Ο καλός βραδινός ύπνος, όπως πολλές φορές έχουμε πει, είναι ζωτικής σημασίας για την καλή μας υγεία και κάποια αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αϋπνία είναι πιο πιθανό να υποφέρουν, μεταξύ άλλων, από χρόνιες ασθένειες όπως υπέρταση, διαβήτης, κατάθλιψη και παχυσαρκία, επομένως και από κακή ποιότητα ζωής. Με την έλλειψη ύπνου έρχεται επίσης και η αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί σε συχνότερη εμφάνιση ασθενειών όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη που μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική παραγωγικότητα του καθένα.

Ο ύπνος ενισχύει επίσης την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά και να μαθαίνουμε νέα πράγματα. Η έλλειψή του, αντίθετα, μειώνει την προσοχή, την εγρήγορση, τη συγκέντρωση, τη λογική σκέψη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης: Πίεση: Πόσο συχνά πρέπει να τη μετράμε;

Όλα τα παραπάνω και άλλα ακόμα πολλά καθιστούν τον ύπνο ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά.

Πώς μπορούμε λοιπόν να κοιμηθούμε καλύτερα;

Φυσικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

  • Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε πρωί.
  • Μην βλέπετε τηλεόραση στο κρεβάτι, το φως και η εικόνα μπορεί να διεγείρουν τον εγκέφαλό σας, δυσκολεύοντας τον ύπνο. Το ίδιο ισχύει για τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές, τα tablet.
  • Ακούστε χαλαρωτική μουσική ή ήχους της φύσης πριν τον ύπνο.
  • Κάντε ένα χαλαρωτικό ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο.
  • Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια.

Υπάρχουν αρκετά γνωστά έλαια που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για τη χαλάρωση και για πιο ξεκούραστο ύπνο. Ορισμένα από αυτά είναι:

Λεβάντα

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να σας ηρεμήσει και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία σας. Προσθέστε 2 σταγόνες στο μαξιλάρι σας πριν πάτε για ύπνο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μάσκες ύπνου με έγχυση λεβαντίνης.

Ρωμαϊκό χαμομήλι

Αυτό το αιθέριο έλαιο έχει ένα ελαφρύ και λουλουδένιο άρωμα και είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές, καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μυρωδιά του μέσω της χρήσης ελαίων μειώνει τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες και την ένταση.

Γλυκιά μαντζουράνα

Το αιθέριο έλαιο γλυκιάς μαντζουράνας έχει ηρεμιστική και καταπραϋντική δράση. Εάν ο χρόνιος πόνος σας εμποδίζει να κοιμηθείτε, αυτό το λάδι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφισή του.

Βέτιβερ

Το αιθέριο έλαιο Βέτιβερ έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα στο μυαλό. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, δρα ως ηρεμιστικό για το νευρικό σύστημα και τονώνει την κυκλοφορία. Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες στο τσάι και να το πιείτε σαν ζεστό ρόφημα, να το χρησιμοποιήσετε ως λάδι μασάζ για χαλάρωση ή απλώς να ρίξετε μερικές σταγόνες όταν κάνετε ζεστό μπάνιο για να ηρεμήσει το σώμα σας.

Μανταρίνι

Το αιθέριο έλαιο μανταρινιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ηρεμήσει το μυαλό και να ανακουφίσει τα συμπτώματα του άγχους και του στρες. Όταν αισθάνεστε την ανάγκη για ψυχική ηρεμία ή χαλάρωση, το μανταρίνι μπορεί να βοηθήσει. Οι ηρεμιστικές του ιδιότητες το κάνουν επίσης ιδανικό για τον ύπνο. Η χρήση αυτού του ελαίου στο βραδυνό μπάνιο σας  είναι ένας καλός τρόπος για να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο.