Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, η διατροφή μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο, αλλά η γυμναστική συμβάλει σημαντικά και ποικιλοτρόπως στη συνολική καλή υγεία σας. Οι προπονήσεις cardio και ενδυνάμωσης είναι δύο είδη προπονήσεων που μπορούν να σας βοηθήσουν να υλοποιήσετε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τους fitness στόχους σας.

Σε ποια από αυτές όμως θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθείτε;

Διαβάστε επίσης: Cardio: Κάψτε λίπος μέσα σε μόλις δέκα λεπτά

Η διαφορά μεταξύ cardio και ενδυνάμωσης

Η προπόνηση δύναμης είναι αναερόβια και περιλαμβάνει τη χρήση βαρών. Τα περισσότερα γυμναστήρια διαθέτουν ένα συνδυασμό μηχανημάτων αντίστασης και ελεύθερων βαρών, όπως αλτήρες και μπάρα, αλλά μπορεί κανείς να προπονηθεί και στο σπίτι με τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως:

  • Αλτήρες
  • Kettlebells (ζυγισμένες μπάλες με λαβές)
  • Λάστιχα

Για ορισμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως pushups ή lunges, χρειάζεται μόνο το σωματικό σας βάρος για να υπάρχει αντίσταση.

Σε αντίθεση με την προπόνηση cardio, οι αναερόβιες δραστηριότητες προσφέρουν ενέργεια μέσω της διάσπασης της γλυκόζης στον οργανισμό μας και όχι μέσω του οξυγόνου.

Οι ασκήσεις cardio ή αλλιώς καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις είναι μια αερόβια προπόνηση που επιταχύνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό χρησιμοποιώντας οξυγόνο.

Το τρέξιμο είναι μια χαρακτηριστική άσκηση που ανήκει στην κατηγορία cardio, αλλά κάθε δραστηριότητα που σας κάνει να αναπνέετε πιο γρήγορα και ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό πληροί τις προϋποθέσεις.

Άλλες κοινές ασκήσεις cardio είναι:

  • Γρήγορο περπάτημα
  • Ποδηλασία
  • Κολύμπι

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε cardio ή βάρη για απώλεια βάρους;

Λιγότερα από 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας, όπως η καρδιαγγειακή άσκηση (cardio), γενικά θεωρούνται ανεπαρκή για απώλεια βάρους.

Ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπόνησης θα μπορούσε να είναι το εξής:

  • 2 με 4 φορές την εβδομάδα προπόνηση με βάρη
  • Cardio με χαμηλή ένταση: 5 με 7 φορές την εβδομάδα
  • Cardio σε μέτρια ένταση: 3 με 4 φορές την εβδομάδα
  • Cardio με υψηλή ένταση: 1-3 φορές την εβδομάδα

Βλάπτουμε την καρδιά μας όταν το παρακάνουμε με την προπόνηση cardio;

H παρατεταμένη, εντατική προπόνηση cardio μπορεί να είναι επιβλαβής για τον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς μας, δημιουργώντας σημαντικό σωματικό στρες, σύμφωνα με μελέτη σε αθλητές.

Τελικά, ποια προπόνηση είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους;

Τόσο η προπόνηση cardio όσο και η άρση βαρών έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και κάθε άνθρωπος θα παρατηρήσει διαφορετικά αποτελέσματα εξασκώντας τες.

Οι θερμίδες καίγονται πιο αποτελεσματικά με αερόβιες ασκήσεις cardio. Ωστόσο, η άρση βαρών σε σύγκριση με την προπόνηση cardio είναι καλύτερη για την ανάπτυξη των μυών. Επίσης, ο μεταβολισμός σας μπορεί να παραμείνει ενεργός για περισσότερο χρόνο μετά από τα βάρη παρά μετά από ασκήσεις cardio.

Η πλειοψηφία των ειδικών συμβουλεύει επομένως ιδανικά το συνδυασμό και των δύο για συνολικά καλή φυσική κατάσταση και ευεξία.

Εντέλει, οι προσωπικοί στόχοι, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και η ικανότητα του κάθε ατόμου είναι αυτά που θα καθορίσουν το καλύτερο είδος άσκησης για εκείνο και ένας επαγγελματίας θα μπορούσε να δώσει τη σωστή καθοδήγηση ώστε να επιτευχθεί η τέλεια ισορροπία.