ασκήσεων υψηλής έντασης για σύντομες περιόδους μεταξύ των ασκήσεων χαμηλής, είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος γυμναστικής σε σχέση με τις πολύωρες ασκήσεις μόνο χαμηλής έντασης.

  • Προπόνηση δύναμης.

Η προπόνηση με βάρη βοηθά στην ενίσχυση της δύναμης των οστών και των μυών. Έτσι, εκτός από τις ασκήσεις cardio και ευελιξίας, φροντίστε να συμπεριλάβετε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη (δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα).

  • Προσέγγιση «αναβάθμισης».

Προοδευτικά, ανεβάστε το ρυθμό αφού αισθανθείτε άνετα με έναν τύπο άσκησης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προσθήκη περισσότερων βαρών στην προπόνηση δύναμης ή την αναβάθμιση σε σύνθετες προπονήσεις, ανάλογα με τις αντοχές και την απόδοσή σας.

Συμβουλές πριν την άσκηση

Είναι σημαντικό να είστε σε φόρμα και να κάνετε καλό ζέσταμα προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Βεβαιωθείτε επίσης ότι είστε ενυδατωμένοι.

Αν και οι ασκήσεις υψηλής έντασης προσθέτουν ποιότητα στην προπόνησή σας, μπορεί να μην αισθάνεστε άνετα με αυτές ή να μην πρέπει για λόγους υγείας να τις κάνετε. Με βάση λοιπόν την ατομική σας υγεία, ικανότητα και διάθεση, μπορείτε να προσαρμόσετε το προπονητικό σας πρόγραμμα αναλόγως, στοχεύοντας πάντοτε στην ποιότητα έναντι της ποσότητας που έτσι κι αλλιώς δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια του πιεσμένου καθημερινού μας προγράμματος