Η καρδιά είναι ένα ζωτικό όργανο. Δουλεύει ακούραστα, χωρίς να σταματά ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Είναι το πρώτο όργανο που φανταζόμαστε όταν σκεφτόμαστε τη ζωή. Εκτελεί τη σημαντική λειτουργία της άντλησης αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος.

Κι όμως, η υγεία της καρδιάς μας περνάει από το χέρι μας – και κατά ένα σημαντικό ποσοστό από το πιάτο μας.

Αν τρώτε με γνώμονα την υγεία της καρδιάς σας (πράγμα που όλοι πρέπει να κάνουμε, τουλάχιστον λίγο), μπορείτε να μάθετε ποιες τροφές αποφεύγουν οι κορυφαίοι καρδιολόγοι στο 99% των περιπτώσεων.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Μπορεί να «θεραπεύσει» τη «ραγισμένη» καρδιά;

Αν και καμία από αυτές τις τροφές δεν θα βλάψει την υγεία σας αν τις τρώτε πού και πού, οι καρδιολόγοι λένε ότι αυτά είναι τα φαγητά που τρώνε πολύ σπάνια ή ποτέ.

Μαργαρίνη

«Η μαργαρίνη μοιάζει θεωρητικά με σπουδαία ιδέα, αλλά αποδεικνύεται εξίσου κακή με το βούτυρο», δήλωσε η Dr. Harmony Reynold, καρδιολόγος στο NYU Langone Health.

Μια μελέτη 16 χρόνων διαπίστωσε ότι μια κουταλιά της σούπας μαργαρίνη την ημέρα συνδέθηκε με 6% περισσότερη θνησιμότητα. Το ελαιόλαδο από την άλλη συσχετίστηκε με 4% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

«Έχοντας αυτό κατά νου, λέω στους ασθενείς μου να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο όποτε είναι δυνατόν», εξηγεί

Συκώτι

«Το συκώτι είναι ένα κόκκινο κρέας που έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος», υπογραμμίζει η Dr. Eleanor Levin, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Γενικά, αποφεύγω το κόκκινο κρέας επειδή έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά. Εκτός του ότι είναι κακό για την καρδιά, τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Το συκώτι είναι επίσης το όργανο που φιλτράρει τις τοξίνες, οπότε οι όποιες τοξίνες συνήθως απλά κάθονται εκεί. Έτρωγα συκώτι όταν ήμουν παιδί, αλλά δεν τρώω από τότε που έγινα καρδιολόγος», αναφέρει.

Επεξεργασμένα λουκάνικα και μπέικον (ειδικά για πρωινό)

Η Dr. Elizabeth Klodas, καρδιολόγος με έδρα τη Μινεάπολη, τονίζει ότι ούτε το μπέικον ούτε το λουκάνικο είναι καλή ιδέα, ειδικά πρωί πρωί, όταν το στομάχι σας είναι άδειο.

«Τα επεξεργασμένα λουκάνικα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που προάγει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αποτελούν πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία αυξάνουν τις τιμές της χοληστερόλης», συμπληρώνει.

Η Klodas σημείωσε ότι όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων των λουκάνικων και του μπέικον, έχουν χαρακτηριστεί ως καρκινογόνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Το μπέικον είναι ένα παράδειγμα εξαιρετικά επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αυξάνει την κακή χοληστερόλη – που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας LDL – η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου», επισημαίνει η Dr. Francoise Marvel, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

«Οι μεγάλες ποσότητες αλατιού (ή νατρίου) που χρησιμοποιούνται σε αυτή την επεξεργασία μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα η καρδιά να εργάζεται πιο σκληρά για να αντλήσει αίμα μέσα στο σώμα. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ή υπέρταση, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και για καρδιαγγειακές παθήσεις».

Γι αυτό η Marvel προτείνει να ανταλλάξετε τις δύο φέτες μπέικον στο πρωινό σας με δύο φέτες αβοκάντο. Η καρδιά σας θα σας ευχαριστεί.

Ντόνατς

Τα ντόνατς που τηγανίζονται σε λάδι με τρανς λιπαρά, είναι επιβαρυντικά για την καρδιά σας, σύμφωνα με την Dr. Jayne Morgan, καρδιολόγο με έδρα την Ατλάντα.

«Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και το σάκχαρο στο αίμα, συμβάλλοντας στον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια», υπογραμμίζει.

Παρόλα αυτά, δεν τηγανίζονται όλα τα ντόνατς σε έλαια που περιέχουν τρανς λιπαρά. Ωστόσο και τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι καλά για την καρδιά όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Οπότε βεβαιωθείτε ότι τρώτε ντόνατς με μέτρο.