Πολλές συνήθειες που δύσκολα μπορούμε να αποβάλλουμε, όπως το να «σπάμε» τα δάχτυλά μας μπορεί να γίνονται ασυναίσθητα από πλήξη, νευρικότητα ή άγχος. Εάν ανήκετε σε αυτούς που το κάνουν συνέχεια, σίγουρα θα σας έχουν πει να το «κόψετε» για λόγους υγείας. Συχνά λέγεται πως αυτή η συνήθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμό ή αρθρίτιδα.

Η αρθρίτιδα είναι η ευαισθησία και το πρήξιμο μιας ή πολλαπλών αρθρώσεων. Τα κύρια συμπτώματα της είναι η δυσκαμψία και ο πόνος στις αρθρώσεις που μπορεί να επιδεινωθούν μεγαλώνοντας.

Είναι όμως όλα τα παραπάνω αληθή;

Διαβάστε επίσης: Καρδιολογικές παθήσεις: Ενας καρδιολόγος εξηγεί γιατί η μουσική «θεραπεύει»

Το «κρακ» των δαχτύλων βλάπτει πραγματικά τις αρθρώσεις;

Δεν υπάρχει ιατρική απόδειξη που να υποδηλώνει ότι το «κρακ» των αρθρώσεων μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή αρθρίτιδα. Έχουν γίνει ορισμένες έρευνες επί του θέματος χωρίς ωστόσο καμία να προσφέρει ένα οριστικό και καθολικό αποτέλεσμα.

Ένα πείραμα ενός γιατρού που «έσπαγε» τις αρθρώσεις στο αριστερό του χέρι πολλές φορές την ημέρα, απέδειξε πως οι αρθρώσεις του αριστερού του χεριού δεν διέφεραν από αυτές του δεξιού ούτε εμφάνισαν συμπτώματα αρθρίτιδας στο τέλος.

Τι συμβαίνει με τον ήχο που βγάζει το ράγισμα των αρθρώσεων;

Τι προκαλεί το συγκεκριμένο ήχο όταν «σπάμε» τα δάχτυλά μας;

Για άλλη μια φορά, υπάρχουν πολλές θεωρίες. Ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι ο ήχος είναι αυτός των φυσαλίδων αζώτου που είτε σχηματίζονται είτε καταρρέουν στο αρθρικό υγρό. Άλλοι πιστεύουν ότι παράγεται από την κίνηση των συνδέσμων που περιβάλλουν την άρθρωση.

Το 2015, ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία ενώ «έσπασαν» τις αρθρώσεις τους. Διαπιστώθηκε ότι σχηματίστηκε μια κοιλότητα που προκλήθηκε από την αρνητική πίεση που δημιουργήθηκε όταν η άρθρωση αποσυναρμολογήθηκε. Κατά συνέπεια, διαπιστώθηκε ότι ο ήχος προκλήθηκε από το σχηματισμό της κοιλότητας.

Το 2018, προτάθηκε ότι ο ήχος προκαλείται από τη μερική κατάρρευση της κοιλότητας. Επιπλέον, τότε παρατηρήθηκε ότι χρειάζονται 20 λεπτά για να καταρρεύσει πλήρως η κοιλότητα και να σχηματιστεί μια νέα. Ίσως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο να μην μπορείτε να σπάσετε ξανά τις αρθρώσεις σας αφού το κάνετε μία φορά.

Πρέπει να σταματήσετε να πειράζετε τα δάχτυλά σας;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το «σπάσιμο» των αρθρώσεων δεν έχει παρενέργειες, ούτε προκαλεί κάποια βλάβη, τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα μελέτες. Ωστόσο, δεν παύει να είναι μια ενοχλητική συνήθεια.

Εάν θέλετε να το «κόψετε»:

  • Όταν είστε αγχωμένοι, προσπαθήστε να αναζητήσετε άλλους τρόπους διαχείρισης του άγχους σας όπως βαθιά αναπνοή, διαλογισμό ή περπάτημα.
  • Εάν το κάνετε από πλήξη, επιλέξτε κάποιον άλλο τρόπο για να περάσετε την ώρα σας όπως την επίλυση ενός παζλ ή του κύβου του Ρούμπικ.
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μπάλα anti-stress.
  • Σταματήστε συνειδητά τον εαυτό σας κάθε φορά που τον πιάνετε να το κάνει.

*Συμπερασματικά

Δεν έχει υπάρξει οριστική έρευνα που να υποδηλώνει κάτι κακό σε αυτήν την κατά τα άλλα… κακιά συνήθεια. Σε περίπτωση όμως που το κάνετε και αντιμετωπίζετε πόνο ή ενόχληση, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν γιατρό καθώς μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα.