Εάν μέσα στους στόχους σας είναι το αδυνάτισμα, τότε πιθανότατα να έχετε ακούσει ότι για να τα καταφέρετε θα πρέπει να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες ή τα γαλακτοκομικά. Όμως η έρευνα μας δείχνει ότι οι περιοριστικές δίαιτες δεν λειτουργούν και ότι στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να αποκλείεται εντελώς τρόφιμα από την διατροφή σας.

Αντ’αυτού είναι καλύτερο να εστιάσετε τις προσπάθειές σας στο να τρώτε περισσότερα από τα τρόφιμα που σας βοηθούν να χάσετε βάρος για να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πλάνο, που δεν στερείται γεύσης αλλά ούτε θρεπτικών συστατικών.

Διαβάστε επίσης: Υδατάνθρακες: Ποιους πρέπει να τρώμε κάθε εβδομάδα;

Οι ακόλουθες τροφές είναι γεμάτες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ένας συνδυασμός που διευκολύνει την απώλεια βάρους, χωρίς να αισθάνεστε στέρηση.

Τι να βάλετε στην λίστα με τα ψώνια για αδυνάτισμα

#Πράσινες σαλάτες

«Η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε σε καλά επίπεδα την υγεία σας« αναφέρει η διαιτολόγος, Jessica Ball.

«Το να προσθέτετε μια σαλάτα στα γεύματά σας είναι ένας νόστιμος τρόπος για να χορτάσετε και να προσθέσετε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά στο διατροφικό σας μοτίβο».

Τα φυλλώδη πράσινα —όπως το σπανάκι, το λάχανο, το kale και το μαρούλι — προσφέρουν φυτικές ίνες και νερό, που σημαίνει ότι θα σας κρατήσουν ενυδατωμένους και θα σας βοηθήσουν να χορτάσετε με πολύ λίγες θερμίδες.

#Ποπ κορν

Τα σνακ είναι ιδιαίτερα σημαντικά όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καθώς σας βοηθούν να μην πεινάτε πολύ μεταξύ των γευμάτων. Η επιλογή ενός σνακ όπως το ποπ κορν σάς επιτρέπει να φάτε μια μεγάλη μερίδα για λίγες θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι θα αισθάνεστε ικανοποιημένοι ανάμεσα στα τρία κύρια γεύματα.

Πρόκειται για ένα καλό εναλλακτικό σνακ, που προσφέρει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά τρία φλιτζάνια. Οι ειδικοί προτείνουν να το φτιάχνετε σπίτι, με ελάχιστο λάδι και λίγο αλάτι.

#Αυγά

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ευέλικτα τρόφιμα είναι τα αυγά, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν εύκολα με άλλα υλικά σε κάθε γεύμα.

Είτε πρόκειται για μελάτα αυγά ή ομελέτα στο πρωινό σας, τηγανιτά αυγά μαζί με πατάτες φούρνου για το μεσημεριανό ή για βραστά αυγά για το βραδινό σας, είναι μια γρήγορη επιλογή που προσφέρει μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα.

Είναι επίσης μια καλή πηγή καλών λιπαρών και μικροθρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D και η βιοτίνη.

#Βρώμη

Η κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού είναι απαραίτητη για να έχετε μια παραγωγική, γεμάτη ενέργεια μέρα. Η έρευνα δείχνει ακόμη, ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά πρωινό τείνουν να είναι πιο αδύνατοι και να έχουν καλύτερο έλεγχο του βάρους τους.

Η βρώμη είναι γεμάτη φυτικές ίνες, συγκεκριμένα διαλυτές, που προάγουν το αίσθημα της πληρότητας και συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης. Η πρόσληψη άφθονων φυτικών ινών και η τακτική κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μπορείτε να την συνδυάσετε με μερικά φρούτα, βούτυρο ξηρών καρπών και λίγους σπόρους chia για ένα δυνατό και θρεπτικό πρωινό γεμάτο φυτικές ίνες.

#Ξηροί καρποί

Αν δεν είστε αλλεργικοί, οι ξηροί καρποί είναι μια καλή επιλογή σνακ που μπορείτε να έχετε στο σπίτι, στην δουλειά ή και μαζί σας στο δρόμο. Είναι γεμάτοι με καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι μεταξύ των γευμάτων.

Επειδή όμως, εκτός από τα θρεπτικά τους συστατικά έχουν και αρκετές θερμίδες, συνιστάται να τους καταναλώνετε με μέτρο και να μην ξεπερνάτε την ορισμένη σας μερίδα.