Η ύπαρξη σε μια ανθυγιεινή σχέση είναι σε πολλαπλά επίπεδα επιζήμια και οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι και μακροπρόθεσμες αφού είναι ικανή να μηδενίσει μελλοντικές ευκαιρίες ευτυχίας. Αυτό συμβαίνει επειδή, όντας για καιρό σε μια τέτοια σχέση, αρχίζουμε να μην εμπιστευόμαστε τις επόμενες.

Υποσυνείδητα επηρεαζόμαστε τόσο βαθιά που τελικά παλεύουμε να ενσωματώσουμε μια νέα ταυτότητα ως κάποιος που αγαπά και είναι άξιος αγάπης και αποδοχής, αντί όλα αυτά να τα θεωρούμε δεδομένα όταν προχωράμε παρακάτω.

Διαβάστε επίσης: Μυστικά: Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του να κρατάτε πράγματα κρυφά

Οι ανθυγιεινές σχέσεις φυσικά μπορούν να έχουν διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι ρομαντικές, φιλικές, οικογενειακές. Τα κοινά τους χαρακτηριστικά είναι ο έλεγχος και η χειραγώγηση, συμπεριφορές που μπορεί να είναι τόσο «λεπτές» ώστε να μην τις αναγνωρίζουμε άμεσα, ειδικά στα αρχικά στάδια κάθε σχέσης.

Ας δούμε αναλυτικά τις συνέπειες.

Οι επιπτώσεις του να είσαι σε μια ανθυγιεινή σχέση

Ψυχική ευεξία

Μία από τις πιο σοβαρές συνέπειες της ύπαρξης σε μια ανθυγιεινή σχέση είναι ο αντίκτυπος αυτής στην ψυχική υγεία. Μια τέτοια σχέση μπορεί να προκαλέσει υπέρμετρο άγχος, θλίψη και ενέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Τα άτομα σε καταχρηστικές σχέσεις συχνά αισθάνονται παγιδευμένα και ανίκανα να κάνουν υγιείς αλλαγές στη ζωή τους. Μπορεί να δυσκολεύονται να φύγουν λόγω φόβου ή οικονομικής εξάρτησης. Μπορεί επίσης να νιώθουν χειραγωγημένοι, ελεγχόμενοι και ανίκανοι να εκφράσουν τις δικές τους ανάγκες και συναισθήματα. Συχνά δε, αισθάνονται έλλειψη σεβασμού και εκτίμησης.

Συναισθηματική υγεία

Οι ανθυγιεινές σχέσεις επιβαρύνουν τους συντρόφους συναισθηματικά. Η κριτική, η ενοχοποίηση και η απογοήτευση μπορεί να διαβρώσουν την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και να οδηγήσουν σε ανασφάλεια και συναισθήματα ανεπάρκειας, αναξιότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης

Σωματική υγεία

Το να είσαι σε μια ανθυγιεινή σχέση μπορεί να είναι επιβλαβές και για τη σωματική υγεία.

Το στρες μιας ανθυγιεινής σχέσης μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, προβλήματα στο στομάχι και κόπωση. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαταραγμένο ύπνο, κακή διατροφή και μυϊκό σφίξιμο.

Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι όσοι έχουν δυσλειτουργικές σχέσεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα.

Κοινωνική ζωή

Τα αισθήματα ανασφάλειας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η έντονη ζήλια μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από την οικογένειά τους και τους στενότερους φίλους τους. Μπορεί να αισθάνονται μόνοι, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στις κοινωνικές σχέσεις, οδηγώντας σε απομόνωση και ανικανότητα σύναψης ουσιαστικών σχέσεων.

Επαγγελματική ζωή

Σύμφωνα με έρευνες, οι ανθυγιεινές σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιο στρες που μπορεί να εξαπλωθεί σε κάθε τομέα της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του επαγγελματικού. Ένα άτομο μπορεί να χάσει τη δουλειά του ή να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεται να διατηρήσει επαφές και σχέσεις με συναδέλφους και προϊσταμένους, καταλήγοντας σε περαιτέρω απομόνωση και άγχος.

*Τελικές σκέψεις

Η μακροχρόνια έκθεση σε κακές σχέσεις έχει άμεση σύνδεση με την κακή υγεία και το μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Οι συνέπειες αφορούν σαν ντόμινο όλους τους τομείς της ζωής αλλά και τον περίγυρο του ατόμου και εντέλει όλη την κοινωνία.

Ωστόσο, με τη σωστή υποστήριξη, είναι δυνατό να απελευθερωθείτε από μια ανθυγιεινή σχέση και να αρχίσετε να θεραπεύεστε. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια μιας ανθυγιεινής σχέσης και να αναζητήσετε βοήθεια.

Η αναζήτηση βοήθειας μπορεί να επιτευχθεί μιλώντας με έναν έμπιστο φίλο, ένα μέλος της οικογένειας, ένα σύμβουλο- θεραπευτή.

Όσο πιο σύντομα διακόψετε μια τέτοια σχέση, τόσο πιο σύντομα θα κερδίσετε πίσω τη ζωή που σας αξίζει και που αυτή η κατάσταση σας στερεί.

Ακολουθήστε το στο Google News