Ας το πούμε… μάχη των υδατανθράκων. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι ωφέλιμοι υδατάνθρακες -που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως- που χρειάζονται ο εγκέφαλος και το σώμα σας.

Από την άλλη, υπάρχουν οι λιγότερο υγιεινοί υδατάνθρακες, αυτοί που υπάρχουν στα ντόνατ, το λευκό ψωμί, και άλλα ζαχαρούχα, επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Είναι σνακ ή γεύμα;

Εάν επιλέγετε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, με την πάροδο του χρόνου, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και διαβήτη και μειώνονται οι πιθανότητες να αδυνατίσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό .

Για να αποφύγετε τα παραπάνω, αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους με τους ωφέλιμους, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και θα ενισχύσετε την υγεία σας ποικιλοτρόπως. Και επειδή οι καλοί υδατάνθρακες είναι συνήθως πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Οι καλύτεροι υδατάνθρακες για αδυνάτισμα, περιλαμβάνουν:

#Κινόα

Δείτε το ως το νέο ενισχυμένο κουσκούς. Μια μερίδα 1/2 φλιτζάνι από αυτό το απαλά αρωματισμένο δημητριακό ολικής αλέσεως παρέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έχει επίσης 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να τιθασεύσετε την όρεξή σας.

Για να το μαγειρέψετε: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάλτε δύο φλιτζάνια νερό να βράζουν. Προσθέστε 1 φλιτζάνι κινόα, αφού την ξεπλύνετε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, για 15 με 20 λεπτά.

Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και είναι έτοιμα.

#Μαύρο ρύζι

Το μαύρο ρύζι είναι το νέο καστανό, σύμφωνα με τους διαιτολόγους. Ενώ τόσο το μαύρο όσο και το καστανό είναι παρόμοια σε θρεπτικά συστατικά, το μαύρο ρύζι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και ανθοκυανίνες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Και είναι υψηλότερο σε φυτικές ίνες και χαμηλότερο σε θερμίδες, επομένως μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά.

Για να το μαγειρέψετε: Συνδυάστε 1 φλιτζάνι ρύζι και 2 φλιτζάνια νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα και αφήστε το να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και μαγειρεύουμε, σκεπασμένο, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό, περίπου 30 λεπτά. Αφήστε το να σταθεί για 5 έως 10 λεπτά.

Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και είναι έτοιμο.

#Βρώμη

Η τακτική κατανάλωση πλιγουριού βρώμης όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σας βοηθά επίσης να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι για περισσότερο.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, η βρώμη φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λίπους στην κοιλιά και στο συνολικό σωματικό λίπος.

Για να την μαγειρέψετε: Βράστε 1 φλιτζάνι νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέστε μια πρέζα αλάτι. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι βρώμη. Χαμηλώστε την φωτιά σε μέτρια ένταση και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 5 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο για 2 με 3 λεπτά.