Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, οι συζητήσεις στρέφονται «εκτός γραφείου» σε χαλαρές μέρες στον ήλιο και τη θάλασσα. Εάν αυτό συνεπάγεται έναν προβληματισμό για το αν θα πρέπει να ξεκινήσετε δίαιτα και για το αν θα καταφέρετε να χάσετε τα περιττά κιλά του χειμώνα, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι.

Κατανοώντας καλύτερα τα «εμπόδια», μπορούμε να αποκτήσουμε τη κατάλληλη γνώση που τελικά θα μας βοηθήσει να τα ξεπεράσουμε και να προχωρήσουμε «μπροστά».

Διαβάστε επίσης: Βάρος vs λίπος: Τι από τα δύο χάνω;

Απώλεια βάρους: Οι κοινές δυσκολίες

Για αρχή, σύμφωνα με τους ειδικούς, η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που το ανθρώπινο σώμα αναγνωρίζει ως μη φυσιολογική. Το σώμα δηλαδή λειτουργεί φυσικά έτσι ώστε να «προστατευθεί» από αυτήν. Αυτός είναι ένας πρώτος παράγοντας που εξηγεί το γιατί η απώλεια βάρους και η διατήρησή του είναι τόσο δύσκολη.

Επιπλέον, ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων είναι μόνο ένα μέρος του «παζλ». Όταν σκεφτόμαστε να χάσουμε κιλά, εστιάζουμε στο να κάνουμε μια σωματική αλλαγή, αλλά πρέπει επίσης να κατανοήσουμε και την τρέχουσα ψυχική μας κατάσταση. Η ψυχική και συναισθηματική υγεία είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία οποιασδήποτε δίαιτας. Για να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, είναι ωφέλιμο να:

  • Κάνετε δίαιτα ή πιο σωστά διατροφή για τον εαυτό σας, όχι για τον περίγυρο.
  • Είστε υπομονετικοί και να μη χάνετε το κίνητρό σας γιατί η υγιεινή απώλεια βάρους μπορεί να πάρει χρόνο.

Οι απαραίτητες αλλαγές για απώλεια βάρους

Αν συνεχίσετε να κάνετε τα ίδια πράγματα, θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα. Η απώλεια βάρους είναι κάτι περισσότερο από το να τρώτε πιο υγιεινά και να γυμνάζεστε. Πρέπει πραγματικά να αλλάξετε τη νοοτροπία σας και μερικές συνήθειες που μπορεί να αποτελούν πια τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η διασκέδαση έξω με φίλους με τη συνοδεία φαγητών και ποτών είναι μια απαραίτητη κοινωνική κατάσταση που σίγουρα όμως δυσκολεύει το αποτέλεσμα. Επομένως, χρειάζεται ένας λογικός «περιορισμός».

Εκτός από τις ενδεχόμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να αποκτήσετε το μεταβολικό «πλεονέκτημα» που θα κάνει το σώμα σας να αποδεχθεί την απώλεια βάρους ως μια κατάσταση «οκ». Πώς θα γίνει αυτό;

Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μην κάνετε δίαιτα! Αντ’ αυτού, θέστε στόχους για ένα καλύτερο διατροφικό πλάνο με τη βοήθεια διατροφολόγου. Ένα πλάνο που θα μπορείτε να ακολουθείται με μεγαλύτερη ευκολία και συνέπεια.

Βιώσιμα διατροφικά προγράμματα είναι εκείνα που αφορούν λιγότερο τους περιορισμούς και περισσότερο τις υγιεινές αλλαγές που μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το νερό «σύμμαχος» στην προσπάθεια

Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Αντικαταστήστε ροφήματα που αφυδατώνουν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως τα αλκοολούχα ποτά, οι έτοιμοι χυμοί και τα αναψυκτικά. Σύμφωνα με μελέτες το νερό σας βοηθά να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Μπορεί ακόμη να κόψει και την όρεξή σας αν πίνετε ένα ποτήρι πριν από κάθε γεύμα.

Περισσότερη καθημερινή κίνηση

Άλλη μια απλή αλλαγή που σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι να αρχίσετε να κινείστε περισσότερο. Μην επιμείνετε σε ένα μόνο είδος άσκησης, όπως η προπόνηση cardio ή ενδυνάμωσης. Ο συνδυασμός αυτών των δραστηριοτήτων είναι πιο αποτελεσματικός για την απώλεια βάρους.

Η ποδηλασία, το τρέξιμο και το κολύμπι αποτελούν ιδανικές ασκήσεις που ανεβάζουν τον καρδιακό ρυθμό και βοηθούν στο να κάψετε περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο. Κι αν αυτές οι δραστηριότητες δε σας ταιριάζουν, τότε απλά, περπατήστε.

Επιπλέον βοηθητικές κινήσεις

Στην προσπάθειά σας για απώλεια κιλών ή πιο σωστά λίπους, βάζετε μικρούς στόχους κάθε φορά. Βάλτε για παράδειγμα έναν αρχικό στόχο απώλειας βάρους 5% και συνεχίστε σταδιακά.

Θυμηθείτε: Το καθάρισμα του σπιτιού μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή άσκησης. Το να κινείστε γρήγορα και να κάνετε διάφορες δραστηριότητες, όπως το να ανεβοκατεβάζετε τα άπλυτα από τις σκάλες και το να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα, είναι αερόβιες και δυναμικές δραστηριότητες που μπορούν να θεωρηθούν άσκηση.

Διατηρώντας πάντα το μέτρο με λογικές μερίδες φαγητού είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να έχετε το θερμιδικό έλεγχο. Για να βοηθηθείτε, χρησιμοποιείστε πιο μικρά πιάτα και τρώτε πάντοτε αργά.

Μπορείτε να αποφύγετε ένα γεύμα έξω σήμερα ή ένα σάντουιτς εν κινήσει; Αυτό είναι μια μικρή νίκη. Η μέρα αυτή μπορεί να γίνει σιγά σιγά εβδομάδα, η εβδομάδα μήνας και τελικά η υγιεινή διατροφή συνήθεια χωρίς να το καταλάβετε.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε άσχημες μέρες. Θα υπάρξουν περιπτώσεις που θα ανοίξετε το ψυγείο χωρίς το επίπεδο αυτοελέγχου που θα θέλατε να έχετε. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Απλά μην αφήσετε το «cheat meal» να γίνει «cheat day», δηλαδή κάντε την «ατασθαλία» αλλά ας αφορά τη στιγμή και όχι όλη την ημέρα.

Με το να κάνετε απλές αλλαγές, όπως είναι η αντικατάσταση ενός ανθυγιεινού σνακ με ένα φρούτο, η διατήρηση μιας καλής ψυχολογίας, η παρακολούθηση των μεγεθών των μερίδων και η κατανάλωση λιγότερων φαγητών έξω, μπορείτε να μειώσετε το βάρος σας, χωρίς υπερβολική πίεση και πάνω απ’ όλα με αποτελέσματα διαρκείας.

Ακολουθήστε το στο Google News