Εάν πιστεύετε ότι ο μόνος τρόπος για να χάσετε τα ανεπιθύμητα κιλά είναι να κόψετε τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, με πρώτη και καλύτερη την πατάτα, μια νέα έρευνα έρχεται για να ανατρέψει τα δεδομένα που ενδεχομένως έχετε κατά νου.

Διαβάστε επίσης: Θερμίδες: Γιατί δεν έχει νόημα να τις μετράμε

Η έρευνα

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 36 άτομα που είτε ήταν υπέρβαρα είτε υπέφεραν από αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, ηλικίας 18 έως 60 ετών, ακολούθησαν μια διατροφή με κρέας και ψάρι μαζί με είτε 40% φασόλια και αρακά ή 40% λευκές πατάτες. Και οι δύο παραλλαγές περιείχαν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά και φρούτα.

Αποδείχθηκε τελικά πως, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, οι πατάτες δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τι σημαίνει αυτό για την… ταπεινή πατάτα;

Τόσο η δίαιτα με βάση την πατάτα όσο και η δίαιτα με βάση τα μπιζέλια και τα φασόλια είχαν ως αποτέλεσμα μειωμένο σωματικό βάρος. Κι αυτό διότι όλα έχουν να κάνουν με τις εισερχόμενες ποσότητες- θερμίδες. Όταν οι πατάτες καταναλώνονται με μέτρο και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και σε μικρότερη κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ.

Σύμφωνα με τον δείκτη κορεσμού, οι πατάτες είναι μια πολύ χορταστική τροφή, αλλά ταυτοχρόνως είναι και πιο εύκολο να υπερκαταναλωθεί. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν μιλάμε για δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όταν η ενεργειακή πρόσληψη είναι η σωστή, δεν έχει καμία διαφορά το από πού προέρχονται οι θερμίδες σε σχέση με την απώλεια λίπους. Και αυτό είναι το «κλειδί».

Δεν είναι η πατάτα που μας παχαίνει. Είναι το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνουμε.

Φυσικά, το θερμιδικό «περιεχόμενο» μιας πατάτας θα αυξηθεί σημαντικά αν τη τηγανίσετε ή βάλετε τυρί και σως από πάνω, αλλά μόνες τους, είναι στην πραγματικότητα πιο «αποτελεσματικές» όσον αφορά τις θερμίδες ανά γραμμάριο από πολλά άλλα λαχανικά. Η μέση πατάτα έχει 77 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Συγκρίνετε αυτό με τις 81 θερμίδες του αρακά και τις 347 των φασολιών.

Τελικά, να τρώμε πατάτες στη δίαιτα;

Οι πατάτες, όπως και άλλοι υδατάνθρακες, είναι όπως είπαμε μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, φυτικών ινών και υποστηρίζουν τον κορεσμό. Εάν οι πατάτες έχουν πρόσθετες θερμίδες μέσω του τηγανίσματος, αυτό μπορεί να αυξήσει τα κορεσμένα λιπαρά ανάλογα με το επιλεγμένο λάδι. Γι’ αυτό συνίσταται και στο τηγάνισμα το ελαιόλαδο. Είναι σημαντικό να προσέχουμε τη συνολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, καθώς και τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη.

Εάν κάνετε καθημερινά γυμναστική, η απομάκρυνση των υδατανθράκων από τη διατροφή σας μπορεί να είναι αντιπαραγωγική. Μια δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες οδηγεί σε ανεπάρκειες. Τα πιο πολλά τρόφιμα με υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή διαιτητικών ινών και οι φυτικές ίνες είναι βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτιωμένη μεταβολική και εντερική υγεία.

Ο βέλτιστος τρόπος για να διαχειριστείτε τον κορεσμό είναι να απολαύσετε ένα μεικτό γεύμα μακροθρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος με προσοχή. Εφόσον η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι επαρκής, μπορούμε να αναπληρώσουμε τις θερμίδες μας με ένα μείγμα υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας και τις οδηγίες του διατροφολόγου μας.

Η ποικιλία θρεπτικών συστατικών είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας ενώ χάνουμε κιλά και οι πατάτες ανήκουν στα τρόφιμα που συνίσταται- με μέτρο- να τρώμε.