Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο ύπνος έχει σωστό και λάθος τρόπο. Ειδικά αν προσπαθείτε να αποφύγετε να χαλάσετε το πρόγραμμα του ύπνου σας.

Οι περισσότεροι ενήλικες στις ΗΠΑ κοιμούνται για περίπου μία ώρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από το SleepFoundation. Αυτό είναι απλά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Εσείς ποια «γλώσσα» μιλάτε;

Αν πάρετε έναν υπνάκο διάρκειας μιας ώρας, μερικές φορές καταλήγετε να ξυπνάτε νιώθοντας πιο ζαλισμένοι από αυτόν, επειδή μπαίνετε σε βαθύτερα στάδια ύπνου

Πόση ώρα πρέπει να διαρκεί ο ενδιάμεσος ύπνος;

Πόση ώρα ακριβώς πρέπει να διαρκεί ένας υπνάκος; Εάν στοχεύετε στο να έχετε περισσότερη ενέργεια μόλις ξυπνήσετε, το ιδανικό είναι από περίπου 20 λεπτά έως μισή ώρα. Ακριβώς πριν από έναν υπνάκο βάλτε ένα χρονόμετρο 30 λεπτών, έτσι ώστε να έχετε 10 λεπτά στη διάθεσή σας για να αποκοιμηθείτε και 20 λεπτά για να κοιμηθείτε και να ξεκουραστείτε.

Λάβετε υπόψη σας την ώρα της ημέρας, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για να μην επηρεαστεί ο ύπνος σας αργότερα το βράδυ. Στην καλύτερη περίπτωση θέλετε ο ενδιάμεσος ύπνος να απέχει τουλάχιστον οκτώ με εννέα ώρες από τον βραδινό.

3 οφέλη του ενδιάμεσου ύπνου

Ο υπνάκος για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά το απόγευμα, μπορεί να σας ωφελήσει. Ένας υπνάκος, όταν τον χρησιμοποιούμε κατάλληλα, πρέπει να είναι κάτι σαν ένα φλιτζάνι καφέ.

Πιο συγκεκριμένα, τα power naps μπορούν να:

  1. αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας
  2. βελτιώσουν τη διάθεση
  3. ενισχύσουν την παραγωγικότητα και τη συγκέντρωση

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι μεσημεριανοί ύπνοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του νυχτερινού ύπνου, αλλά περισσότερο σαν μια προσθήκη. Την ημέρα δεν έχετε το ίδιο είδος σταδίων ύπνου και τα ίδια οφέλη όπως τη νύχτα.

Αν οι μεσημεριανοί ύπνοι φαίνεται να κόβουν το χρόνο του ύπνου σας τα βράδια στη μέση, σκεφτείτε να τους αφαιρέσετε από τη ρουτίνα σας. Αν έχετε αϋπνία, δοκιμάστε τον μεσημεριανό ύπνο στον καναπέ σας αντί για το κρεβάτι σας.