Αν νιώθετε ότι στη διατροφή σας συχνά επιλέγετε αλμυρά τρόφιμα, μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο στο σώμα σας εκτός από μια απλή λιγούρα

Σε γενικές γραμμές, το αλάτι είναι μια εθιστική γεύση και είμαστε σχεδιασμένοι ως άνθρωποι να το επιθυμούμε, καθώς είναι απαραίτητο για την επιβίωση. Έτσι, όταν δεν έχουμε αρκετή ποσότητα, ο οργανισμός μας θα μας κάνει να το αναζητήσουμε.

Διαβάστε επίσης: Άγχος: Ποιες τροφές μπορεί να το εντείνουν;

Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες για μερικούς από τους πιο κοινούς ενόχους πίσω από την επιθυμία για αλμυρά σνακ:

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι ένας αρκετά συνηθισμένος λόγος για πολλά είδη επιθυμίας για φαγητό, συμπεριλαμβανομένου του αλατιού. Συχνά η δίψα καλύπτεται από την πείνα. Το αλάτι και τα αλμυρά τρόφιμα διεγείρουν τη δίψα, οπότε αν λαχταράτε κάτι αλμυρό, το σώμα σας μπορεί στην πραγματικότητα να ζητάει λίγο νερό.

Υπάρχουν όμως και λιγότερο προφανείς λόγοι, όπως αν αντιμετωπίζετε κάποιο στομαχικό μικρόβιο ή κάποια άλλη ασθένεια που σας προκαλεί εμετό. Η πρωινή αδιαθεσία μπορεί να είναι ένας άλλος ένοχος μεταξύ των εγκύων μαμάδων.

Έντονη σωματική άσκηση

Καθώς ιδρώνετε, η ποσότητα του αλατιού στο σώμα σας εξαντλείται σταδιακά. Μια έντονη σωματική άσκηση που θα σας κάνει να στάζετε από τον ιδρώτα μπορεί να μειώσει το επίπεδο του αλατιού στο σώμα σας σε σημείο που να χρειάζεται αναπλήρωση.

Η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε αυτή την απώλεια νατρίου μπορεί να σας οδηγήσει στην επιθυμία για αλάτι, ειδικά αν γυμνάζεστε σε υγρό περιβάλλον ή για διάστημα που διαρκεί μία ώρα ή περισσότερο.

Άγχος και στρες

Όταν βρίσκεστε υπό μεγάλη πίεση, το σώμα σας δεν αντιδρά μόνο διανοητικά και συναισθηματικά, αλλά και σωματικά. Και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Αν παρατηρήσετε ότι η επιθυμία για αλάτι εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την περίοδό σας, δεν είστε η μόνη. Η λαχτάρα για αλάτι κατά τη διάρκεια του PMS είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές και διακυμάνσεις.

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Μερικές φορές οι λιγούρες μας είναι απλώς προϊόν της διατροφικής μας συμπεριφοράς. Αν ο ουρανίσκος σας έχει συνηθίσει σε πιο αλμυρά τρόφιμα, θα επιθυμείτε μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού από κάποιον που συνήθως τρώει μια διατροφή με χαμηλότερο νάτριο.