Ο πονοκέφαλος κάθε πρωί απέχει μακράν από αυτό που θα λέγαμε «το τέλειο ξύπνημα». Αντιθέτως, είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να μας κάνει να δυσλειτουργούμε για όλη την υπόλοιπη μέρα. Τι κρύβεται πίσω από αυτό το συχνό πρόβλημα;

Πρωινός πονοκέφαλος: Το τον προκαλεί;

Διαβάστε επίσης: Ευτυχία: Θα την κατακτήσουμε με αυτά τα μυστικά

Το πρωί, καθώς τα τμήματα του εγκεφάλου μας αρχίζουν κι εκείνα να «ξυπνούν», είναι ακόμη ιδιαίτερα ευαίσθητα και πιο επιρρεπή στους πόνους.

Επιπλέον, ο υποθάλαμος που ρυθμίζει τους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς και τους κύκλους του ύπνου, ρυθμίζει επίσης και την αίσθηση του πόνου. Ενώ κοιμόμαστε, ο υποθάλαμος μας κάνει να αντέχουμε τον πόνο, πολλές φορές δε, να μην τον καταλαβαίνουμε καν. Αυτό τον πόνο που δε νιώθαμε ενόσω κοιμόμασταν, είναι πολύ πιθανό να τον νιώσουμε το πρωί.

Ας μάθουμε αναλυτικά κάποιες από τις πιθανές αιτίες του πονοκεφάλου το πρωί:

Υπνική άπνοια

 

Οι πρωινοί πονοκέφαλοι είναι ένα συχνό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας. Τα άτομα με υπνική άπνοια παρουσιάζουν διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενώ η ακριβής αιτία αυτών των πονοκεφάλων δεν είναι σαφώς προσδιορισμένη, συχνά αποδίδεται στο δυνατό ροχαλητό, ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας.

Αϋπνία

 

Τα άτομα με αϋπνία έχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν πρωινούς πονοκεφάλους. Όσοι υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή ύπνου «αγωνίζονται» να αποκοιμηθούν ή να έχουν έναν μη διακοπτόμενο ύπνο.

Διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού

 

Οι διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού αναπτύσσονται όταν το σώμα δεν ευθυγραμμίζεται σωστά με τους τυπικούς ρυθμούς ύπνου-εγρήγορσης, σε έναν κύκλο 24 ωρών. Το αποτέλεσμα είναι να μην κοιμάστε αρκετά – κάτι που μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο όταν ξυπνάτε.

Υπερυπνία

 

Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να προκαλέσει πρωινούς πονοκεφάλους. Τόσο ο ύπνος χαμηλής ποιότητας όσο και ο περισσότερος ύπνος συνδέονται με πιο έντονους πονοκεφάλους όταν ξυπνάτε.

Τρίξιμο των δοντιών

 

Ο βρουξισμός (το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου), μπορεί να σας κάνει να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ακανόνιστο σχήμα της γνάθου, στο στρες, σε διαταραχή του ύπνου, καθώς επίσης στην κατάποση αλκοόλ ή καφέ.

Κακή στάση ύπνου

Η κακή στάση- θέση στον ύπνο μπορεί να οδηγήσουν σε ένταση, προκαλώντας δυνητικά κακό ύπνο και πονοκεφάλους. Η επιλογή ενός υποστηρικτικού μαξιλαριού ή η αλλαγή της θέσης που κοιμάστε μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτής της έντασης.

Ορισμένα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής

 

Οι πονοκέφαλοι είναι επίσης παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Επίσης, μερικά αναλγητικά για τους πονοκεφάλους μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αν τα πάρετε τη νύχτα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν κόψετε απότομα ένα φάρμακο που παίρνετε το βράδυ.

*Μην ξεχνάτε:

Επειδή οι αιτίες των συχνών πονοκεφάλων μπορεί να είναι πολλές, απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να είστε βέβαιοι για την προέλευσή τους και για να επιλέξετε τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισής τους.

Ακολουθήστε το στο Google News