Το συκώτι είναι ένα όργανο με πολλές… ευθύνες. Είναι υπεύθυνο για την απαλλαγή του σώματος από τις τοξίνες, για τη διάσπαση των τροφίμων και την εξάλειψη των φαρμάκων. Έχει βέβαια και άλλες σημαντικές λειτουργίες να εκτελέσει όπως η ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης, η παραγωγή χολής για την απορρόφηση λίπους, η αποθήκευση σακχάρων και η ρύθμιση των ορμονών.

Έτσι, είναι λογικό πως αν το συκώτι μας δεν είναι υγιές, δεν θα είμαστε ούτε εμείς. Δυστυχώς, ζώντας σε έναν κόσμο με γρήγορους ρυθμούς, πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα του γρήγορου φαγητού που προστίθεται σε μια σειρά άλλων βλαβερών επιλογών και τροφοδοτεί το συκώτι μας, αλλά και όλο το σύστημά μας με ανθυγιεινά συστατικά. Τι μπορούμε να καταναλώσουμε για… αποτοξίνωση αλλά και προστασία της υγείας του ήπατος;

7 «detox» τροφές για υγιές συκώτι

Διαβάστε επίσης: Υπέρταση: Αυτό είναι το φρούτο που μπορεί να την μειώσει

#1 Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι έχει κερδίσει τη φήμη της μείωσης του λίπους στην κοιλιά. Αν και οι έρευνες που το αποδεικνύουν αυτό είναι ακόμη περιορισμένες, υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι βοηθά στην αποτοξίνωση του συκωτιού.

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και κατεχίνες που ενισχύουν τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων και αποτρέπουν τις εναποθέσεις λίπους και το οξειδωτικό στρες. Σύμφωνα με έρευνα, το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

#2 Χυμός παντζαριού

Το παντζάρι θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βεταλαΐνες. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες. Ο χυμός παντζαριού είναι επίσης αποτελεσματικός για την αύξηση της παραγωγής χολής και την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων που υποστηρίζουν την αποτοξίνωση του ήπατος.

#3 Καφές

Εάν είστε λάτρης του καφέ, με τα παρακάτω στοιχεία πιθανότατα θα τον απολαμβάνετε ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με έρευνα, ο καφές μειώνει τη φλεγμονή και προλαμβάνει τη λιπώδη νόσο του ήπατος. Μελέτες έχουν αποκαλύψει επίσης ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο κίρρωσης. Επιπλέον, ο καφές μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του ήπατος και να μειώσει τη θνησιμότητα σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο.

#4 Μύρτιλα

Γεύση και υγεία σε ένα φρούτο. Τα μύρτιλα είνα όχι μόνο νόστιμα, αλλά και πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ανθοκυανίνες που μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν το συκώτι από το οξειδωτικό στρες.

Σύμφωνα με μελέτες, τα μύρτιλα προστατεύουν επίσης τον οργανισμό από τη βλάβη του ήπατος και μειώνουν τον κίνδυνο ίνωσης.

#5 Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι άλλο ένα φρούτο, πολύ αποτελεσματικό για την αποτοξίνωση του ήπατος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ναριγκίνη που προστατεύει το συκώτι προλαμβάνοντας την οξειδωτική βλάβη και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Σύμφωνα με μελέτες, η ναριγκίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κίρρωσης. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει το αλκοόλ.

#6 Καρύδια

Όντας ο βασιλιάς των ξηρών καρπών, τα καρύδια κάνουν καλό στο έντερο και μπορούν να αυξήσουν τα ηπατικά ένζυμα. Είναι καλή ιδέα να προσθέσετε καρύδια στη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσια σε γλουταθειόνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν τον καθαρισμό του ήπατος με φυσικό τρόπο.

#7 Μήλο

Ως γνωστόν, ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Το μήλο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στον «καθαρισμό» του συκωτιού, αποβάλλοντας τις τοξίνες. Εκτός από αντιοξειδωτικό, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χοληστερόλη και να αποτρέψει την παχυσαρκία και τις καρδιακές παθήσεις.

Μην αγνοείτε ποτέ τα σημάδια…

Κακή πέψη, αύξηση βάρους, πονοκέφαλοι, ναυτία μετά από βαριά γεύματα, δερματικές εξάρσεις και πόνος στη δεξιά πλευρά του στομάχου, είναι μερικά από τα σημάδια ότι το συκώτι σας είναι γεμάτο τοξίνες και ζητά μια αυστηρή «detox» ρουτίνα καθαρισμού.

Με τις 7 προαναφερθείσες τροφές, μπορείτε να αποτοξινώσετε το συκώτι σας και να διασφαλίσετε την υγεία και την ομαλή λειτουργία του.