Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο HSOA Journal Of Alternative, Complementary & Integrative Medicine, ποτέ δεν είμαστε πολύ μεγάλοι για να κάνουμε βήματα βελτίωσης τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η έρευνα

Διαβάστε επίσης: Ευλυγισία: Πώς θα την αυξήσουμε μεγαλώνοντας

Κατά τον Argye Hillis, M.D., διευθυντή του τμήματος εγκεφαλικών αγγείων στο Johns Hopkins Medicine, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός εγκεφάλου 18 ετών και ενός εγκεφάλου 100 ετών. Στην έρευνα υπό την καθοδήγησή του, παρακολουθήθηκαν πάνω από 6.000 άτομα ηλικίας 44-84 ετών για 7+ χρόνια. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσα άτομα έκαναν στροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής (διατήρηση υγιούς βάρους, διακοπή του καπνίσματος, τακτική σωματική άσκηση), μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 80%.

Η έρευνα εν συντομία έδειξε ότι αλλαγές όπως αυτές που ακολουθούν παρακάτω, αποτελούν θεμελιωδώς απαραίτητες και βιώσιμες προληπτικές στρατηγικές για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, της σωματικής αντοχής, της ζωτικότητας και της γενικής ευεξίας. Σημειωτέων, δεν είναι η μόνη που επιβεβαιώνει τα εν λόγω ευρήματα. Αντίθετα, είναι ακόμα μία που προστίθεται στις πολλές.

Τα «μυστικά» της μακροζωίας

«Σηκωθείτε»

Η καθιστική ζωή έχει αποδειχθεί, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, ότι είναι επιβλαβής για την υγεία και την ευημερία αυξάνοντας όλες τις αιτίες θνησιμότητας και διπλασιάζοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας, εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, άγχους, κατάθλιψης, οστεοπόρωσης.

Από την άλλη, η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλά οφέλη, όπως μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη τύπου 2, μείωση ακόμη και του κινδύνου άνοιας και άλλων γνωστικών αλλαγών καθώς και ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι ισχυρές επιδράσεις της άσκησης συνοψίζονται στο ότι παραμένετε υγιέστεροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με ένα άτομο με χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Κάντε καλύτερες διατροφικές επιλογές

Όποιος έχει προσπαθήσει να χάσει κιλά, ξέρει ότι υπάρχουν πολλά πλάνα που υπόσχονται θαύματα. Δυστυχώς, ρεαλιστικά είναι αναποτελεσματικά ή μακροπρόθεσμα, μη βιώσιμα. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα αφορούν μόνο το βάρος. Η βελτίωση της διατροφής σας είναι καλό να βασίζεται στα επιστημονικά ευρήματα και να αντιμετωπίζεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Για παράδειγμα, μια φιλική προς την καρδιά διατροφή- δίαιτα μεσογειακού τύπου, μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά και τα κύτταρά σας να λειτουργούν καλύτερα. Παράλληλα, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση κατάθλιψης, καρδιακών παθήσεων, άνοιας, φλεγμονών.

Για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής και να ενισχύσετε την υγεία σας, αυτός ο τύπος διατροφής είναι ιδανικός αφού είναι πλούσιος σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως και περιορισμένος σε κρέας, σάκχαρα και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μην υποτιμάτε τη σημασία του ποιοτικού ύπνου

Ο ύπνος είναι αναμφισβήτητα ο πιο παραγνωρισμένος παράγοντας για την υγεία και την ευεξία. Η έλλειψη ύπνου όμως μπορεί να επηρεάσει πολλά: τη μνήμη, τα συναισθήματα, το βάρος, τη συμπεριφορά, την εμφάνιση. Μεγαλώνοντας, μπορεί να γίνεται πιο δύσκολο το να πέσουμε για ύπνο, αλλά ο ύπνος παραμένει το ίδιο σημαντικός σε κάθε ηλικία.

Τα περισσότερα προβλήματα ύπνου σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αποτέλεσμα υποκείμενων ιατρικών παθήσεων, παρενεργειών φαρμάκων, ροχαλητού και κακών επιλογών. Αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα με το γιατρό σας και προσπαθήστε να επωφεληθείτε από τον ποιοτικό ύπνο δημιουργώντας έναν ήρεμο χώρο, εξασκώντας τεχνικές προσοχής και χαλάρωσης και διασφαλίζοντας ότι αφιερώνετε αρκετό χρόνο στην ξεκούρασή σας (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ).

Διακόψτε ή έστω ελαττώστε κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στον οργανισμό που μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Η διακοπή αυτής της κακής συνήθειας έχει οφέλη για την υγεία σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό καπνίζατε, σύμφωνα με το CDC.

Υπάρχει μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής σε μόλις 24 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος και, σύμφωνα με μελέτη, η διακοπή της συνήθειας μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των μεσήλικων καπνιστών σχεδόν στο μισό.

Η διακοπή του καπνίσματος λοιπόν, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και ασθένειας από καρδιαγγειακή νόσο, μειώνει τους δείκτες φλεγμονής και υπερπηκτικότητας, μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, οδηγεί σε ταχεία βελτίωση των επιπέδων HDL-C και μετά από μόλις 24 ώρες βελτιώνεται η ικανότητά σας για όσφρηση και γεύση. Τέλος, οι νευρικές απολήξεις που έχουν καταστραφεί από το κάπνισμα αρχίζουν να αναπτύσσονται ξανά.

«Εγκεφαλική αγάπη»

Οι προκλήσεις και η ενασχόληση με νέες εργασίες είτε είναι να ακολουθήσετε ένα άλλο επάγγελμα είτε να μάθετε μια νέα γλώσσα ή δεξιότητα, να ζωγραφίσετε, να λύσετε ένα σταυρόλεξο, όλα αποτελούν άσκηση του εγκεφάλου. Το να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας ενεργό μπορεί να αυξήσει τη ζωτικότητά σας, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Κάνοντας απλά, συνηθισμένα πράγματα με νέους τρόπους μπορεί να βοηθήσει επίσης τον εγκέφαλό σας να διατηρήσει τα κύτταρα και τις συνδέσεις νέα και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην παραγωγή νέων κυττάρων.

Ουσιαστικά, δοκιμάζοντας νέα πράγματα και προκαλώντας τον εγκέφαλό σας τον βοηθάτε να παραμείνει υγιής. Μπορείτε να προσθέσετε νοητικές ασκήσεις στη μέρα σας διαβάζοντας, δοκιμάζοντας κάτι νέο, παίζοντας παιχνίδια, ξεκινώντας ένα νέο χόμπι και δοκιμάζοντας απλά, «ασήμαντα» πράγματα- δραστηριότητες. Μπορείτε ακόμη να βρείτε μια ποικιλία από ασκήσεις πνευματικής επιδεξιότητας.

*Αξίζει να σημειωθεί

Είναι σημαντικό να πούμε πως ενώ όλα τα παραπάνω αποτελούν μια εξαιρετική αρχή, δεν είναι οι μόνες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη. Υπάρχουν και άλλες όπως η διατήρηση του άγχους υπό έλεγχο, η καλλιέργεια υγιών σχέσεων και η διατήρηση μιας θετικής προοπτικής- στάσης.

Συμπερασματικά, κάνοντας υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητά της, να αισθανθείτε πιο ευτυχείς και να μακροημερεύσετε.