Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, οι ιδιότητες διαχείρισης του βάρους, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τα οφέλη τους για την υγεία του εγκεφάλου, κάνουν τα φιστίκια την τέλεια επιλογή για καλύτερο ύπνο και τελικά καλύτερη συνολική υγεία και ευεξία.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη Κ2: Η άγνωστη βιταμίνη της νεότητας

Φιστίκια για καλύτερο ύπνο

Τα φιστίκια προάγουν τον καλό ύπνο αφού περιέχουν:

Μελατονίνη

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι μια φυσική πηγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση των κύκλων ύπνου-εγρήγορσης. Η μελατονίνη δίνει το σήμα στο σώμα ότι είναι ώρα για ύπνο και η κατανάλωση φιστικιών πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και πιο ήσυχα.

Μαγνήσιο

Τα φιστίκια είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιή και ποιοτικού ύπνου. Κι αυτό διότι το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση των μυών και μειώνει το στρες και το άγχος, διευκολύνοντας τη βραδινή μας ξεκούραση.

Πρωτεΐνη

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία βοηθά στο να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη της πείνας, οδηγώντας σε καλύτερο ύπνο.

*Επιπλέον οι θαυματουργοί αυτοί ξηροί καρποί:

Μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα

Τα φιστίκια είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σε άτομα με διαβήτη, η κατανάλωση φιστικιών μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τον διαβήτη. Σύμφωνα με μελέτη, η τακτική κατανάλωση φιστικιών σχετίζεται με χαμηλότερη ολική και LDL χοληστερόλη, η οποία έχει να κάνει με τον καλό ύπνο.

Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 έχει αναρίθμητα οφέλη για την υγεία. Παίζει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης και της μελατονίνης. Αυτές οι δύο ορμόνες βοηθούν στη ρύθμιση του ύπνου, της διάθεσης και της όρεξης, καθιστώντας τα φιστίκια το ιδανικό σνακ, όπως προείπαμε, πριν τον ύπνο.

Πρόσθετα οφέλη για την υγεία

Τα φιστίκια επίσης:

Μειώνουν τη φλεγμονή

Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών ύπνου.

Υγεία της καρδιάς

Η επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι τα φιστίκια μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Διάφορες μελέτες παρατήρησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φιστίκια βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, στη μείωση της LDL (κακής χοληστερόλης) και στην αύξηση της HDL (καλής χοληστερόλης), μειώνοντας έτσι πιθανώς τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, η καλή υγεία της καρδιάς συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ύπνου, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των κύκλων του.

Διαχείριση βάρους

Σύμφωνα με μελέτες, η ενσωμάτωση ανάλατων φιστικιών στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διαχείριση του βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φιστίκια είναι ένα σνακ με λίγες θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Ενώ οι ερευνητικές μελέτες είναι ακόμη λιγοστές όσον αφορά τα οφέλη των φιστικιών ως προς το βάρος, όσες έχουν διεξαχθεί είναι ενθαρρυντικές.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Η προσθήκη θρεπτικών τροφών όπως τα φιστίκια στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όπως είπαμε στην αρχή, τα φιστίκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Ε, η οποία είναι απαραίτητη ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμήσει τα εισβάλλοντα βακτήρια.

Βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου

Σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα φιστίκια είχαν την υψηλότερη απόκριση συγκεκριμένων κυμάτων του εγκεφάλου από όλους τους ξηρούς καρπούς που αξιολογήθηκαν και είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της γνωστικής επεξεργασίας, της διατήρησης πληροφοριών, της μάθησης και της αντίληψης.

Συμπερασματικά

Η κατανάλωση φιστικιών πριν τον ύπνο μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τον απολαμβάνετε. Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο, πρωτεΐνη και βιταμίνη Β6, μαζί με τη φυσική τους μελατονίνη και τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα φιστίκια μπορούν να αποδειχθούν θαυματουργά για την ποιοτική ξεκούρασή σας και όχι μόνο… Την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε ένα υγιεινό σνακ πριν τον ύπνο, επιλέξτε λοιπόν μια χούφτα νόστιμα φιστίκια Αιγίνης!

Ακολουθήστε το στο Google News