Η εργασία από το σπίτι έχει γίνει πλέον για πολλούς, καθημερινότητα. Το να κάνουμε τη δουλειά μας από το κρεβάτι, το τραπέζι της κουζίνας ή τον καναπέ φαντάζει χαλαρό. Ωστόσο, έχει αρνητική επίδραση στον αυχένα, την πλάτη, τα γόνατά μας και την υγεία της σπονδυλικής μας στήλης.

Κι αυτά τα προβλήματα προκύπτουν επειδή στο σπίτι συνήθως δεν έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό και έτσι, όπου κι αν εργαζόμαστε, το πιο πιθανό είναι να έχουμε κακή στάση σώματος. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μην πονάμε;

Διαβάστε επίσης: Τετραήμερη εργασία: Ευνοεί ευημερία και παραγωγικότητα, λέει νέα έρευνα

Απλές διατάσεις που μας ανακουφίζουν

Γόνατο στο στήθος

Το «γόνατο στο στήθος» είναι ένα εύκολο τέντωμα που ανακουφίζει τον πόνο στην πλάτη, μειώνοντας την καταπόνηση. Ξαπλώστε ανάσκελα και κρατήστε κάθε πόδι εναλλάξ κοντά στο στήθος με τα χέρια σας και μετά και τα δυο πόδια σας μαζί για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα κάθε φορά, κάνοντας μικρά τακτικά διαλείμματα απ’ την εργασία σας.

 Συστροφή σπονδυλικής στήλης

Μια ακόμη άσκηση που βοηθά είναι η συστροφή της σπονδυλικής στήλης.

Για να κάνετε αυτήν την άσκηση, καθίστε οκλαδόν στο πάτωμα και σηκώστε το δεξί σας πόδι με την πατούσα να ακουμπά κάτω και το γόνατο ψηλά, πάνω από το αριστερό. Εν συνεχεία, με το αριστερό σας χέρι, ακουμπήστε τον αγκώνα στο γόνατο για να έχετε αντίσταση καθώς γυρνάτε τον κορμό σας προς τα δεξιά ενώ είναι σε ευθεία στάση. Επαναλάβετε και από την άλλη πλευρά.

Μπορείτε να εκτελέσετε αυτές τις δύο ασκήσεις καθημερινά και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, σίγουρα όμως μην τις παραλείπετε το πρωί και το βράδυ για καλύτερα αποτελέσματα.

Οι «στρατηγικές» που μειώνουν τον κίνδυνο πόνου στην πλάτη

Τι άλλο είναι ωφέλιμο να κάνετε;

  • Κρατήστε το λαιμό σας ίσιο όταν κοιτάζετε τον υπολογιστή ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο.
  • Τοποθετήστε το πληκτρολόγιο, το λάπτοπ, το ποντίκι ή οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείτε σε ένα βολικό ύψος μπροστά σας.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ένα μαλακό στήριγμα καρπού.
  • Καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας.
  • Ενώ εργάζεστε, έχετε τα πόδια σας στο πάτωμα ή στο στήριγμα ποδιών.
  • Αποφύγετε να εργάζεστε καθισμένοι στο κρεβάτι σας.
  • Εάν το κρεβάτι είναι η μόνη σας επιλογή, βάλτε ένα μαξιλάρι πίσω από την πλάτη σας και τοποθετήστε το φορητό υπολογιστή σας σε ένα άλλο μαξιλάρι ακριβώς μπροστά σας.