Η υγεία και η φυσική μας κατάσταση δεν είναι εποικοδομητικό να κρίνονται από την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά από την «εσωτερική». Πόσο υγιής είναι ο εγκέφαλός μας; Σε δύσκολες στιγμές, είμαστε ακόμα ο εαυτός μας; Τα χόμπι μας συνεχίζουν να μας ενθουσιάζουν; Σε τι επίπεδο βρίσκεται το άγχος μας; Κοιμόμαστε καλά τη νύχτα;

Αφού αναρωτηθούμε όλα τα παραπάνω, πώς ακριβώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας βλάπτει;

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Το σχήμα της επηρεάζει την λειτουργία της

Άγχος- Εξάντληση- Κόπωση: Οι 3 «εχθροί» του εγκεφάλου

Η νευροεπιστήμονας και ειδικός στην υγεία του εγκεφάλου, Dr. Natalie King, διαπίστωσε πως το άγχος που επηρεάζει τον καθένα μας καθημερινά, εξαντλεί τον εγκέφαλό μας και οι περισσότεροι παλεύουμε να το ελέγξουμε. Το θέμα είναι, σύμφωνα με την King, ότι δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Πρέπει να βρούμε τρόπους να ανανεώνουμε και να χτίζουμε τα αποθέματα των «μυών» του εγκεφάλου μας.

Η ψυχική εξάντληση και η υπερβολική κόπωση επηρεάζουν κατά κανόνα αρνητικά τη σωματική υγεία, εκδηλώνοντας από μικρά έως μεγάλα προβλήματα. Γι’ αυτό και η  Dr. King, όπως και άλλοι ειδικοί, επικεντρώνεται σε μόνιμες λύσεις και ιδέες ευεξίας που είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε.

Ο εγκέφαλός μας μας φροντίζει, όσο τον… φροντίζουμε

Ο υγιής εγκέφαλος αγαπά:

Την «κίνηση»

Προσωπικός στόχος όλων των ενηλίκων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τα 150 λεπτά αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκεί η συνήθεια του τακτικού περπατήματος για περίπου ένα χρόνο για να απολαύσετε σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση της μνήμης, που σχετίζεται με την ανάπτυξη περιοχών του εγκεφάλου.

Πολλαπλές μελέτες άλλωστε έχουν δείξει ότι οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν μείωση της νοητικής λειτουργίας και να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η προστασία αυτή πηγάζει από την αυξημένη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η γυμναστική τείνει επίσης να διευρύνει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συντονισμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση εργασιών.

Το καλό φαγητό

Οι τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο είναι, μεταξύ άλλων, τα βατόμουρα, τα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια. Μειώστε όσο μπορείτε τα κατεψυγμένα γεύματα και το φαγητό απέξω, τα αλλαντικά και τα παχυντικά τυριά που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Το μισό σας πιάτο θα ήταν καλό να περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, μη αμυλούχα λαχανικά και το ένα τέταρτο προϊόντα ολικής αλέσεως. Η αύξηση των ινών και η μείωση των «κενών» υδατανθράκων θα σας βοηθήσουν επίσης να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό.

Πιο αναλυτικά, το «MIND diet» σας θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale, είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, βήτα καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α), φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και γήρανσης.

Η βιταμίνη Κ και η βήτα καροτίνη έχουν επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου βοηθώντας στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας.

  • Αβγά

 Τα αβγά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε χολίνη, η οποία έχει συνδεθεί με την βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία και την μείωση της φλεγμονής.

  • Σολομό

 Ο σολομός είναι ευρέως γνωστός ως μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης ενώ μπορεί και να τονώσει την εγκεφαλική λειτουργία.

Τα λιπαρά ψάρια που προαναφέραμε όπως ο σολομός είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

  • Μύρτιλα

 Ενώ όλα τα μούρα είναι ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου, τα μύρτιλα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην τόνωση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τη βελτιωμένη συγκέντρωση.

Τον ύπνο

Ο εγκέφαλός χρειάζεται 7 με 9 ώρες «εκτός», καθώς τότε οι νευρώνες και οι συνάψεις «καθαρίζονται» επαρκώς, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό των αναμνήσεων. Όταν δεν λαμβάνετε ποιοτικό ύπνο, η υγεία του εγκεφάλου και η σωματική σας υγεία επηρεάζονται σημαντικά.

Την ενέργεια και το… παιχνίδι

Παραμένοντας γνωστικά ενεργοί μέσω κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως η συνομιλία με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή άλλων δραστηριοτήτων, όπως το διάβασμα βιβλίων και η μαγειρική, μπορεί να σας βοηθήσει να επιβραδύνετε ή να αποτρέψετε την απώλεια μνήμης και της κατάθλιψης που μπορεί να προκαλέσει η γήρανση.

Επιπλέον, μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα σταυρόλεξα, το sudoku, τα παζλ και άλλα παιχνίδια που απαιτούν  την ενεργοποίηση της λογικής, των μαθηματικών γνώσεων, των γλωσσικών και οπτικών δεξιοτήτων, ενισχύουν την εγκεφαλική δύναμη. Αυτά τα παιχνίδια δοκιμάζουν τον εγκέφαλό μας και βελτιώνουν την ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων του και τη μνήμη.

Το διαλογισμό

 

Ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να χαλαρώσει το σώμα, να επιβραδύνει την αναπνοή και να μειώσει το στρες. Μπορεί επίσης να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου μας καθώς και τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και αυξάνει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες.

Μόνο πέντε λεπτά διαλογισμού την ημέρα αρκούν για να δημιουργήσετε μια ήρεμη ψυχική κατάσταση στο σώμα σας.

Τη μάθηση

 

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, ο εγκέφαλός σας είναι ικανός να μάθει καινούρια πράγματα. Η εκμάθηση οποιασδήποτε νέας δεξιότητας μπορεί να δώσει ώθηση στον εγκέφαλό σας και να ενισχύσει τις εγκεφαλικές συνδέσεις, καθώς η διαδικασία αυτή εμπλέκει πολλές περιοχές του εγκεφάλου.

Είτε μάθετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο είτε νέες χορευτικές κινήσεις είτε μια καινούρια συνταγή είτε μια ξένη γλώσσα, προκαλείτε τον εγκέφαλό σας ποικιλοτρόπως ενώ παράλληλα προσθέτετε νότες ανανέωσης και χαράς στην καθημερινή σας ρουτίνα.

*Τελικές σκέψεις

Σκεφτείτε τον εγκέφαλό σας σαν ένα πολυτελές σπορ αυτοκίνητο. Για να φτάσετε στον προορισμό σας, το όχημά σας χρειάζεται καύσιμα. Έτσι και ο εγκέφαλός σας. Εάν γεμίσετε ένα αυτοκίνητο με καύσιμα υψηλής ποιότητας, λειτουργεί πιο ομαλά και με υψηλότερες δυνατότητες. Εάν βάλετε ντίζελ στη δεξαμενή ενός οχήματος με φυσικό αέριο, οι γραμμές θα φράξουν, τα εξαρτήματα εργασίας θα μπλοκάρουν και το αυτοκίνητο θα πάψει να λειτουργεί. Ο εγκέφαλος λοιπόν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Θα λειτουργήσει αποτελεσματικά αν το τροφοδοτήσετε με θετικές, αισιόδοξες σκέψεις. Εάν το τροφοδοτήσετε με αρνητικές σκέψεις από την άλλη, θα… μπλοκάρει.

Η Marisa Peer, μια διεθνής βραβευμένη υπνοθεραπεύτρια και ομιλήτρια, επεκτείνει αυτή την έννοια του υποσυνείδητου μυαλού, λέγοντας: «Η δουλειά του μυαλού σας είναι να κάνει αυτό που πιστεύει ότι θέλετε να κάνει με βάση αυτό που του λέτε. Πρέπει να πείτε στο μυαλό σας τι ακριβώς θέλετε χρησιμοποιώντας σχετικές, ισχυρές, περιγραφικές λέξεις».

Για την περαιτέρω αντιμετώπιση της ψυχικής κόπωσης, η Dr. King τονίζει επίσης: «Κάντε παύση και εξασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή για να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα. Δώστε «χάρη» στον εαυτό σας και κάντε υπομονή. Ο καθένας από εμάς βιώνει κάτι μοναδικό και είναι εντάξει να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να βρείτε τα σωστά… πατήματα».

Η υγεία του εγκεφάλου είναι συχνά ένας παραγνωρισμένος τομέας υγείας και ευεξίας. Όταν ασκείται σωστά, ο εγκέφαλος είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να επηρεάσει θετικά όλους τους τομείς της ζωής μας και να μας ωθήσει σε έναν κόσμο ευεξίας και ευτυχίας που ίσως δεν είχαμε ποτέ φανταστεί. Ναι. Η δύναμή του μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Αρκεί να το πιστέψουμε και να αρχίσουμε να κάνουμε σήμερα κάτι γι’ αυτό…